fbpx

19,3 milioane EUR ajutor de stat pentru compensarea daunelor suferite de TAROM din cauza focarului de coronavirus

Comisia Europeană a aprobat garanția împrumutului român de 19,3 milioane EUR pentru a compensa TAROM pentru daunele suferite din cauza focarului de coronavirus.

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE de ajutor de stat, o garanție a împrumutului de până la aproximativ 19,3 milioane EUR (aproximativ 94 milioane RON) în favoarea companiei aeriene românești de stat TAROM.

Măsura are ca scop compensarea companiei aeriene pentru pierderile cauzate direct de focarul de coronavirus și restricțiile de călătorie introduse de România și alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 30 iunie 2020.

Acest lucru a forțat Tarom să anuleze majoritatea zborurilor sale programate și a provocat pierderi majore ale cifrei de afaceri.

Sprijinul public va lua forma unei garanții pentru împrumuturile pe piață. Comisia a evaluat măsura prevăzută la articolul 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a compensa anumite companii sau sectoare specifice (în forma schemelor) pentru daunele cauzate direct de evenimente excepționale, cum ar fi focarul de coronavirus.

Comisia a constatat în special că măsura românească va compensa daunele care sunt direct legate de focarul de coronavirus.

O firmă de audit externă independentă va verifica dacă ajutorul nu depășește cantitatea de daune suferite în perioada cuprinsă între 16 martie și 30 iunie 2020. În urma auditului, orice sprijin public primit de TAROM care depășește dauna efectivă suferită va trebui să fie s-a întors în România. Prin urmare, riscul de supracompensare este exclus.

Comisia a constatat, de asemenea, că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura românească este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Mai multe informații vor fi disponibile pe site-ul web al Comisiei privind concurența, în registrul public al cazurilor sub numărul cazului SA.56810 odată ce problemele de confidențialitate vor fi soluționate.

Sursa informației.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns