EXCLUSIV Obligată de instanță să participe la examenul de Bacalaureat 2018, o tânără din Cluj l-a picat cu brio

Pentru o tânără din Cluj, BAC-ul a fost o pedeapsă, la propriu. Pe lângă condamnarea la închisoare cu suspendare pentru că a folosit fără drept cardul unei profesoare, instanța Tribunalului Cluj a obligat o tânără să participe la examenul de Bacalaureat 2018, dar condamnata l-a picat cu brio, având numai note sub 4.

În toamna lui 2017, judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a condamnat-o pe o absolventă de la Liceul Tehnic ”Alexandru Borza” la 1 an, 3 luni și 18 zile închisoare cu suspendare, a obligat-o să muncească 60 de zile în folosul comunității și i-a impus să se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din acest an. ”Conform art. 93 alin (2) lit. a) C.pen impune condamnatei sa se prezinte la sesiunea de bacalaureat din anul 2018.”, se arată în sentință.

Articolul 93 alin (2) lietra a) din Codul penal prevede: ”Instanța impune condamnatului să execute una sau mai multe dintre următoarele obligații: a) să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;”

De asemenea, judecătorul i-a indicat tinerei, în motivarea sentinței, să învețe: ”instanța va impune acesteia să facă eforturile de a învăța pentru următoarea sesiune de bacalaureat din anul 2018 și să se prezinte la examen.”

Condamnata nici nu a atacat sentința cu apel, dar nici nu a respectat-o, în sensul de a învăța.

Rezultatele de la examenul de Bacalaureat 2018, publicate recent, arată că tânăra a fost respinsă, cu următoarele note rușinoase: 3,7 la limba și literatura română, 1,15 la matematică tehnică și 1,9 la chimie anorganică.

A folosit cardul unei profesoare la cumpărături în mall

Tânăra a fost condamnată pentru infracțiunile de aacces ilegal la un sistem informatic și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Potrivit sentinței penale nr. 277/03.10.2017 a Tribunalului Cluj, starea de fapt din dosar este următoarea: ”La data de 23.XI.2016, de la un ATM al Agenției Banca Transilvania din centrul comercial „Iulius Mall Cluj-Napoca”, inculpata H. O-C a retras suma de 990 de lei, din contul bancar al numitei C.M, folosind fără drept cardul B.T. nr. .. al acesteia din urmă. Accesarea ATM-ului s-a făcut la ora 1249. Ea sustrăsese în aceeași zi acest card de la titulara contului, profesoara inculpatei, de la care știa codul PIN  pentru că retrăsese cu voia ei, altă dată, sume de bani din cont.”

Judecătorul a explicat în motivarea sentinței cuantumul pedepsei și suspendarea acesteia: ”Cu privire la sancțiunile aplicabile inculpatei, tribunalul constată că fiecare din cele două infracțiuni comise sunt sancționabile cu închisoare de la 2 la 7 ani. Întrucât inculpata a recunoscut săvârșirea faptelor în condițiile art. 375 C.pr.pen. limitele de pedeapsă se reduc cu o treime potrivit art. 396 alin. 10 C.pr.pen., adică închisoare de la 1 an și 4 luni la 4 ani și 8 luni închisoare.

Totodată, constată că, în cursul urmăririi penale inculpata a restituit persoanei vătămate suma de bani sustras; De asemenea, se reține că inculpata a comis fapta, elevă fiind în clasa a XII-a și, a fost sancționată disciplinar cu reducerea notei la purtare, dar cu toate că a fost supusă unei cercetări disciplinare și uneia penale, a absolvit liceul; În cursul procesului penal inculpata s-a angajat ca muncitor la o firmă privată.

Aceste împrejurări pot fi reținute ca diminuând periculozitatea sa și a convins instanța că faptele comise reprezintă un accident în viața tinerei. astfel că, se va reține drept circumstanță atenuantă judiciară împrejurarea la care face referire art. 75 alin. 2 lit. a  și lit. b C.pen. Ca urmare, limita minimă specială a pedepsei arătate mai sus va fi redusă cu o treime, potrivit art. 76 alin. 1 C.pen., adică, 11 luni și 20 de zile închisoare pentru fiecare infracțiune.

Cele două infracțiuni reținute în sarcina inculpatei au fost comise în forma concursului ideal de infracțiuni, astfel încât, potrivit art. 39 al. 1 lit. b C.pen. se va aplica pedeapsa cea mai mare și un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, iar în final inculpatei i se va stabili pedeapsa de 1 an 3 luni și 18 zile închisoare.

Dată fiind vârsta inculpatei care tocmai a devenit majoră cu puțin timp înainte de a săvârși infracțiunile, luând în considerare faptul că a recunoscut săvârșirea lor pe tot parcursul procesului penal, că a recuperat paguba și că s-a angajat în muncă, tribunalul constată că inculpata deja a făcut eforturi de îndreptare și că nu este necesară executarea pedepsei în penitenciar. Ca urmare, se va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe timp de 2 ani.

În final, pe lângă măsurile de supraveghere prevăzute în mod expres de lege pe care inculpata va fi obligată să le respecte conform art. 93 alin. 1 C.pen.; instanța va impune acesteia să facă eforturile de a învăța pentru următoarea sesiune de bacalaureat din anul 2018 și să se prezinte la examen.

Având în vedere că și-a exprimat acordul în fața instanței, ea va fi, de asemenea, obligată să muncească timp de 60 de zile în folosul comunității, așa cum va stabilit Serviciul de Probațiune Cluj”

Comments

comentarii

Vreme capricioasă, cu temperaturi maxime de 34-36 de grade în sudul țării, dar și cu înnorări persistente, averse cu caracter torențial și vijelii în restul teritoriului.... Citește mai mult
O explozie hidrotermală impresionantă a avut loc în celebrul Parc Național Yellowstone din Statele Unite. Incidentul s-a produs în zona Biscuit Basin.... Citește mai mult

Lasă un răspuns