fbpx

Prodecanul Baroului Paris: ”am creat un fond de solidaritate de 1,5 milioane de euro”

În antiteză cu ce s-a întâmplat în România, unde unii avocați au fost nevoiți să ceară indemnizații de la Stat, prodecanul Baroului Paris a spus într-un interviu recent că s-a creat un comitet COVID-19 și un fond de solidaritate de 1,5 milioane euro pentru lunile aprilie și mai.

Avocatul Dan Negoiță a tradus o parte din din interviul acordat unei publicații franceze de drept, în care Nathalie Roret, Prodecan al Baroului Paris, a concluzionat: „ În perioada stării de urgență sanitară, ni s-a dovedit că justiția nu a fost considerată un serviciu public esențial”

Prima întrebare a fost: ”Ce măsuri ați luat pentru a ajuta avocații parizieni?”

Răspunsul:

Trebuie să avem în vedere două perioade: izolarea și post-izolarea. În perioada izolării, am creat foarte repede un comitet Covid-19 dedicat avocaților din baroul din Paris, responsabil cu coordonarea cu instanțele și organizarea ședințelor de judecată, informând despre măsurile sanitare care urmează să fie puse în aplicare.

Am răspuns numeroaselor întrebări ale colegilor printr-o adresă de e-mail dedicată. Am putut să răspundem la peste 2.000 de întrebări în perioada izolării.

Pe platforma dedicată Covid-19, am creat, de asemenea, o „colaborare în grupul de lucru” special dedicată dificultăților avocaților cu o comunicare aproape zilnică (mai mult de 60 de comunicate de presă și un ghid actualizat cel puțin de două ori pe săptămână, cu o creștere a frecvenței ședințelor de consiliu, organizate la distanță prin videoconferință în fiecare marți și vineri după-amiază).

În cadrul acțiunilor de sprijin financiar, am luat decizia de a amâna contribuțiile ordinare pentru lunile aprilie și mai și am creat un fond de solidaritate de 1,5 milioane de euro.

Pentru a ieșirea din izolare, am elaborat un ghid de recuperare, sub formă de fișe tehnice, pentru a informa avocații despre reluarea funcționării instanțelor, despre publicarea comunicatelor de către instanțe și pentru a sprijini redeschiderea cabinetelor de avocat(document evaluare a riscurilor).

De asemenea, am lansat o anchetă pe 30 aprilie, pentru a rămâne atenți la nevoile și așteptările avocaților și o acțiune de monitorizare a riscurilor atacurilor asupra libertăților noastre fundamentale prin acest drept derogatoriu. Nu uităm precedentul anului 2015 cu măsurile sale exorbitante de drept comun perpetuate ulterior, ceea ce necesită o mare vigilență. De aici numele acestei misiuni, numite Sentinele libertăților.

Interviul original AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina