fbpx

Pastor penticostal condamnat la peste 21 de ani de închisoare pentru abuzurile sexuale asupra copiilor săi

Pastorul de la Biserica Penticostală „Betel” din comuna Dolheşti, județul Suceava, Constantin Pandelea, a fost condamnat la 21 de ani și 4 luni de închisoare pentru viol și numeroase fapte de agresiune sexuală și rele tratamente aplicate minorului comise față de cei 5 copii ai săi, patru fete și un băiat.

Așa cum s-a reținut și de Tribunalul Suceava cu ocazia unei contestații (împotriva menținerii arestului preventiv) formultă de inculpat, acesta a profitat de situația vulnerabilă a victimelor, speculând imaturitatea copiilor și autoritatea pe care o avea asupra lor în scopul obținerii de satisfacții de natură sexuală, recurgând la constrângere și amenințări. Victimele au fost plasate într-un raport evident inferior de forțe cu posibilități minime de a se apăra, inculpatul a profitat de ascendentul fizic și moral ce-l avea asupra lor, el având calitatea de tată, creându-le o stare de temere, sub imperiul căreia nu au avut posibilitatea de a-și determina liber voința, ci aceasta s-a format sub puterea constrângerii fizice și psihice exercitate de presupusul autor.

Același judecător de cameră preliminară a mai reținut că ,,raportat  la elementele de ordin personal evidențiate de către apărător în conturarea profilului socio-moral al inculpatului este de subliniat că lipsa antecedentelor penale nu este în sine o „performanță civică”, nu pune în evidență decât o stare de normalitate, conform căreia fiecare persoană este datoare să respecte ordinea de drept și să se abțină de la comiterea de fapte antisociale.

Că inculpatul ar fi fost o persoană admirată în societatea în care acesta trăiește , nu poate fi privit ca un argument care să pledeze pentru o soluție în sensul solicitat  de apărare, față de particularitățile cauzei examinate nu se poate reține decât că aspectele reliefate vin în contradicție flagrantă cu preocuparea sa presupus ilicită ( ce s-a dezvoltat, de altfel, într-o altă sferă socială, în mod conspirat, într-un cerc restrâns, închis, ce nu este vizibil cu ușurință în plan public – în viața privată de familie) , prin care se lezează alte valori ocrotite de lege.”

(…) ,,În situația inculpatului, se observă că mediul educativ pozitiv evocat din care provine , poziția socială deținută, pe care s-a pus accent, s-au dovedit insuficiente pentru a conștientiza în mod efectiv importanța adaptării conduitei sale la normele de drept. Că ar fi manifestat preocupare pentru educarea copiilor asta este o îndatorire în calitatea sa de părinte nicidecum un titlu de glorie.  Pe de altă parte, în întreg ansamblul contextual al cauzei, apare cel puțin ca o afirmație care comportă discuții privind dintr-o anumită perspectivă date fiind prezumtivele fapte îndreptate tocmai asupra minorilor, ținând cont că datoria morală unanim acceptată de societate și valabilă este de a veghea la interesele celor apropiați, de a le proteja nu numai ca scut împotriva terțelor persoane, ci și  față de propriile acțiuni, cu consecințe secundare nefaste asupra lor.”

Faptele pentru care pastorul penticostal a fost condamnat la data de 20 septembrie 2021 de către Judecătoria Fălticeni sunt, în esență, următoarele:

. În cursul anului 2020, până la data de 30.06.2020, inculpatul Pandelea Constantin a exercitat în mod repetat acte de agresiune fizică și sexuală față de fiica sa minoră, P.M.N. , în vârstă de 9 ani, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-și exprima voința datorată vârstei frage de.

Inculpatul a mângâiat-o pe P.M.N. în zona organelor genitale și a sărutat-o cu forța pe gură, fapte ce au avut loc la locuința de familie și în autovehicul, la ultimul act, din 30.06.2020 asistând și fratele ei P.A., care l-a văzut pe inculpat în timp ce o mângâia în zona organelor genitale pe P.M.N., în mașină, în timp ce se aflau pe raza comunei Preutești, județul Suceava, unde vindeau pepeni.

Fiind audiată cu sprijinul de specialitate al unui psiholog, P.M.N.a relatat că inculpatul o certa și o lovea destul de des, fără să își aducă aminte din ce motiv, însă inculpatul îi spunea că nu îl ascultă. Când nu îi ducea ceva, inculpatul se enerva și o bătea cu cureaua, de față fiind fratele ei A. Fiind întrebată dacă inculpatul o mângâia, aceasta a răspuns afirmativ și anume că era mângâiată în zona pulpelor, inculpatul o săruta pe gură și când se opunea, o ciupea și o bătea fie cu cureaua, fie cu palma. Fiind întrebată dacă mai era de față cineva, minora a susținut că fratele ei A. era de față.

S-a depus la dosarul cauzei de către persoana vătămată P.N.L. un suport optic tip DVD care conține mai multe capturi de ecran ale unor mesaje ale copiilor inculpatului, în care se discută despre actele de violență ale inculpatului față de ei, precum și un fișier audio și video în care P.M.N. indică persoanei de sex feminin cu care discută zonele în care era lovită și mângâiată, respectiv cea a coapselor și a organelor genitale (filele 228 – 236 d.u.p.)

În urma evaluării psihologice efectuate de psihologul din cadrul D.G.A.S.P.C. Suceava – Centrul Multifuncțional Destinat Victimelor Violenței în Familie – Gura Humorului, s-a stabilit că s tresul ridicat la care persoana vătămată P.M.N. a fost supusă permanent, mediul familial marcat de numeroase acte de violență din partea tatălui, sentimentul de frică cauzat de actele de violență ale tatălui pot conduce la declanșarea și dezvoltarea de către tânără a unor boli psihosomatice , la pie rderea încrederii în sine, a valorii de sine. (filele 136-137 d.u.p.)

Inculpatul a primit o pedeapsă de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală” în formă continuată față de această minoră și la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului”.

. În perioada 2014 – iulie 2020 inculpatul Pandelea Constantin a exercitat în mod repetat acte de agresiune fizică asupra persoanei vătămate minore P.M.C., iar din vara anului 2019 și până în luna iulie 2020, acesta, prin folosirea forței fizice și prin amenințare, a săvârșit în mod repetat acte de natură sexuală asupra persoanei vătămate minore P.M.C., în vârstă de 16 ani, actele sexuale constând în mângâieri în zona organelor genitale, pe sâni, săruturi pe buze și pe sâni.

Actele de agresiune sexuală au avut loc la locuința familiei din satul Valea Bourei, (…), începând de la vârsta de 15 ani.

Inculpatul o săruta pe gură, o săruta cu limba și avea pretenția să i se răspundă în același fel, o săruta pe sânii goi, o dezbrăca și o mângâia în zona organelor genitale. Când persoana vătămată făcea baie, inculpatul Pandelea Constantin o mângâia pe sâni. De asemenea, acesta o obliga să doarmă fără sutien, pentru a o putea mângâia și când o vedea cu sutien, îl rupea. De regulă, actele de agresiune nu aveau loc în prezența celorlalți membri de familie, însă fratele ei, P.A., a văzut în câteva rânduri când inculpatul o săruta pe gură.

Actele de agresiune sexuală au avut loc prin constrângere fizică și amenințări cu acte de violență. Astfel, inculpatul o lovea cu palmele și cu pumnii peste corp, zona vizată fiind cea a abdomenului și fața, aproape zilnic, chiar și fără motiv, răzbunându-se pe aceasta și pe frații ei ori de câte ori se enerva. „Bătăile au fost dintotdeauna. De când eram mică știu că mă bătea. Din acest motiv îmi este foarte frică de tata și din această cauză eu nu m-am putut opune la agresiunile sale…. Anterior, (dat ei de 05.07.2020 ) pe mine și pe L. ne-a bătut cu o lopată, în timp ce eram la grădină la căpșuni .” (fila 93- d.u.p.) – extras din declarația persoanei vătămate P.M.C.

Ultima agresiune fizică asupra persoanei vătămate P.M.C. a avut loc la data de 05.07.2020, când inculpatul a lovit-o cu pumnii, i-a turnat apă rece în cap, când aceasta s-a plâns că o doare capul de la lovituri și a pus-o să alerge desculță în grădină, iar inculpatul alerga după ea cu furtunul de apă și a udat-o. Acesta nu a lăsat-o să se schimbe cu haine uscate și a ținut-o afară aproximativ 3 ore, în intervalul orar 19:00 – 22:00. La incidentul din data de 05.07.2020 au asistat și frații ei, A. și N.

Acesta a fost și momentul la care copiii au luat hotărârea să anunțe organele de poliție cu privire la abuzurile exercitate de tatăl lor – inculpatul Pandelea Constantin, pentru a răspunde cu privire la faptele săvârșite.

Potrivit raportului de constatare medico-legală întocmit de S.M.L. Suceava, P.M.C. a prezentat plagă contuză superficială, tumefacție echimotică, echimoză. Leziunile s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente și pot necesita pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale, fără să pună viața victimei în primej die.

În urma evaluării psihologice efectuate de psihologul din cadrul D.G.A.S.P.C. Suceva – Centrul Multifuncțional Destinat Victimelor Violenței în Familie – Gura Humorului, s-a constatat că P.M.C. manifestă, pe fondul actelor repetate de violență fizică și verbală, a abuzurilor sexuale la care a fost supusă, un grad crescut de anxietate căruia îi face cu greu față și cu consecințe pe termen lung, lipsă de concentrare, pierdere a încrederii în sine, a valorii de sine, stimă de sine redusă, timiditate. Manifestă impulsivitate, slabă toleranță la frustrare, slabă capacitate de relaționare, agresivitate.

S-a concluzionat că P.M.C. prezintă semne psihologice ale abuzului sexual la care a fost supusă, respectiv resimte trăiri emoționale; responsabilitate tensionată de a păstra secretul abuzului sexual, deoarece a fost amenințată de abuzator că o va bate și mai tare, dacă va spune mamei sau altcuiva; sentimente de frică față de agresor, sentimentul de izolare, deoarece nu a putut vorbi cu nimeni despre ce i se întâmplă: sentimente de rușine pentru că a fost supusă la o astfel de experiență.

Stresul ridicat la care persoana vătămată a fost supusă permanent, sentimentul de frică cauzat de actele de violență verbală repetate, a loviturilor fizice primite de-a lungul timpului, a agresiunilor sexuale repetate pot conduce la declanșarea și dezvoltarea de către tânără a unor boli psihosomatice , la pierderea încrederii în sine, a valorii de sine. S-a opinat pentru separarea de tatăl abuza tor. (filele 104-105 d.u.p.)

Pentru faptele reținute mai sus inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală” în formă continuată și o pedeapsă de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului”. 

. Persoana vătămată P.A.S., în vârstă de 17 ani, a fost victima agresiunilor fizice și verbale comise asupra sa de către tatăl său – inculpatul Pandelea Constantin, aproape zilnic, în perioada anilor 2014 – 2020, acte comise la locuința de domiciliu, cât și în gospodărie, constând în loviri cu palmele, cu pumnii, cu alte obiecte.

„ Eram loviți frecvent, uneori fără motiv. Eram puși să facem treabă, și în condiții extreme, ploaie, frig, noaptea și eram pedepsiți uneori de neînțeles. Fratele meu L. a fost pus să doarmă la porci și pe mine m-a amenințat că mă trimite acolo. M-a afectat, întrucât noi nu meritam acele pedepse. Mi-e frică de el și mă gândesc tot timpul că m-ar putea lovi.” – extras din declarația persoanei vătămate P.A.S. (fila 114 d.u.p.)

Cu privire la episodul în care fratele lor, P.L.A., a dormit în cocina de porci, celelalte persoane vătămate, inclusiv mama lor, P.N., confirmă acest aspect. De altfel, după acest incident, P.L.A. a plecat în Germania, la fratele său – P.A.C..

Fiind întrebată de ce nu a anunțat autoritățile, persoana vătămată a răspuns ”De rușine. De frică de tata, întrucât, de când suntem mici, tot ne bate și ne-am obișnuit cu bătaia.” – extras din declarația persoanei vătămate P.A.S. (fila 115 d.u.p.)

Ultimul act de agresiune a avut loc la data de 05.07.2020, când a fost lovit de către inculpat cu pumnii peste maxilar.

În urma evaluării psihologice efectuate de psihologul din cadrul D.G.A.S.P.C. Suceava – Centrul Multifuncțional Destinat Victimelor Violenței în Familie – Gura Humorului, s-a apreciat că numeroasele acte de violență comise de tată asupra sa, stresul ridicat, sentimentul de frică pot conduce la dezvoltarea de către minor a unor boli psihosomatice.

Inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului” față de această pare vătămată. 

. În perioada 2014 – septembrie 2017 inculpatul Pandelea Constantin a exercitat în mod repetat acte de agresiune fizică asupra persoanei vătămate minore, P.N.L. , iar din perioada 2015 – iunie 2020,  prin folosirea forței fizice și prin amenințări cu acte de violență, a săvârșit acte de natură sexuală asupra  persoanei vătămate P.N.L., în prezent majoră – 21 de ani, actele sexuale constând în mângâieri în zona organelor genitale, pe sâni, săruturi pe buze și pe sâni.

Actele de agresiune sexuală au avut loc la locuința familiei din satul Valea Bourei,(…) perioada cât era minoră, și au fost mai frecvente pe parcursul primilor doi ani de liceu, respec tiv în perioada 2015 – 2016  „ se întâmpla să mă agreseze sexual zilnic, când mă aflam la liceu”.

După ce sora persoanei vătămate – P.S., a plecat de acasă, respectiv în anul 2016, inculpatul s-a limitat să o sărute pe fiica sa N.L., pe buze, folosind limba și avea pretenția ca aceasta să răspundă în același fel, spunându-i „dă și tu o limbuță”. Persoana vătămată era lovită de cele mai multe ori când îi refuza inculpatului avansurile de natură sexuală, inculpatul spunându-i că dacă nu acceptă să fie mângâiată „o să văd pe partea cealaltă” . Ultimele acte de agresiune sexuală au avut loc în cursul lunii iunie 2020 (filele 74 – 75 d.u.p.)

Inculpatul Pandelea Constantin le aplica copiilor săi pedepse aproape zilnice. Astfel, îi priva de hrană toată ziua, „decretând că în acea zi noi nu mâncăm, deși el servea masa” , alteori îi obliga să lucreze noaptea, pe ploaie  (fila 80 d.u.p.) – extras din declarația persoanei vătămate P.N.L.

În urma evaluării psihologice efectuate de psihologul din cadrul D.G.A.S.P.C. Suceava – Centrul Multifuncțional Destinat Victimelor Violenței în Familie – Gura Humorului, s-a constatat că P.N.L. manifestă, pe fondul actelor repetate de violență fizică și verbală, a abuzurilor sexuale la care a fost supusă, un grad crescut de anxietate căruia îi face cu greu față și cu consecințe pe termen lung, lipsă de concentrare, pierdere a încrederii în sine, a valorii de sine, stimă de sine redusă, timiditate. Manifestă impulsivitate, slabă toleranță la frustrare, slabă capacitate de relaționare, agresivitate. Manifestă probleme de atașament, reacții emoționale exagerate.

S-a concluzionat că P.N.L. prezintă semne psihologice ale abuzului sexual la care a fost supusă, respectiv resimte trăiri emoționale; responsabilitate tensionată de a păstra secretul abuzului sexual, deoarece a fost amenințată de abuzator că o va bate și mai tare, dacă va spune mamei sau altcuiva; sentimente de frică față de agresor, sentimentul de izolare, deoarece nu a putut vorbi cu nimeni despre ce i se întâmplă: sentimente de rușine, pentru că a fost supusă la o astfel de experiență.

Stresul ridicat la care persoana vătămată a fost supusă permanent, sentimentul de frică cauzat de actele de violență verbală repetate, a loviturilor fizice primite de-a lungul timpului, a agresiunilor sexuale repetate pot conduce la declanșarea și dezvoltarea de către tânără a unor boli psihosomatice, la pierderea încrederii în sine, a valorii de sine . S-a opinat pentru separarea de tatăl abuzator. (filele 82-83 d.u.p.)

Pentru aceste fapte, inculpatul a fost condamnat la o pedeapsă de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală” în formă continuată și o pedeapsă de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului”.

. Persoana vătămată P.S.C , actualmente majoră – 23 de ani, în perioada 2014 – 2016, atât în perioada minorității, cât și după ce a devenit majoră, a fost violată în mod repetat de către tatăl ei, inculpatul Pandelea Constantin care, prin constrângere, a întreținut acte sexuale orale, uneori reciproce, cu persoana vătămată, faptele fiind consumate în mai multe locații, respectiv o locuință ce a fost deținută de familie în localitatea Țolești, (…), în autovehicul pe care îl oprea în locuri mai puțin circulate, cât și la locuința de domiciliu, într-o anexă a acesteia denumită bucătărie. Faptele de viol au avut loc până în luna martie 2016, atunci când persoana vătămată s-a mutat în municipiul Iași. La plecare, persoana vătămată le-a spus fraților ei, P.A. și PN.L., despre actele de agresiune și viol, aspect confirmat atât de A., cât și de N.L.

Actele sexuale orale în formă continuată s-au realizat prin constrângere,  constând în acțiuni de lovire și amenințări cu acte de violență, acestea creând persoanei vătămate o stare de temere și teroare.

Inculpatul îi punea filme porno, timp în care o dezbrăca, o mângâia și o săruta pe gură și în zonele intime. Actele sexuale orale se întâmplau zilnic pe parcursul mai multor luni, iar ulterior, timp de două-trei luni inculpatul nu se mai atingea de ea.

Față de aceeași persoană vătămată, P.S.C., inculpatul Pandelea Constantin, începând cu vara anului 2013 și până în anul 2016, precum și un act material în martie 2017, prin folosirea forței fizice și prin amenințare, a săvârșit acte de natură sexuală asupra acesteia, acte sexuale constând în mângâieri în zona organelor genitale, pe sâni, săruturi pe buze și pe sâni, acte ce s-au desfășurat frecvent atât la locuința de domiciliu, cât și în alte locații, respectiv locuința deținută în satul Țolești, în mijlocul de transport sau în alte locații, în alte împrejurări decât cele în care a întreținut raporturile sexuale orale.

Actele repetate exercitate asupra persoanei vătămate minore, începând cu vara anului 2013 și până în luna ianuarie 2015, când a devenit majoră, și anume de violență fizică și verbală, abuzurile sexuale, stresul ridicat la care persoana vătămată a fost supusă permanent au fost de natură să conducă la declanșarea și dezvoltarea de către aceasta a unor boli     psiho-somatice, astfel că dezvoltarea fizică a acesteia a fost pusă în primejdie gravă.

Pentru faptele comise împotriva acestei fete, inculpatul a fost condamnat la o o pedeapsă de 8 (opt) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „viol” în formă continuată, la o pedeapsă de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „agresiune sexuală” în formă continuată și la o pedeapsă de 4 (patru) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „rele tratamente aplicate minorului”. 

Ca urmare a operațiunii de contopire a pedepselor aplicate inculpatului PANDELEA CONSTANTIN în pedeapsa cea mai grea de 8 (opt) ani închisoare, la care s-a adaugat un spor de o treime din suma celorlalte pedepse aplicate în cauză în cuantum de 13 (treisprezece) ani şi 4 (patru) luni închisoare, a reultat pedeapsa rezultantă de 21 (douăzeci şi unu) ani şi 4 (patru) luni închisoare.

Pentru cele patru fete ale pastorului instanța a stabilit câte o despăgubire de 15.000 euro fiecare, iar pentru băiat, suma de 10000 de euro, cu titlu de daune morale.

În apărare, pastorul a avansat teza că acesta nu se face vinovat de comiterea infracțiunilor pentru care este trimis în judecată și plasat în detenție provizorie, acreditând ideea că ar fi o înscenare, conform susținerilor sale, fiica cea mare recurgând la formularea unei plângeri penale din cauză că inculpatul s-a opus relației sale și pentru nu fi o piedică în desfășurarea evenimentului ce urma să aibă loc, respectiv ceremonia de căsătorie, a ales această cale pentru a-l îndepărta.

Știrea despre condamnarea pastorului și fotografia au fost publicate de Adevărul.

Comments

comentarii

În perioada 25-26 mai, pădurile de lângă Feiurdeni și Pădureni vor găzdui concursurile de orientare în alergare pentru Trofeul Transylvania Open.... Citește mai mult
75 de elevi clujeni vor participa luni, 27 mai, la Concursul Interjudețean „THE BRITISH FACTORY”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns