fbpx

O femeie avocat a fost numită în fruntea Școlii Naționale a Magistraturii din Franța, iar un magistrat a fost ales în fruntea Institutului de pregătire a avocaților din Paris

Dublă premieră: pentru prima dată în istoria Școlii Naționale a Magistraturii, directorul numit este o femeie și nu este magistrat de carieră.

Nathalie Roret, în vârstă de 57 de ani, este născută în micuțul orășel din centrul Franței, La Châtre și este de profesie avocat.

Nathalie Roret este membră a Baroului din Paris din decembrie 1989. A exercitat avocatura timp de 30 de ani într-o firmă de avocatură, mai întâi ca avocat salariat, apoi ca partener și acum în propria firmă pe care a creat-o în 2020. Este specializată în dreptul penal, în special în aspectele legate de răspunderea penală în dreptul afacerilor, sănătatea publică, mediu și criminalitatea informatică. Este specializată și în metode alternative de soluționare a litigiilor, desfășurând frecvent și activități de mediator.

Înainte de a fi aleasă vicepreședinte al Baroului din Paris la sfârșitul anului 2019, Nathalie Roret a fost membru al consiliului de conducere al profesiei, al Consiliului de l’Ordre (2010-2012) și al Consiliului Național al Baroului (2015) -2017). De asemenea, este membră a Comitetului de Etică al Baroului din Paris, a consiliului de administrație al Fondului de garantare pentru victimele terorismului și a altor infracțiuni (FGTI) și a consiliului consultativ al Observatorului Național pentru Răspunsuri la Criminalitate și Justiție Penală (ONDRP).

În funcția de prodecan al Baroului din Paris aceasta a înființat în timpul stării de alertă un comitet COVID-19 și un fond de solidaritate de 1,5 milioane euro pentru lunile aprilie și mai, destinat avocaților aflați în dificultate datorită măsurilor luate de către autorități, despre care am relatat aici.

Nathalie Roret îl succede în funcția de director al ENM pe Olivier Leurent care, în prezent, este președintele Curții Judiciare din Marsilia.

Conform presei franceze, numirea sa a iscat nemulțumirea magistraților francezi, zguduind sindicatele magistraților, în contextul în care aceasta a fost susținută de către ministrul justiției Eric Dupond-Moretti, care consideră că acest institut favorizează inter-egoismul organului judiciar.

„În calitate de avocat, am favorizat întotdeauna reflecția și luarea deciziilor comune”, a precizat Nathalie Roret, la data de 6 decembrie, pentru Le Figaro, publicație care a menționat că aceasta începe o revoluție de catifea, dorind auditarea Școlii Naționale a Magistraturii.

Un magistrat a fost ales director al Institutului de pregătire a avocaților din Paris

În contrapartidă, în fruntea Institutului de pregătire a avocaților (l’école de formation du bareau de Paris), a fost numit la data de 7 ianuarie 2021, un magistrat, în persoana lui Gilles Accomando, președintele Curții de Apel din Pau, relatează Le Figaro.

Președintele Baroului din Paris, Olivier Cousi, își asumă această numire:„Ideea unei mai mari implicări a sistemului judiciar și a școlii funcționează deja de câteva luni în cadrul consiliului nostru de administrație”, a spus acesta conform presei franceze.

,,Am constatat că studenții noștri, foarte bine pregătiți în teoria juridică, care este neapărat abstractă, sunt în favoarea pregătirii practice pe care nu o învățăm la universitate. Vrem să reorientăm instruirea, asupra practicii zilnice, argumentării, dezbaterii și procedurii judiciare către un subiect esențial, cel al eticii ”, relatează sursa citată.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina