fbpx

O scurtă pledoarie despre drama sistemului judiciar din România și exodul profesioniștilor din magistratură

Avocatul Tudor Coltan din Baroul București a scris despre subiectul momentului în Justiție: numărul mare de judecători care se pensionează:

”O scurtă pledoarie despre drama sistemului judiciar din România și exodul profesioniștilor din magistratură

Am citit în ultimele săptămâni tot mai multe postări ale unor colegi magistrați, prin care anunță că părăsesc profesia.

În același timp, citesc tot mai multe postări ale altor colegi magistrați care trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de posturi, super-încărcarea instanțelor și lipsa resurselor umane și administrative.

Puțini au curajul să o spună cu voce tare: sistemul judiciar este într-o perioadă de criză. Dacă toată lumea vorbește de o posibilă criză economică, de cea din sistemul judiciar suntem siguri. Ea există și trebuie tratată.

De ce pleacă un profesionist care acum 25 de ani și-a dorit cu ardoare să ajungă magistrat? Care vorbea cu pasiune despre drept la interviu și care se visa magistrat? De ce acea persoană care și-a pierdut multe nopți învățând pentru examene peste examene, care și a pierdut weekend-uri motivând la dosare sau care și-a sacrificat sănătatea și liniștea familiei renunță?

Eu cred că răspunsul e unul simplu, dar dureros: pasiunea s-a transformat în dezamăgire.

În ultima vreme, magistrații au fost ținta unor atacuri media alimentate de discursuri politice absolut aberante. S-a țipat mult pe seama “pensilor speciale” și s-a arătat cu degetul către niște oameni care duc o luptă grea în fiecare zi.

De esența unei democrații în adevăratul sens al cuvântului este existența unei tagme de magistrați respectate. Cu bune și cu rele, (nu exista niciunde în lume un sistem perfect) sistemul judiciar a evoluat și a existat cândva un Ministru al Justiției care a făcut mult bine acestor profesionști (nu dau nume, că o să sară haterii să spună că sunt subiectiv, pentru că a fost Maestrul meu).

Ceea ce vedem în ultima vreme e incredibil de trist.

Oameni care au ajuns la o excelentă pregătire profesională, care au deja foarte multă experiență, practic fix când au ajuns la apogeul carierei… preferă să semneze un document cu dezmagire și ușurare în același timp: demisia.

Cine sunt primii afectați? Tot magistrații. Dar cei care rămân în sistem. Mai puțini magistrați înseamnă mai multe dosare pentru cei care rămân în urmă. Oare câți dintre cei care rămân în urmă nu gândesc la fel? “Lasă că mai am puțin și plec și eu”.

Așa cum în avocatură e esențial la începutul carierei să ai un mentor, la fel de bine ca tânăr magistrat e esențial să ai în birou un magistrat cu multă experiență care te mai poate sfătui.

Cine iși mai dorește să vină din urmă? Din ce în ce mai puțini… anul acesta a fost un număr minim istoric de inscriși la concursul pentru INM.

Puțini sunt cei care înțeleg cu adevărat pericolului acestui exod: este aproape imposibil să construiești o tagmă puternică de magistrați peste noapte… în condițiile în care pleacă tot mai mulți.

In final, cu regret, vin și vă întreb: într-o societate în care toată lumea are așteptări și pune presiune pe magistrați… ce va face societatea pentru magistrați? Credeți că șansa de a avea o pensie “specială” mai reprezintă o garanție în condițiile în care, în mod tragic, din ce în ce mai puțini ajung să se bucure de ea?

Leadership-ul politic este obligat să reacționeze, pentru că – daca nu se gândesc soluții rapide – efectele vor fi iremediabile.

Iar noi avocații ar trebui să lasăm supărarea clasică a noastră cu privire la reducerea onorarilor avocațiale și să fim alături de colegii magistrați.

Mai multe voci cu argumente transformate intr-o pledoarie comună ar trebui să spună clar, structurat și tare: opriți exodul magistraților, prin îmbunătățirea condițiilor din sistemul judiciar.”

Comments

comentarii

Meciul disputat în deplasare de CFR Cluj cu echipa lui Hagi s-a încheiat cu o remiză. Clujenii revin acasă doar cu un punct și se mențin pe poziția a treia a clasamentului.... Citește mai mult
Trei persoane au fost arestate preventiv de Tribunalul Bihor pentru trafic de droguri, după ce procurorii au descoperit la percheziţii o cultură indoor de canabis.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!