fbpx
Mașina condusă de șoferul vinovat

Pedeapsa finală pentru tânărul din Republica Moldova care a ucis alt tânăr într-un teribil accident în Cluj-Napoca

Șoferul vinovat de accidentul din februarie 2020 de pe strada Horea din Cluj-Napoca, în care a decedat un tânăr de 22 de ani, a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Cluj la 4 ani și 3 luni închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului. Patru rude ale celui decedat au primit, în total, daune morale de 160.000 euro.

Curtea de Apel Cluj a majorat pedepsele primite de Serghei Arapu, în vârsă de 21 de ani, din Republica Moldova, în primă instanță, la Judecătoria Cluj-Napoca. De asemenea, a redus, dar a și majorat daunele morale pe care Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România trebuie să le plătească părților civile.

Soluția Curții pe scurt:

”In baza art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedura penala admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, de partile civile B. N. L., B. A. D., B. V. si B. S. C., de inculpatul A. S., de B. A. A. R. si de I. I. N. S. Cluj-Napoca impotriva sentintei penale nr. 338 din 28.05.2020 a Judecatoriei Cluj-Napoca pe care o desfiinteaza in parte si, pronuntand o noua hotarare:

Majoreaza de la 2 ani 1 luna inchisoare la 3 ani inchisoare pedeapsa aplicata inculpatului A. S. pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa prevazuta de art. 192 alin. 1 si 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 din Codul de procedura penala.

Majoreaza de la 1 an 4 luni inchisoare la 2 ani 4 luni inchisoare pedeapsa aplicata inculpatului A. S. pentru savarsirea infractiunii de parasirea locului accidentului prevazuta de art. 338 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 din Codul de procedura penala.

In temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b, d si i din Codul penal interzice inculpatului ca pedeapsa complementara pe langa fiecare dintre pedepsele aplicate inculpatului (ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a alege si dreptul de a conduce autovehicule pe o perioada de 5 ani.

In temeiul art. 65 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b, d si i din Codul penal, interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie pe langa fiecare dintre pedepsele aplicate inculpatului (ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului) dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a alege si dreptul de a conduce autovehicule.

In temeiul art. 38 din Cod penal raportat la art. 39 alin. 1 lit. b din Cod penal contopeste cele trei pedepse aplicate inculpatului, dintre care alege pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare la care adauga sporul de 1 an 3 luni inchisoare reprezentand 1/3 din celelalte pedepse (1 an 5 luni inchisoare si 2 ani 4 luni inchisoare), aplicand pedeapsa finala de 4 ani 3 luni inchisoare cu executare in regim de detentie.

In temeiul art. 45 alin. 3 lit. a din Cod penal raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, b, d si i din Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsa complementara dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a alege si dreptul de a conduce autovehicule pe o perioada de 5 ani.In temeiul art. 45 alin. 5 din Cod penal raportat la art. 65 si la art. 66 alin. 1 lit. a, b, d si i din Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, dreptul de a alege si dreptul de a conduce autovehicule.

Reduce de la 6.599 lei la 1.600 lei suma reprezentand daune materiale la plata carora a fost obligata partea responsabila civilmente B. A. A. R. catre partea civila B. N. L.

Reduce de la 200.000 euro la 30.000 euro (echivalent in lei la data platii) suma reprezentand daune morale la plata carora a fost obligata partea responsabila civilmente B. A. A. R. catre partea civila B. N. L.

In temeiul art. 397 alin. 1 din Cod procedura penala raportat la art. 25 din Cod procedura penala obliga partea responsabila civilmente B.A.A.R. la plata catre partea civila B. S. a sumei de 10.474 lei reprezentand daune materiale.

Majoreaza de la 15.000 euro la 30.000 euro (echivalent in lei la data platii) suma reprezentand daune morale, la plata careia a fost obligata partea responsabila civilmente B.A.A.R. catre partea civila B. S.

Majoreaza de la 25.000 euro la cate 50.000 euro (echivalent in lei la data platii) sumele reprezentand daune morale, la plata carora a fost obligata partea responsabila civilmente B.A.A.R. catre partile civile B. A. D. si B. V.

In temeiul art. 397 alin. 1 din Cod procedura penala raportat la art. 25 din Cod procedura penala obliga partea responsabila civilmente B.A.A.R. la plata catre I. I. N. S. a sumei de 6.680,15 lei, la care se adauga dobanda legala incepand cu data de 13.02.2020 si pana la data platii.In temeiul art. 422 din Cod procedura penala raportat la art. 72 din Cod penal scade din durata pedepsei aplicate inculpatului A. S. de 4 ani 3 luni inchisoare perioada retinerii si a arestului preventiv incepand cu 10.02.2020 pana la zi.

Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate in masura in care nu contravin prezentei.In temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedura penala cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor raman in sarcina statului.

Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, azi, 05.10.2020.”

Citește aici cum s-a întâmplat teribilul accident de pe strada Horea

Comments

comentarii

Universitatea Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul contra Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out. Partida s-a termina cu scorul de 2-1 (0-0).... Citește mai mult
Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult

Lasă un răspuns