O pensionară s-a trezit cu poprire pe contul în care primește pensia, poprire instituită de un executor judecătoresc la cererea recuperatorului de creanțe Kruk, în calitate ce cesionar al unei pretinse creanțe de la Raiffeisen Bank. Elisabeta Lupșan a aflat prea târziu de executare pentru a o putea contesta în instanță, dar a reclamat situația băncii și firmei de recuperări, știind că nu are nicio datorie. În cele din urmă, executorul i-a cerut numărul unui cont în care să-i vireze sumele încasate ”cu titlu de plată nedatorată”.
Elisabeta Lupșan, pensionară domiciliată în Bistrița, dar care locuiește acum în Cluj, a aflat, în noimebrie 2016, de la Casa de Pensii că are poprire pe cont. ”În luna noiembrie m-am trezit cu o poprire pe pensie. Am întrebat ce poprire am și mi s-a spus că am o executare silită de la un executor judecătoresc”, ne-a spus pensionara. În 3 noiembrie, executorul judecătoresc Romeo Gabriel Ciumărnean din Zalău a emis înștiințări că s-a început executarea silită împotriva ei și că i s-a pus poprire pe conturile deținute în România, până la concurența sumei de 521 de euro, la cererea firmei Kruk SA. Executorul a început să-i oprească o treime din venituri, adică 1/3 din pensia de circa 1.400 de lei.
Femeia a sunat la Kruk pentru a afla despre ce este vorba și i s-a spus că datoria provine de la un credit bancar luat de la Raiffeisen Bank, creanța fiind cesionată.
Elisabeta Lupșan a avut un credit pe cinci ani de 4.800 de euro, luat în 2004 de la Raiffeisen, dar care a fost lichidat. ”Am avut un credit in euro luat in 2004 si terminat in anul 2009. Eu stiu ca am achitat creditul in luna octombrie 2009. Am aflat acum că în anul 2011 banca Raiifeisen a cesionat catre Kruk România nu stiu ce sumă, că eu nu am fost anunțată de bancă că as mai avea datorii, iar eu nu am semnat nici o cesiune catre Kruk si m-am trezit cu executare silită facuta de Kruk prin un executor judecătoresc din Zalau. Oare din 2011 nu putea sa ma execute, a trebuit sa treacă 5 ani? Nici de bancă nu am fost anunțată ca as mai avea ceva de plată”, ne-a relatat pensionara.
Deși are o vârstă înaintată, aceasta este o femeie modernă, cu tabletă conectată la internet, astfel că a început să caute despre cesiuni de creanțe, recuperatori și executări silite. Astfel, a găsit articole de pe Clujust.ro, în care erau redate sentințe prin care s-a stabilit că un contract de cesiune de creanță nu reprezintă titlu executoriu. A revenit cu telefon la Kruk și le-a spus acest lucru, precizând că-i va da în judecată. A și început chiar să-și caute avocat. De asemenea, a făcut o sesizare la bancă.
Recent, pensionara a primit noi adrese de la executorul judecătoresc, datate 12 ianuarie, prin care este anunțată că a încetat executarea silită ca urmare a ”îndepliniri de către debitori a tuturor obligațiilor” și că i se vor restitui sumele ”încasate cu titlu de plată nedatorată”. Practic, s-a descoperit că de fapt nu avea nicio datorie.
”Alaturat va trimit adresele primite de la executorul judecătoresc Zalău care m- a executat ! Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat!”, ne-a scris bucuroasă femeia pe adresa office@clujust.ro