fbpx

Percheziții la o grupare de spărgători ”profesioniști” care furau doar seifuri cu bani mulți, bijuterii și lingouri

La această oră, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Timiş efectuează un număr de 45 de percheziții domiciliare pe raza județelor Timiș și Arad în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  furt calificat cu consecințe deosebit de grave şi tentativă la omor calificat.

Comunicatul DIICOT

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, suspecţii s-au constituit și au acționat coordonat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca preocupare săvârșirea unor furturi de lux în zona de vest a țării, în dauna mai multor persoane fizice și juridice.

Suspecţii acţionau în mod foarte precaut și dădeau dovadă de o înaltă calificare în activitatea infracțională desfășurată, premeditând cu atenție fiecare faptă. Astfel, anterior demarării activității, membrii grupării strângeau informații detaliate cu privire la locațiile vizate și persoanele păgubite, atât prin monitorizări și filaje repetate ale locațiilor, cât și prin atragerea unor persoane din anturajul proprietarilor sau care aveau acces în locațiile vizate.

Gruparea se concentra doar asupra unor locații în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur), fiind specializată în intrarea prin efracție și sustragerea seifurilor în care erau depozitate sumele de bani sau bunurile vizate. Planul infracțional era stabilit în prealabil, pe baza informațiilor obținute, astfel încât să permită membrilor grupării pătrunderea în incinte și sustragerea seifurilor în intervale foarte scurte de timp.

Membrii grupării obișnuiau să dezafecteze în prealabil sistemele de alarmă ale locațiilor, existând și situații când suspecții au pătruns în locațiile vizate din alte spații învecinate. De asemenea, pentru a evita orice posibilă depistare a lor, suspecții sustrăgeau și unitățile de stocare a înregistrărilor video de pe camerele de supraveghere a incintelor. Nu în ultimul rând, suspecții acționau purtând cagule și mănuși, iar pentru a înlătura riscul depistării oricărei urme biologice la locul faptei, imediat după sustragerea seifurilor, pulverizau spumă mecanică prin folosirea unor extinctoare. Deplasările la locul faptei se realizau cu autoturisme pe care erau aplicate numere străine sau false de înmatriculare, uneori sustrase de pe alte autoturisme.

Pentru a-și maximiza profitul infracțional, membrii grupării obișnuiau să își planifice uneori mai multe “lovituri” succesive, scop în care se concentrau pe seifuri aparținând unor societăți cu același profil de activitate. Ca exemplu, în intervalul 01-02.02.2017, membrii grupării au sustras mai multe seifuri de la punctele de lucru ale mai multor CAR-uri de pe raza judeţului Timiș, iar în noaptea de 12/13.02.2017 au sustras mai multe case de bani din incinta mai multor localuri aparținând unor societăți cu profil de activitate “pariuri sportive” de pe raza judeţului Arad.

La momentul acestor din urmă evenimente, membrii grupării au fost surprinși și urmăriți de către organele de poliție, încercându-se o blocare a autoturismului în care se aflau aceștia. Pentru a-și asigura scăparea, suspecții au accelerat pe contrasens, înspre autoturismul de poliție care încerca blocarea acestora, determinându-l pe agentul de poliție aflat la volan să efectueze o manevră bruscă de evitare a impactului, cu consecința ieșirii în decor și a punerii în pericol a vieții acestuia.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Comments

comentarii

Aproape 500 de exemplare de urs brun ar putea fi vânate anual, potrivit unui proiect de lege depus, marți, în Parlament.... Citește mai mult
FC Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu atacantul olandez Elvis Manu. Jucătorul în vârstă de 30 de ani vine la ”U” de la o echipă din Bulgaria.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!