Operațiunea ”Ghost Guns”. Clanurile interlope procurau arme letale fără marcaje de identificare

Mai multe clanuri din sudul țării au fost călcate de ”mascaţi”. Operaţiunea “Ghost Gun” i-a vizat pe liderii mai multor grupări, dar şi pe conducătorul galeriei echipei FCSB, Gheorghe Mustaţă, sau pe rapperul MGK. Polițiștii și procuroriir DIICOT au găsit aproape 50 de arme letale “fantomă”, fără serii, aduse în ţară de un grup infracţional condus de un turc. Au fost peste 130 de percheziţii domiciliare și 60 de persoane au fost duse la audieri.

Sunt vizate clanurile Litrașu, Sportivii, Giuleștenii, Sadovenii, Gemenii sau Ştoacă, cei care duc o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supremaţia în Capitală şi în jurul ei. Membrii grupărilor au fost acuzaţi de-a lungul timpului de infracţiuni comise cu violenţă, trafic de persoane ori droguri. Acum s-au aprovizionat cu arme letale fără serii de identificare, susţin procurorii.

”Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, împreună cu polițiștii Direcției Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, efectuează 131 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

Din cercetările efectuate a reieșit că, în luna septembrie 2023, un făptuitor, cetățean străin de origine turcă, a inițiat și constituit împreună cu mai mulți făptuitori de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale) fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Acest tip de arme, cunoscute drept ”Ghost Guns” au drept destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european.

Probatoriul administrat până în prezent a reliefat că astfel de arme au fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute de către diverși intermediari către membrii unor grupuri infracționale sau persoane cunoscute  cu comportament violent.

De la declanșarea cercetărilor și până la finele lunii octombrie 2024 au fost scoase din circuitul ilegal un număr de 47 de astfel de arme letale.

Sunt puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile urmând a se desfășura la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.”, a tranmis DIICOT.

Comments

comentarii

U-BT Cluj a plecat spre Râmnicu Vâlcea, acolo unde va juca o partidă importantă pentru ocuparea locului doi la finalul sezonului regulat.... Citește mai mult
Roma este cuprinsă de doliu și reverență, în timp ce în centrul istoric al orașului se desfășoară ultimele pregătiri pentru înmormântarea Papei Francisc, care a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.... Citește mai mult

Lasă un răspuns