În stânga, ambasadorul Franţei în România, François Saint Paul și senatorul senatorul Christophe-Andre Frassa

O jumătate de an grea pentru francezii din Cluj: două sinucideri și două tentative

Senatorul francez Christophe-Andre Frassa, invitat să sărbătorească Ziua Franței alături de autoritățile din Cluj, a subliniat că a fost un an dificil pentru francezii din Cluj din cauza unor evenimente neplăcute. Mai exact, două studente s-au sinucis în martie și aprilie, iar pe lângă asta au mai existat două tentative de suicid.

Senatorul francez Christophe-Andre Frassa, reprezentant al francezilor stabiliţi în străinătate, a spus că a fost înștiințat de evenimentele neplăcute de la Cluj de către ambasadorul Franței în România și a subliniat caracterul multicultural al Clujului.

Două studente de 24 de ani, anul IV la Medinică, și-au pus capăt zilelor, una în martie prin spânzurare și cealaltă în aprilie, aruncându-se de la fereastra apartamentului în care locuia din cartierul Zorilor. Au mai fost și două tentative în rândul studenților francezi.

Cele două sinucideri si două tentative de a-şi lua viata ale studenţilor francezi din Cluj au pus pe jar autorităţile de la Paris. În luna mai, au trimis un medic psihiatru care să analizeze cazurile. Primele indicii conduc către depresie şi către teama de eşec profesional la întoarcerea în ţară. Un sfert dintre medicii din Franţa îşi fac studiile în străinătate.

„Burn-out sau epuizare profesională e un rău care îi afectează pe mulţi dintre studenţii la medicină, atât aici, cât şi în Franţa. Toţi studenţii de la medicină au risc de burn-out”,  a spus Pascal Pannetier, psihiatru francez, pentru Digi 24.

Tot atunci a fost creată o linie telefonică specială pentru studenții cu probleme. „A fost creat un număr de urgenţă. 45 de studenţi sunt voluntari pentru a asigura acest serviciu de urgenţă telefonic. Sistemul funcţionează prin rotaţie, 48 de ore, un student ţine telefonul 48 de ore şi apoi îl dă altcuiva. Se angajează să răspundă la telefon indiferent dacă sunt la cursuri sau chiar în timpul nopţii”, explică Solene Noret, vicepreşedintele Organizației Studenţilor Francezi Mediciniști.

A trebuit să reacţionăm foarte rapid şi am încercat să ne coordonăm eforturile cu autorităţile locale, cu Prefectura, dar şi cu reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie, precum şi cu Ministerul de Externe al Franţei, pentru că la nivelul Ministerului de Externe s-a creat o celulă de criză în urma acestor evenimente”, susține Benoit Bavouset, directorul Institutului Francez din Cluj.

Studenţii francezi au la dispoziţie şi un sistem de consultanţă online, printr-un parteneriat cu un serviciu medical de urgenţă din Franţa. În Cluj-Napoca este cea mai mare comunitate de studenţi francezi din Europa de Est.

Ambasadorul Franţei în România François Saint Paul, a ţinut să mai scoată în evidență numărul mare al studenţilor francezi din Cluj, peste 1.100, din care aproxiimativ 500 învață la Facultatea de Medicină Generală a UMF.

Ziua națională a Franței (în franceză La Fête Nationale) este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie. Această dată nu este numai sărbătorirea revoluției din 1789 (cucerirea sau predarea Bastiliei, după punct de vedere) ci și aniversarea Sărbătorii Federației (Fête de la Fédération) de la 14 iulie 1790 (sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii).

Comments

comentarii

Populația activă a României era anul trecut de 8,3 milioane de persoane, din care 451.000 erau șomeri. Rata de ocupare a tinerilor a fost sub 20%.... Citește mai mult

Lasă un răspuns