fbpx

Papa Francisc susține parteneriatele civile între persoane de același sex

Papa: „Dacă o persoană este gay și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu? s-o judec? ”

Vaticanul a trăit miercuri cea mai recentă bombă mediatică. La câteva zile după ce l-a primit pe președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, festivalul de film de la Roma a premiat ieri noul documentar Francesco , care trece în revistă chipul cel mai uman al Pontifului și în care Papa Francisc asigură că susține parteneriatele civile între persoane de același sex.

„Sunt copii ai lui Dumnezeu, au dreptul la o familie . Nimeni nu poate fi aruncat din familie și nici să i se facă viața imposibilă din această cauză ”, spune regizorul Evgeny Afineevsky. „Ceea ce trebuie să creăm este o lege privind uniunile civile. În acest fel – continuă el – homosexualii ar avea acoperire legală. Am făcut un efort în asta ”. Jorge Mario Bergoglio pare să se refere la momentul în care era arhiepiscop de Buenos Aires, când s-a opus legislației privind aprobarea căsătoriilor între persoane de același sex, dar a susținut un anumit tip de protecție legală pentru drepturile cuplurilor gay.

Francisco nu vorbește despre căsătoria homosexuală, deci nu este o schimbare de paradigmă. De asemenea, nu este pentru prima dată când este favorabil incluziunii comunității LGBT. El a spus întotdeauna că trebuie integrate, primite și acompaniate. Cu toate acestea, este pentru prima dată când în calitate de Papă vorbește public și atât de clar în favoarea uniunilor civile. Este, de asemenea, relevant faptul că el folosește cuvântul „familie”, lucru care până acum nu se vorbea în Biserică, dar nu este clar dacă este deschis cuplurilor gay care pot adopta.

Cuvintele lui Francisco apar într-un moment în care documentarul expune experiența Andreei Rubera, un homosexual care are trei copii împreună cu partenerul său. Rubera i-a scris o scrisoare Papei pentru a-i spune că vrea să-și trimită copiii în parohie, dar se teme că ar putea fi discriminați sau să aibă traume. Zile mai târziu, Pontiful l-a sunat spunându-i că scrisoarea este prețioasă și a încurajat cuplul să ducă copiii la parohie. „Mi-a spus: vă rog să vă duceți copiii la biserică, fiți transparenți cu privire la familia voastră, va fi bine pentru ei, deși nu toată lumea va fi de acord cu o familie de acest tip”, spune Rubera în film. „Mesajul și sfaturile sale au fost cu adevărat utile pentru că am făcut exact ceea ce ne-a spus”, susține el. Papa nu a spus niciodată ce părere avea despre familia mea,el urmează probabil doctrina în acest moment, dar atitudinea s-a schimbat.

Schimbarea de atitudine a Vaticanului față de persoanele homosexuale a fost evidentă deoarece, în primul an al papalității sale, întorcându-se din Brazilia, el a făcut acea afirmație faimaoasă: „Dacă o persoană este gay și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu? s-o judec? ”. De atunci, el a menținut o atitudine mult mai deschisă față de comunitatea LGBT decât predecesorii săi. De exemplu, când fostul său student l-a vizitat pe Francis împreună cu partenerul său, un bărbat, la ambasada Vaticanului din Washington în timpul călătoriei papale în SUA în 2015. Vaticanul a făcut publică această întâlnire, trimițând fotografii și videoclipuri, ca urmare a cărora Papa a fost ambuscat în aceeași călătorie de nunțiul (amabasadorul)de atunci Carlo Maria Viganò, care l-a invitat pe activistul anti-gay Kim Davis, un oficial din Kentucky care a refuzat să oficieze căsătoriile cu homosexuali. Apoi, purtătorul de cuvânt al acestuia a clarificat că „scurta întâlnire” nu reprezenta un sprijin sau aprobare a poziției sale..

Francisc nu a susținut oficial uniunile homosexuale în niciun document decisiv al Vaticanului, ci mai degrabă spune acest lucru printr-un documentar despre viața sa. De asemenea, el a supărat comunitatea gay în câteva ocazii. Într-un zbor de întoarcere la Roma după ce a călătorit în Irlanda, el a recomandat ajutorul unui „psihiatru” (ulterior biroul de presă a corectat acest cuvânt) în situațiile în care  părinții descoperă  tendințe homosexuale la copiii lor.

Teologul Massimo Faggioli subliniază că relevanța acestor afirmații are legătură cu referirea la familie atunci când vorbim despre homosexuali. „Este evident că Papa a fost întotdeauna în favoarea uniunilor civile. Când legea a fost dezbătută în Italia, el nu s-a opus și a rămas tăcut ”, subliniază el. Faggioli susține că, în plus, marea schimbare de punct de vedere a lui Francisc față de predecesorii săi este remarcabilă și reamintește că în 2003 Congregația pentru Doctrina Credinței a asigurat că politicienii catolici nu ar putea în niciun caz să colaboreze cu autoritățile când este vorba de legalizarea cuplurilor gay. Așadar, Sfântul Scaun a argumentat că Biserica nu se poate deschide în fața niciunui fel de aprobare a homosexualilor, deoarece ar crea un echivalent cu căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Acel document a fost semnat de cardinalul de atunci Joseph Ratzinger,viitorul Benedict al XVI-lea.

Este pentru prima dată când papa sau predecesorii săi  solicită uniuni civile de același sex”, a declarat biograful său, Austen Ivereigh. „Papii anteriori au lăsat libertatea de decizie episcopilor naționali. Acum Biserica poate fi sigură de ceea ce crede Papa cu privire la o chestiune care a fost discutată de mulți episcopi, în multe țări, de ani de zile “, a adăugat autorul Marelui reformator . Mai mulți cardinali și oameni apropiați ai Papei reamintind de Corriere della Sera, au susținut aceeași linie. În favoarea uniunilor civile, de exemplu, au vorbit cardinalul german Walter Kasper sau italianul Gualtiero Bassetti, președintele Conferinței episcopale italiene. „Papa nu încalcă doctrina Bisericii Catolice – rezumă jurnalista argentiniană Elisabetta Piqué, autorul unei alte cărți despre Francisc -, ci mai degrabă reafirmă acel impuls pastoral și această schimbare de atitudine”.

Sursa.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns