Polițiștii din Prahova, cu sprijinul celor din București, Cluj și Harghita, au pornit astăzi percheziții în Cluj, București și Miercurea Ciuc pe urmele unui grup infracțional care a păcălit mii de oameni în toată țara. Aceștia au plătit unor firme taxa de contract și prima rată din credite pe care nu le-au mai văzut niciodată.
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice a Poliției Române, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, efectuează opt percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale situate în municipiile București, Cluj și Miercurea Ciuc.
Acțiunea vizează un grup infracțional specializat în săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și în desfășurarea unor activități de creditare specifice instituțiilor financiare, fără respectarea prevederilor legale în domeniu.
Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2015 – prezent, cele 5 persoane ar fi indus în eroare peste 350 de persoane, din județul Prahova și din județele limitrofe, prin metoda cunoscută sub denumirea de caritas unguresc.
Astfel, cei în cauză, prin folosirea unei societăți comerciale înființate în acest scop, prin intermediul căreia încheiau cu victimele așa-zise contracte de asociere în participațiune, s-ar fi angajat față de acestea să le acorde împrumuturi financiare în schimbul achitării unor rate lunare, fără însă ca această activitate de creditare deghizată să fi fost autorizată de Banca Națională a României.
În numeroase cazuri, deși victimele ar fi achitat mai multe rate lunare în avans, conform contractelor încheiate cu societatea comercială controlată de către bănuiți, aceștia nu ar fi remis sumele de bani promise ca împrumut.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională, estimat până în prezent, este de peste 350.000 de lei.
În cursul acestei zile, vor fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, 5 persoane bănuite de implicare în activitatea infracțională, iar alte 50 vor fi audiate pentru stabilirea situației de fapt.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, camătă, delapidare și desfășurarea, fără drept, de activități specifice instituțiilor de credit.
Activitățile se desfășoară cu sprijinul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al inspectoratelor de poliție județene Cluj și Harghita.
Ce este Caritasul unguresc și cine sunt artizanii țepei
În august 2014, EvZ.ro scria: O nouă țeapă de tip piramidal face victime în Timșoara. Afacerea ”Caritasul unguresc”, pusă la punct de doi clujeni, între care unul cetățean maghiar a lăsat deja sărac-lipiți mai mulți oameni din Timiș. O mama cu trei copii a vândut porcul din ogradă, ca să obțină împrumutul de care nu a mai beneficiat.
Un timișorean a aflat despre Saturnus Finance, o societate nonbancară de împrumut, de la un coleg de serviciu. ”Am semnat un contract pentru suma de 30.000 de lei și ne-au cerut bani ca garanție. Am depus în contul lor suma 1.800 de lei ca garanție și prima rată, de 331 de lei. Asta se întâmpla în luna mai, între timp am plătit și a doua rată și tot nu am primit banii. Eu trebuia să returnez banii în zece ani și m-a atras dobânda, mult mai mică decât la bancă. Mi-au spus că primesc banii în maxim trei luni”, povestește bărbatul.
Între timp firma s-a mutat la o altă adresă, iar cei care vin să revendice banii la câteva luni după semnarea actelor și plata primelor rate, li se arată ușa, de către bodyguarzii angajați și violenți.
Conform contractului, Saturnus Finance poate acorda împrumutul şi peste 20 de ani, și asta doar dacă cel împrumuttat a achitat, până atunci, toate ratele lunare prin care în mod normal trebuia să își returneze împrumutul. De exemplu, familia Moţolică va primi 30.000 de lei doar în anul 2034, după ce a achitat 45.840 de lei (reprezentând taxa lunară timp de 240 de luni) şi prima taxa – comision, de 1.500 de lei, în total, 47.370 de lei. Cunoscută în Cluj drept ”caritasul unguresc”, compania a înșelat până acum mii de oameni.
Artizanii afacerii sunt Mate Istvan și Gaspar Balint, acesta din urmă cetățean maghiar. Saturnus Finance este cea mai nouă denumire sub care își derulează afacerea care, până acum a trecut prin mai multe firme: Euro Credit Cassa SRL, Invest System Capital SRL, Favorit Solution SRL sau First Exit Grup SRL.
În iunie 2014, Gazeta de Cluj scria că autorii ţepei “Caritasul Unguresc” au deschis o altă firmă în Cluj Napoca. Noua societate se numeşte Saturnus Finance şi are deschis sediu pe strada Horea, într-o chirie de la Cominex Nemetalifere SA.
Firmele promit credite cu dobânzi anuale de 3-3.2/% pe 5;10 sau 20 ani şi cu rate lunare foarte avantajoase. Verbal şi prin reclame atrag persoane care nu sesizează clauzele ascunse în contract şi se trezesc că achita în avans o taxă de contract (5-10%) din valoare şi o primă rată lunară, fără a primi nici un credit de la ei.
Acest mod de operare al ingineriei financiare este copiat după un model folosit de clujeanul Waldman Csaba Laszlo. El este administrator a trei societăți comerciale (Favorit Solution, Best Invest Solution și Bamboo Consulting) la care asociați sunt cetățeni din Ungaria și un off-shore din Seychelles, iar Waldman este administrator. Până de curând, firma Best Invest Solution avea sediu pe strada Traian nr 9, dar după ce un clujean nemulțumit de serviciile oferite a amenințat că va face plângere la poliție pentru înșelăciune, aproape peste noapte angajații societății au golit sediul din Cluj.