fbpx

Acuzațiile de măsluire a unui concurs de angajare la IJJ Cluj au ajuns pe masa judecătorilor

Procurorii militari din cadrul DNA au dispus trimiterea în judecată a fostului adjunct al șefului Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, colonel (r) Ioan Doru Popescu, și a plutonierului adjutant șef Vasile Bojan pentru aranjarea unui concurs de angajare la IJJ Cluj. De asemeena, a fost trimisă în judecată și o candidată de la concurs. Un candidat a recunoscut acuzațiile și a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției.

Doru Popescu este acuza de luare de mită și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în timp ce Bojan este acuzat de dare de mită și complicitate la folosirea de informații.

În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:

”La data de 23 septembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a publicat un anunț privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofițer, cu recrutarea personalului din sursă externă, din care două posturi de subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic.

Președinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofițer administrativ principal a fost inculpatul col. Popescu Ioan Doru.
Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanțelor fizice, ce a fost susținută la data de 21.10 2016, și o probă scrisă, constând în test scris tip grilă, ce a fost susținută la sediul I.J.J. Cluj la data de 24.10.2016.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2016, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatul Bojan Vasile, militari jandarmi în cadrul I.J.J. Cluj, l-au abordat pe inculpatul Popescu Ioan Doru, adjunct al Inspectorului șef al IJJ Cluj și președinte al comisiei de concurs, și l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidații Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ. Candidaţii menționați sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi.

În aceeași perioadă și în contextul menționat mai sus, inculpatul Popescu Ioan Doru a pretins și primit de la inculpații Chiorean Daniel Gheorghe și Bojan Vasile sumele de 1.000 de euro respectiv 2.000 de euro, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă.

La data de 23.10.2016, cu o zi înainte de susținerea testării scrise, inculpatul Popescu Ioan Doru a pus la dispoziția suspectului Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatului Bojan Vasile cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia l-au susținut la data de 24.10.2016 la sediul I.J.J. Cluj.

În urma susținerii testării scrise, cei doi candidați au luat nota maximă, fiind, de altfel, singurii care au obținut nota 10.00 și au fost în cele din urmă declarați admiși, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ în cadrul acestei unități.”

Anterior trimiterii în judecată, procurorii militari au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul plt. adj. Chiorean Daniel Gheorghe, militar jandarm în cadrul I.J.J. Cluj, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Jandarmul a fost acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani.

În cauză a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra unui autoturism ce aparține inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susţinut de către candidaţii Chiorean Felician Cornel şi Bojan Raluca Delia şi desfiinţarea tuturor înscrisurilor întocmite de către reprezentanţii I.J.J. Cluj  cu ocazia susţinerii probei scrise de către cei doi candidaţi precum şi a actelor administrative întocmite ulterior, ca urmare a promovării concursului respectiv.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns