fbpx

Patronii Fany şi şefa din ARR, trimişi în judecată

Patronii firmei de transport Fany, Ştefan şi Olezia Cadar, un angajat al firmei şi şefa Direcţiei Licenţe din ARR, Daniela Dobrilă, au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Dobrilă este acuzată că a primit mită bani şi bunuri, în valoare totală de peste 10.000 de dolari.

CADAR ERONIM ŞTEFAN, asociat în cadrul SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, arestat preventiv, este acuzat de infracțiunile concurente:

–  dare de mită în formă continuată(5 acte materiale);

– spălare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator(2 acte materiale);

– punere în circulaţie pe drumurile publice  a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată(2 acte materiale);

– punere în circulaţie pe drumurile publice  a unui autovehicul  cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată(2 acte materiale);

 

CADAR OLEZIA, asociat și administrator al SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, arestată la domiciliu, este acuzată de:

– dare de mită în formă continuată(4 acte materiale);

– spălare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator(2 acte materiale);

– punere în circulaţie  pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat

punere în circulaţie pe drumurile publice a unui autovehicul cu numere de înmatriculare false;

 

DOBRILĂ DANIELA, director la Direcţia Licenţe din cadrul Autorității Rutiere  Române (ARR) Bucureşti, arestată la domiciu, va fi judecată pentru:

– luare de mită în formă continuată(5 acte materiale);

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

–  complicitate la spălare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator(2 acte materiale);

 

KELEMEN PAUL OVIDIU, şef atelier auto la SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în libertzate, acuzat de:

– punere în circulaţie pe drumurile publice  a unui autovehicul neînmatriculat, în formă continuată(2 acte materiale);

–  punere în circulaţie pe drumurile publice  a unui autovehicul  cu număr de înmatriculare fals, în formă continuată(2 acte materiale);

 

SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor concurente de:

– dare de mită;

– spălare de bani;

– fals în înscrisuri sub semnătură privată(2 acte materiale);

 

În rechizitoriul  procurorilor DNA se arată că în perioada octombrie – decembrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Ştefan, în înțelegere cu soția sa Cadar Olezia, a oferit, în repetate rânduri, inculpatei Dobrilă Daniela, bani (suma de 10.000 lei) şi bunuri (maşină, televizor, mp3 player, 2 laptopuri, boxe audio)  în valoare totală de 49.550 lei, din care a remis efectiv bani şi bunuri în valoare totală de 34.550 lei.

În schimbul acestor beneficii, inculpata Dobrilă Daniela, prin încălcarea atribuţiilor sale de serviciu, trebuia să emită acte şi să furnizeze informaţii, deţinute în virtutea funcţiei de director la Direcţia licenţe şi autorizări ARR Bucureşti, care să permită societăţii inculpatului Cadar Eronim Ştefan să obțină, la licitaţia organizată în noiembrie-decembrie 2013,  un număr cât mai mare de trasee de transport persoane.

La data de 28 octombrie 2013, inculpatul Cadar Eronim Ştefan, în numele societăţii Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, în înţelegere cu inculpatele Cadar Olezia şi Dobrilă Daniela, a dat dispoziție unei angajate să întocmească o factură și o chitanţă, prin care se atestă în fals o convenţie comercială de vânzare cumpărare a unui autoturism.

Aceste acte au fost folosite pentru a crea aparenţa remiterii licite a acestui autoturism către  inculpata Dobrilă Daniela,  pentru a disimula adevărata natură a provenienţei  bunului.

În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2013, pentru a evita plata taxelor de înmatriculare (aproximativ 20.000 euro), inculpații Cadar Eronim Ştefan și Kelemen Paul Ovidiu au pus în circulaţie pe drumurile publice două autovehicule de transport călători, cunoscând că acestea au fost substituite vehiculelor anterioare, prin decuparea şi sudarea seriilor de şasiu de pe maşinile originale pe cele două autobuze achiziţionate în acest scop, fără ca ele să fie înmatriculate potrivit legii.

 

 Patronul Fany a umblat la mai multe magazine să-i cumpere şefei din ARR un televizor 3D

 

La data de 29 noiembrie 2013, la nivel naţional s-a declanşat  procedura de licitaţie pentru atribuirea traseelor cuprinse în programele judeţene de transport pentru perioada 1 ianuarie 2014-30 iunie 2019.

În acest context, inculpaţii Cadar Eronim Ştefan şi Cadar Olezia, asociat şi respectiv asociat – administrator al societăţii Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, ar fi apelat la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela, director la Direcţia Licenţe şi Autorizări din ARR Bucureşti, pentru ca, prin prisma funcţiei deţinută de aceasta, să le înlesnească câştigarea unui număr cât mai mare de trasee din cele scoase la licitaţie.

Tot la ajutorul inculpatei Dobrilă Daniela ar fi apelat cei doi oameni de afaceri, pentru a obţine acte necesare câştigării procesului intentat împotriva Consiliului judeţean Cluj,  în legătură cu scoaterea de la licitație a unor trasee din Zona Metropolitană Cluj.

În vederea câştigării licitaţiei, inculpatul Cadar Eronim Ştefan s-ar fi deplasat  în perioada noiembrie – decembrie 2013, în mai multe rânduri, la Bucureşti pentru „a rezolva” din timp licitaţia, locuind efectiv, cu aceste ocazii, la inculpata Dobrilă Daniela.

Pentru sprijinul promis în câștigarea licitației, inculpata Dobrilă Daniela ar fi acceptat şi ar fi primit de la inculpații Cadar Eronim Ştefan  şi Cadar Olezia, bunuri şi bani cu titlu de mită. Astfel, în perioada noiembrie – decembrie 2013, soţii Cadar, nemijlocit sau prin intermediar, ar fi remis inculpatei Dobrilă Daniela suma de 10.000 lei, un autoturism marca Volkswagen Polo aparţinând societăţii Fany Prestări Servicii SRL, contravaloarea unui televizor Samsung, un set de boxe audio, un mp3 player şi mai multe obiecte de îmbrăcăminte (valoarea totală fiind de 34.550 lei).

În acelaşi scop, inculpata Dobrilă Daniela ar mai fi pretins  de la cei doi inculpați remiterea a două laptopuri marca Apple, în valoare de aproximativ 15.000 lei, echivalent a 3500 euro.

În vederea achiziţionării televizorului pretins de inculpată, Cadar Ştefan s-ar fi deplasat în repetate rânduri la mai multe magazine din Bucureşti, însă nu a reuşit  să realizeze achiziţia, deoarece pretenţiile inculpatei Dobrilă Daniela legate de performanțele aparatului ar fi tot crescut. Dacă iniţial televizorul vizat era unul marca Samsung la promoţie, al cărui preţ se ridica la 2.000 lei, pe măsură ce aparatul era căutat pentru achiziţie, inculpata ar fi solicitat ca acesta să fie mai performant(3D, cu diagonală mai mare, din ultima generaţie de televizoare Samsung 8000, fără telecomandă), al cărui preţ se ridică pe piaţă la suma de 8.000-9.000 lei. Cum televizorul nu a fost găsit de inculpatul Cadar Ştefan în timpul celor 3 căutări consecutive efectuate la magazinele de profil din câteva mall-uri din capitală, acesta ar fi lăsat inculpatei Dobrilă Daniela contravaloarea televizorului pentru ca funcţionara să facă achiziţia atunci când aparatul era găsit.

Televizorul ar fi fost efectiv cumpărat la data de 5 decembrie 2013 cu suma de 6.299 lei.

La data de 18 noiembrie 2013, pentru a se ascunde provenienţa ilicită a autoturismului VW Polo, acesta ar fi fost  înmatriculat pe numele tatălui inculpatei Dobrilă Daniela (ce nu deţinea permis de conducere la acea dată), fiind emise,în acest sens, în numele SC Fany Prestări Servicii SRL Cluj Napoca, o factură și o chitanță, prin care se atesta o operațiune comercială de vânzare – cumpărare.

Consecutiv acestor activități, inculpata Dobrilă Daniela ar fi întreprins demersurile necesare şi ar fi emis un act (punct de vedere al A.R.R), datorită căruia,  la data de 25.11.2013, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea actului administrativ al Consiliului Județean Cluj, soluţie favorabilă SC Fany Prestări Servicii SRL. Consecinţa directă a acestei hotărâri, urmărită de soţii Cadar, ar fi constat în reintroducerea în licitaţie a unor trasee de transport persoane.

În vederea câştigării licitaţiei, inculpata Dobrilă Daniela ar fi furnizat inculpatului Cadar Eronim Ştefan date confidenţiale, ce nu sunt destinate publicităţii, din bazele de date ale instituţiei unde aceasta lucrează, privind ofertele/documentele depuse de ceilalţi operatori de transport persoane, concurenţi ai societăţii Fany Prestări Servicii SRL(privind flota de maşini, vechimea acestora, gradul de confort), favorizând astfel, societatea comercială a inculpatului, în procedura de licitaţie.

La data de  19 decembrie 2013, comisia paritară de la nivelul de Consiliului Judeţean Cluj, după analizarea actelor transmise de ARR Bucureşti, a constatat că există erori privind introducerea unor parametri în sistem, în sensul că datele privind atribuirea au fost analizate pe trasee individuale şi nu pe grupe de trasee, opinând în continuare că licitaţia trebuie anulată, însă luarea unei decizii a fost amânată pentru a doua zi.

Aflând de posibilitatea anulării licitaţiei care ar fi atras demararea unei proceduri în care punctajele erau defavorabile societăţii sale, inculpatul Cadar Eronim Ştefan ar fi luat legătura cu inculpata Dobrilă Daniela şi i-ar fi cerut din nou sprijinul, convenind să se întâlnească într-un local din Braşov.   În contextul acestei întâlniri, inculpatul Cadar Eronim Ştefan  a cumpărat un mp3 player pentru fiul inculpatei Dobrilă Daniela, în valoare de 250 lei şi i-a promis acesteia că-i va duce fiul la schi în Austria, în timpul vacanţei de iarnă (lucru care s-a şi întâmplat la finele lunii ianuarie 2014).

Cu această ocazie, inculpata ar fi luat legătura telefonic cu unul din membrii comisiei și i-ar fi cerut să procedeze la finalizarea atribuirii exact pe varianta stabilită de Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională(CNMSI), fără modificări, asigurându-l că, este perfect legal.  Decizia finală a Comisiei paritare a fost luată în data de 23 decembrie 2013 şi validată de Consiliul Judeţean Cluj în şedinţa din aceiaşi zi, stabilindu-se varianta agreată de inculpați.

 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea  sumelor de 53.800 lei, 44.700 euro, 370 lire sterline şi 800 USD, aparţinând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării.

Totodată, s-a  dispus şi instituirea sechestrului asigurator asupra autovehiculului Volkswagen Polo, aparţinând inculpatei Dobrilă Daniela în vederea confiscării speciale.

 

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I.

 

       Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj.

 

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina