fbpx

O tânără de viitor, reținută de DNA. Mergea la mall pe bani europeni

Vicepreședintele Asociației ”Tineri pentru viitor”, Georgia Deaconu, care a implementat și în Cluj proiectul ”Școala pentru toți”, a fost reținută de DNA pentru mai multe infracțiuni în legătură cu administrarea unor fonduri europene obținute pe diverse programe. Procurorii susțin că tânără mergea la cumpărături prin magazinele din București cu banii europeni.

Georgia Ioana Deaconu, vicepreședintele asociației ”Tineri pentru viitor” este acuzată de un pomelnic de infracțiuni: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, înșelăciune,  schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Angajatul unei bănci, Dan Gruia, este acuzat de complicitate la înșelăciune, luare de mită, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată

Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore. În ordonanţele de reținere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

”În perioada 2009-2010, în cadrul derulării proiectului „Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”,  al cărui beneficiar era Asociația „Tineri Pentru Viitor”, inculpata Deaconu Georgia Ioana a prezentat Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), atât la momentul încheierii contractului, cu ocazia depunerii rapoartelor intermediare în vederea obţinerii celor patru tranşe intermediare, cât şi la depunerea raportului final, pentru obţinerea ultimei tranşe de plată, documente ori declarații false, inexacte sau incomplete,obținând pe nedrept fonduri europene în valoare de  95.000 de euro.

De asemenea, inculpata Deaconu Georgia Ioana a schimbat, fără drept, destinaţia unei părţi din sumele de bani primite cu titlu de avans, (4 tranşe a câte 15.712 euro fiecare), pentru cheltuieli de transport şi subzistenţă ale participanţilor la proiect, efectuând cumpărături de la diferiţi comercianţi din municipiul Bucureşti.

Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanțarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activități de organizare și monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală și lingvistică a participanților, cheltuieli de subzistență și cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania şi Italia a unui număr de 32 de persoane (4 serii de câte 4 persoane pentru fiecare dintre cele două țări anterior menționate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect.

În perioada 2010-2011, în contextul derulării a 4 programe operaționale sectoriale finanțate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), inculpata Deaconu Georgia Ioana, prin intermediul unor societăți comerciale de tip „fantomă”, a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 21.000.000 lei (cca. 5.000.000 euro).

De menționat este faptul că, în aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finanțare ale celor patru proiecte erau false, în ele consemnându-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, condiție esențială pentru întrunirea cerințelor de eligibilitate pentru finanțare.

În ceea ce priveşte cheltuirea nejustificată a fondurilor din pre-finanţare, probatoriile administrate relevă faptul că inculpata Deaconu Georgia Ioana, în calitate de manager de proiect, a decontat, în baza unor documente falsificate, contractele de prestări servicii ale experţilor pe termen scurt implicați în proiect.

Un alt aspect ce poate fi reţinut în sarcina acesteia, derivă din faptul că, după obţinerea pre-finanţărilor, aceasta a propus spre decontare servicii prestate de către operatori privaţi (câştigători ai procedurilor de achiziţii organizate în cadrul celor patru proiecte), în contextul în care există indicii temeinice că activităţile respective nu au fost efectuate ori au fost realizate o singură dată şi au fost „achitate” și solicitate spre decontare de patru ori, în fiecare dintre proiecte.

De asemenea, au fost facturate separat servicii de dotare cu aparatură şi accesorii de prezentare a unor săli de conferinţe, deşi acestea dispuneau deja de asemenea facilităţi. Mai mult decât atât, emiterea facturilor pentru serviciile prestate şi plata acestora au fost realizate înainte de începerea activităţii şi recepţia serviciilor.

De asemenea, în aceeași perioadă, în scopul obținerii unui împrumut bancar, în numele a două dintre firmele pe care le controla, inculpata Deaconu Georgia Ioana a fost susținută și îndrumată de inculpatul Gruia Dan, angajat al unei bănci, care a imaginat un pretins plan de afaceri ce viza extinderea, la nivel național, a activității comerciale a celor două societăți. Acesta din urmă a învățat-o pe inculpată, în mod concret, să falsifice acte pentru ca împrumutul să-i fie acordat, iar ulterior să justifice cheltuirea finanțării obținute, prin falsificarea unor facturi care să probeze efectuarea unor plăți care nu s-au făcut în realitate. Activitățile inculpatului aveau ca motivație promisiunea făcută de inculpată că, după intrarea în posesia banilor, îi vor remite acestuia 2% din suma încasată.

După aprobarea creditului, inculpatul a primit de la inculpata Deaconu Georgia Ioana suma de 3.000 euro din totalul de cca. 80.000 euro (358.000 lei) primiți ca și credit de aceasta din urmă. Imediat după primirea creditului, inculpata Deaconu Georgia Ioana a scos din contul firmei sume mari de bani în numerar.”

In 2010 se lansa proiectul: 2.500 de elevi si 2.400 de parinti din Cluj si alte sase judete au beneficiat de proiectul “Scoala pentru toti”, sustinut din fonduri europene. Programul, in valoare de 4 milioane euro, a fost implementat in judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud, Salaj, Mures, Harghita, Cluj, Alba si Bihor. “Se sesizeaza un fenomen de parasire a scolii extrem de grav. Proiectul nostru incearca sa raspunda nevoii de stimulare a elevilor, pentru a le justifica nevoia de formare continua”, a spunea atunci Georgia Deaconu, vicepresedintele Asociatiei “Tineri pentru Viitor”.

Comments

comentarii

Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult
Liderul AUR, George Simion, a anunțat sprijinul partidului pentru contracandidații Coaliției de guvernare la alegerile locale, înclusiv în Cluj. Liberalul Sabin Sărmaș susține că are nevoie de „sprijinul clujenilor”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!