fbpx

Orange, sancționată de ANSPDCP pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal

Compania Orange România a fost sancționată de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal.

Societatea Orange România SA a contestat în instanță procesul-verbal de sancționare de la sfârșitul luni martie. La solicitarea Clujust.ro, reprezentanții ANSPDCP au explicat pentru ce a a fost sancționată compania de telecomunicații.

”Autoritatea de supraveghere a dispus operatorului ORANGE ROMÂNIA SA:

– măsura de ştergere/distrugere a datelor cu caracter personal privind codul numeric personal și a altor date cu caracter personal având o funcție de identificare de aplicabilitate generală, inclusiv a copiilor de pe actele care le conțin, deja colectate, fără consimțământul expres al persoanelor vizate, fără temei legal sau avizul ANSPDCP;

– a aplicat prin procesul-verbal nr. 10380/28.03.2018 sancțiunea pentru prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, cu încălcarea art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 8 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 2 și 6 din Decizia Președintelui ANSPDCP nr. 132/2011, întrucât ORANGE ROMÂNIA SA prin colectarea și stocarea copiilor de pe actele de identitate, solicitate prin contractele de servicii de comunicații electronice, prelucrează în mod excesiv date cu caracter personal ce intră sub incidența art. 8 din Legea nr. 677/2001, fără a avea consimțământul expres al persoanelor vizate, prevederi legale exprese sau avizul ANSPDCP.

Totodată, operatorul a fost sancționat cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Autoritatea de supraveghere a dispus cele de mai sus, în urma unei investigaţii, întrucât s-a constatat că ORANGE ROMÂNIA SA a colectat și stocat copii de pe actele de identitate fără a avea consimțământul expres al persoanelor vizate, prevederi legale exprese în acest sens sau avizul ANSPDCP.”, se arată în răspunsul semnat de Alina Săvoiu, șef birou juridic şi comunicare în cadrul Autorității.

Orange se judecă cu ANSPDCP la Tribunalul București. La termenul din 25 iunie, instanța a acordat un alt termen în vederea administrarii probei testimonial pentru 21 august.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina