Un avocat maramureșean a povestit pentru Avocatura.com un caz de posibil malpraxis, în care reprezintă soțul unei femei care a decedat la Clinica Maxilo-Facilă Cluj. Dosarul penal este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
Avocatul Dorin Tătaru acuză că dosarul, care se află în faza de urmărire penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca de peste un an şi jumătate, este blocat de “confraternitatea” existentă între cadrele medicale. Mai mulți medici au calitatea de martori, iar părţi responsabile civilmente ar trebui să fie, dacă se pune în mișcare acțiunea penală, Clinica Maxilo-Facială Cluj şi Spitalul Judeţean Alba, de unde a fost trimisă femeia la Cluj. Dosarul a fost dechis în primăvara lui 2014 pentru ucidere din culpă şi de fals material în înscrisuri oficiale, iar avocatul Tătaru l-a angajat recent.
”Este vorba despre trei medici – unul de la UPU Alba Iulia şi doi de la Cluj, de la Clinica Maxilo-Facială – care au diagnosticat greşit o pacientă, respectiv pe soţia clientului meu şi, urmare a unor greşeli de diagnosticare, soţia clientului meu a murit în urma unui infarct.
Practic, ce s-a întâmplat? Pe 12 martie 2014, seara, clientul meu – care nu era acasă în momentul acela – a fost apelat telefonic de către copiii dumnealui, care i-au spus că mamei i s-a făcut rău, şi mama «cred că a murit». Până a ajuns clientul meu acasă, soţia lui şi-a revenit, şi acuza dureri în piept şi dispnee – faptul că nu putea să respire. În fine, clientul meu a urcat-o în maşină, s-a prezentat cu ea la serviciul de urgenţă de la Alba Iulia, a fost preluată de o asistentă de acolo din triaj, a fost dusă la medicul de urgenţă care era de gardă.
Clientul meu i-a povestit doamnei doctor ce s-a întâmplat, şi anume faptul că doamna acuză dureri în piept şi are dispnee, şi faptul că are o hipertensiune arterială care era cronică. În acelaşi timp, soţia clientului meu avea o boală cronică, avea o osteomielită mandibulară, în sensul că la mandibulă creşte os peste os. Şi suferise, cu câteva luni bune în urmă, o intervenţie chirurgicală, îi pusese acolo chirurgul un medicament care se absorbea în timp – circa un an de zile – şi avea o umflătură permanentă la mandibulă.
Medicul de urgenţă de la Alba Iulia s-a uitat la ea, clientul meu i-a spus că doamna are hipertensiune şi că ia tratament pentru hipertensiune, şi medicul i-a spus: “Domnule, mi se pare că durerea din piept vi se trage de la mandibulă”. Ei zic că i-au făcut un EKG, nu s-a văzut nici un fel de modificare pe acest EKG referitor la durerile în piept, şi a fost consultată şi de medicul ORL-ist care era de gardă. Acesta împreună cu medicul de urgenţă au spus: “Domnule, trebuie neapărat să vă trimitem la Cluj, la Clinica Maxilo-Facială, pentru că problema din piept vine de la mandibulă. Şi acolo este clinică universitară, şi probabil că o să vă investigheze şi o să vă opereze”.
Clienta mea a plecat cu ambulanţa de la Alba Iulia la Cluj, în acea seară, a ajuns la Cluj pe la 1:30 noaptea, a fost internată în Clinica Maxilo-Facială şi dimineaţă, la 9:30, fără nici un fel de investigaţie, dar fără nici un fel de investigaţie, clienta mea a suferit o intervenţie chirurgicală, în sensul că doamna a fost anesteziată – medicul chirurg i-a făcut o incizie… A constatat că nu era nimic acolo de fapt, că nu era puroi sau ştiu eu, altă afecţiune, au cusut-o înapoi şi, spre amiază, la ora 13:05, clienta mea a acuzat din nou dureri în piept. La 13:05 a intrat în stop cardio-respirator.
Medicii s-au precipitat. Medicul anestezist este o domnişoară doctor destul de tânără – cred că s-a speriat din cauza faptului că pacienta şi-a pierdut cunoştinţa. Nu i s-a făcut traheotomia în primele 5 minute de când a intrat în stop cardio-respirator, ci doar după vreo 20 de minute, când creierul era deja mort. Au încercat să o resusciteze – spun medicii -, ocazie cu care i-au rupt 6 coaste, adică coastele 2, 3 şi 4 de pe ambele părţi, şi sternul în partea de sus. Şi, la 13:25, doamna a fost declarată decedată.
Din păcate, nici medicii de la Alba Iulia, şi nici medicii de la Cluj nu au ţinut cont de faptul că doamna avea o suferinţă cardiologică. Practic, în seara în care doamna s-a dus la spital era după un preinfarct. Deci acasă, în timp ce clientul meu era plecat de acasă, doamna suferise un preinfarct. Şi a doua zi dimineaţă, pe fondul anesteziei… Deci nu i s-a făcut nici un fel de consult pentru a vedea dacă este alergică, nu este alergică la anestezie şi aşa mai departe! Au anesteziat-o, au operat-o, şi anestezia evident că a generat un al doilea infarct, în urma căruia soţia clientului meu a murit. Asta este pe scurt starea de fapt.”, a povestit Dan Dorin Tătaru.
Poliția, anunțată la două zile după deces
Femeia a decedat în 13 martie 2014, iar poliția a fost anunțată după două zile. ”Soţia clientului meu a murit în 13 martie la ora… nu ştiu, 13:30 – 13:50, 14:00, ceva de genul acesta. Vreţi să vă spun că doamna a fost mutată imediat, din locul în care a murit, a fost dusă la IML, şi două zile – practic – clientul meu nu şi-a găsit trupul soţiei? Şi că cercetarea la faţa locului s-a făcut în data de 15, deci după două zile? Şi nu s-a făcut la locul în care a fost găsit cadavrul, ci a fost făcută la IML. Deci poliţia a fost anunţată despre decesul doamnei în 15 martie, după două zile. Dacă mă întrebaţi de ce s-a întâmplat aşa, nu ştiu să vă spun. Pentru că există tot felul de suspiciuni.
În mod normal, într-o astfel de situaţie, deci dacă doamna Burlacu a decedat la ora 14:00, două ore cadavrul trebuia lăsat nemişcat, şi la ora 16:00 medicul care a fost implicat în povestea asta trebuia să sune la 112 şi să spună că la Clinica Maxilo-Facială o doamnă a decedat. Şi, în secunda doi, procurorul se sesiza, emitea ordonanţă prin care dispunea cercetarea la faţa locului, după care se muta cadavrul la IML. Aici nu s-a întâmplat aşa. 112 a fost anunţat în data de 15 martie, după două zile. Timp în care clientul meu umbla disperat, ba la Medicină Legală, ba la Clinica Maxilo-Facială, şi i se spunea: “Domnule, nu-i la noi, e dincolo”. Autopsia s-a făcut în 15 martie.”, a precizat avocatul.
Colegiul Medicilor Cluj: medicii nu sunt vinovaț
Potrivit avocatului, expertiza medico-legală dispusă de procuror a fost făcută de un medic legist incompatibil să facă o asemenea expertiză pentru că medicul legist se pronunţase înainte să fie desemnat ca şi medic legist care să facă expertiza. Acesta se pronunţase în Colegiul Medicilor Cluj, în departamentul de jurisdicţie profesională. A fost medicul care a propus stingerea acţiunii disciplinare împotriva celor doi medici de la Clinica Maxilo-Facială Cluj.
Colegiul Medicilor Cluj, prin departamentul acesta de jurisdicţie profesională, a propus stingerea acţiunii disciplinare, motivat de faptul că nu sunt elemente care să ducă la concluzia că cei doi medici sunt vinovaţi – anestezistul şi chirurgul.
Mai multe pe avocatura.com