Claudiu Boțogan, Florin Magyar, Florin Streteanu, Bogdan Gabor, Radu Catană și Marius Pantea (de la stânga la dreapta)

Procuror gen. adj. PCA Cluj: ”mediatizarea cazurilor este nocivă”. Vicepreședinte CSM: ”presiunea media uneori poate fi benefică”

Diferență de viziune cu privire la mediatizarea anchetelor penale între procurorul general adjunct al Parchetului Curții de Apel Cluj, Florin Magyar, și vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Bogdan Gabor. ”Mediatizarea cazurilor este nocivă” spune primul. ”Presiunea media uneori poate fi benefică”, spune membrul CSM. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri despre cariera de procuror și specificul profesiei, la care au luat parte 300 de studenți ai Facultății de Drept (UBB).

Amfiteatrul A. Ionașcu de la Facultatea de Drept a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a devenit neîncăpătoar cu ocazia dezbaterii intitulate ”Viziune, adaptabilitate și performanță în cariera de procuror”.

studenti si procurori magyar botogan gabor (1)

La evenimentul organizat în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au fost prezenți reprezentanți de seamă ai profesiei de procuror: Bogdan Gabor – Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florin Magyar – Procuror General Adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Claudiu Boțogan – Prim-procuror Adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Marius Pantea – Procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și Gabriel Tătar – Procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Instituția gazdă a fost reprezentată de profesorul Radu Catană – prorectorul responsabil de legislație și resurse umane al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Florin Streteanu – decanul Facultății de Drept.

Pentru două ore Amfiteatrul A. Ionașcu al Facultății de Drept a devenit gazda unui eveniment de succes destinat studenților și absolvențilort facultății, participarea și implicarea în cadrul discuțiilor ai celor peste 300 de participanți confirmând deopotrivă reușita evenimentului și interesul ridicat al acestora față de profesia de procuror.

Dezbaterea a debutat cu adresarea cuvântului de bun venit de către prof. dr. Radu N. Catană care a ținut să le mulțumească invitaților pentru disponibilitatea de a împărtăși studenților Facultății de Drept din „secretele” unei cariere de succes în profesia de procuror, accentuând necesitatea și importanța implicării permanente a reprezentanților mediului profesional juridic în definirea direcțiilor de acțiune în contextul eforturilor depuse de instituțiile de învățământ pentru creșterea calității programelor de studii universitare. Totodată, acesta a subliniat faptul că în utlimii ani Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a dezvoltat un interes tot mai crescut față de implicarea practicienilor în procesul de organizare a studiilor, precum și față de inserția profesională a absolvenților săi și traiectoria profesională pe care aceștia o urmează după absolvire.

În cadrul întâlnirii, au fost dezbătute teme precum: probele concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM); perioada de stagiu în cadrul INM; activitatea ca auditor de justiție; perioada ulterioară absolvirii Institutului; dificultățile întîmpinate la începutul carierei, precum și după perioada de debut.

Bogdan Gabor, la microfon
Bogdan Gabor, la microfon

Referitor la proba interviului din cadrul concursului de admitere la INM, Bogdan Gabor – vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii a atras atenția studenților cu privire la obligativitatea ca aceștia să fie sinceri în cadrul acestuia. Acesta a reținut, că prin această probă se urmărește obținerea unor răspunsuri sincere din pareta candidaților, nu capacitatea acestora de a simula anumite situații sau stări: Prin proba interviului se urmărește calitatea umană a persoanei, capacitatea de a înțelege și percepe fenomenele sociale, modul în care acesta se raportează la societate și la oameni în general”.

Legat de competențele și abilitățile pe care trebuie să le dețină un procuror, domnul Bogdan Gabor a precizat că „un procuror trebuie să fie foarte adaptabil, întrucât face parte din diverse echipe, lucrează în echipă și de cele mai multe ori este liderul echipei din care face parte, context în care să traseze sarcini pentru fiecare dintre membrii acesteia, pentru a putea atinge performanțe importante în primul rând pentru viețile cetățenilor”.

În cadrul evenimentului a fost adus în discuție impactul presiunii mediatice asupra modului de desfășurare a anchetelor, context în care procurorul general adjunct al PCA Cluj Florin Magyar a precizat că mediatizarea cazurilor este nocivă, însă un bun procuror nu trebuie să fie interesat de ceea ce spune presa, datoria lui fiind aceea de a-și vedea de dosar”. Tot cu privire la acest aspect, vicepreședintele CSM Bogdan Gabor a reținut că presiunea media uneori poate fi benefică, însă în anumite cazuri poate aduce mari deservicii anchetei, prin intermediul mass-media putând fi transmise mesaje unor participanți la comiterea unor infracțiuni”.

Specialiștii invitați au încurajat studenții ca încă din primii ani de studii să ia contact cât mai mult cu sălile de judecată și să încerce să se pună în locul actorilor implicați în soluționarea cauzelor (avocat, judecător, procuror), pentru a-și da seama cu care dintre aceste profesii se identifică cel mai bine. De asemenea, le-au fost oferite recomandări cu privire la efectuarea cât mai eficientă și permanentă a studiului teoretic (tratate de drept penal, procedură penală, site-urile instituțiilor, minutele întâlnirilor între instituțiile juridice, doctrină națională și internațională, etc.).

La finalul dezbaterii, studenților Facultății de Drept li s-a urat mult succes la admiterea la Institutul Național al Magistraturii și ulterior în exercitarea profesiilor de judecător și procuror.

Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului POSDRU 139077 “Viziune. Adaptabilitate. Performanta in programele de masterat in stiinte juridice”

studenti si procurori magyar botogan gabor (5)

 

Comments

comentarii

Numărul autorizațiilor de construire emise în județul Cluj a scăzut în luna ianuarie 2025.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns