fbpx
Acasă » PROCESE » Pedeapsă mai mică cu 1 an și 4 luni în apel pentru fostul adjunct IJJ Cluj, colonel (r) Doru Ioan Popescu
colonel Doru Ioan Popescu

Pedeapsă mai mică cu 1 an și 4 luni în apel pentru fostul adjunct IJJ Cluj, colonel (r) Doru Ioan Popescu

Curtea de Apel Cluj a admis apelul fostului adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, colonel (r) Doru Ioan Popescu, și i-a scăzut pedeapsa primită la fond cu 1 an și 4 luni. Pedeapsa finală este de 3 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și folosirea de informații nedestinate publicității.

Magistrații Curții de Apel Cluj au pronunțat, astăzi, decizia definitivă în dosarul în care colonelul Popescu, plutonieul adjutant șef Vasile Bojan și o candidată de la un concurs pentru post de subofițer administrativ au fost acuzați de măsluirea concursului.

Soluția Curții: ”Admite apelul declarat de inculpatul PID împotriva Sentinţei penale nr. 227/13.06.2018 a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează în ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi a cuantumului pedepsei rezultante aplicate acestuia.

Pronunţând o nouă hotărâre, dispune schimbarea încadrării juridice dată faptelor reţinute în sarcina inculpatului PDI din două infracţiuni concurente de luare de mită în formă continuată prev. şi ped. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 5 alin. 1 şi 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., într-o singură infracţiune de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 5 alin. 1 şi 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen şi din două infracţiuni continuate de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev.de art. 35 al.1 C.pen. rap. la art.12 lit. b) teza a II-a din Legea nr. 78/2000, într-o singură infracţiune continuată prev. de art. 12 lit. b) teza a II-a din Legea nr. 78/2000, şi în consecinţă: Condamnă pe inculpatul PID, în baza art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 5 alin. 1 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare.

În temeiul art. 67 alin. 2 C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, pe o durată de 3 ani, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen., şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, exercita profesia sau meseria sau de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (cadru militar activ în cadrul MAI). În baza art. 65 alin. 1 C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen., a căror exercitare a fost interzisă de instanţă ca pedeapsă complementară.

În baza art. 12 lit. b) teza a II- a din Legea nr. 78/2000, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare.

În temeiul art. 67 alin. 1 C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, pe o durată de 2 ani, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen., şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, exercita profesia sau meseria sau de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (cadru militar activ în cadrul MAI). În baza art. 65 alin. 1 C.pen., interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) C.pen., a căror exercitare a fost interzisă de instanţă ca pedeapsă complementară.

În baza art. 38 alin. 1 C.pen., constată că infracţiunile săvârşite de inculpat sunt concurente, iar în baza art. 39 alin. 1 lit. b), art. 45 alin. 3 lit. a) şi 5 C.pen., contopeşte pedepsele principale, complementare şi accesorii stabilite pentru acestea şi aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 3 (trei) ani închisoare, pe care o sporeşte cu patru (patru) luni închisoare, rezultând pedeapsa de: 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare, cu executare în regim de detenţie, şi 3 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., ca pedeapsă complementară, şi anume anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia, exercita profesia sau meseria sau de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (cadru militar activ în cadrul MAI).

Conform art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., pedeapsa complementară se execută după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. Face aplicarea art. 45 alin. 5 şi art. 65 alin. 1 C.pen. şi interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) C.pen., a căror exercitare a fost interzisă de instanţă ca pedeapsă complementară, pedeapsa accesorie executându-se de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. În baza art. 72 alin.1 C.pen., deduce din pedeapsa aplicată inculpatului timpul reţinerii preventive de 24 de ore, din data de 24 noiembrie 2016, ora 02:15, şi până la data de 25 noiembrie 2016, ora 02:15, timpul arestării preventive şi al arestului la domiciliu, începând cu data de 25 noiembrie 2016 şi până la data de 21.01.2017, inclusiv.

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate.

Respinge apelurile inculpaţilor BV şi BRD. Obligă inculpaţii B V şi BRD la câte 400 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, restul cheltuielilor în apel rămânând în sarcina acestuia.

Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 26.02.2019”

Popescu a recunoscut o singură faptă de divulgare de informații.

Un aspect interesant din dosar este, potrivit avocatului Tiberiu Ban, fost judecător militar, că procurorul care l-a trimis în judecată pe colonel avea gradul de căpitan, deci inferior, ceea ce contravine legii. ”Vorbim de nulitatea urmăririi penale, procurorul militar nefiind competent conform art. 101 al.1 si 2 din Legea de organizare judiciară 304/2004”, ne-a spus avocatul Ban. Numai că dosarul a trecut în această formă de camera preliminară.

Instanțele au corectat însă altă greșeală din rechizitoriu, unde s-a reținut că Popescu era jandarm care aplica amenzi, ceea ce este circumstanță agravantă, în timp ce el lucra la bucătărie!

Pedepsele primite la fond de ceilalți doi inculpați, menținute de Curte, sunt:

Vasile Bojan – 2 ani și 4 luni înhchisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 4 ani pentru savârsirea infractiunii de dare de mita si complicitate la infractiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Inculpatul va presta o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, pe o perioada de 80 de zile lucratoare.

Raluca Delia Bojan  – 1 an închisoare cu suspendare pe termen de 2 ani pentru savârsirea infractiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare. Inculpata va presta o munca neremunerata în folosul comunitatii în cadrul Primariei Municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, pe o perioada de 60 de zile lucratoare.

Detalii din rechizitoriu mai jos

Acuzațiile de măsluire a unui concurs de angajare la IJJ Cluj au ajuns pe masa judecătorilor

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina