fbpx

O curte de apel a sesizat CCR cu privire la noua OUG privind prescripția și cere ÎCCJ să lămurească efectele Deciziei 358/2022 a CCR

Curtea de Apel Craiova a sesizat, astăzi, în același dosar, atât Curtea Constituțională cu privire la OUG 71/2022 care a rescris articolul privind prescripția din Codul penal, cât și Înalta Curte pentru cu privire la efectele Deciziei CCR privind neconstituționalitatea art.155 alin.1 din Codul penal.

”În baza art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a articolului unic din OUG nr. 71/2022, excepţie ridicată de inculpaţii Anghel Gheorghe, Neculăiţă Elena, Coşoveanu Mariana şi Dumitrescu (fostă Duică) Mihaela Claudia.

În baza art. 475 C.p.p., sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu următoarele probleme de drept:

a. Dacă lipsa din fondul activ al legislaţiei a cazurilor care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale în perioada 2018-2022, conform deciziilor nr. 297/2018 şi 358/2022 ale CCR, determină incidenţa disp. art. 5 C.p.

b. Dacă pentru infracţiunile săvârşite anterior datei de 25.06.2018 este aplicabilă doar prescripţia generală, fără luarea în considerare a cauzelor de întrerupere intervenite anterior acestei date, sau se aplică prescripţia specială, cu luarea în considerare a cauzelor de întrerupere a termenului de prescripţie care au intervenit anterior datei de 25.06.2018 şi ulterior datei de 30.05.2022.

În temeiul art. 476 alin. 2 C.p.p. suspendă soluţionarea cauzei până la pronunţarea hotărârii prealabile. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.06.2022, ora 15,30.”, se arată în încheierea CA Craiova.

Este vorba de dosarul în care fostul primar al municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, a fost condamnat de Tribunalul Olt, în 31 iulie 2017, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional şi devalizarea primăriei cu cinci milioane de lei.

Pentru devalizarea Primăriei Caracal au mai fost condamnate, tot la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, Maria Tudor, fostă directoare economică a primăriei, Natalia Olaru şi Elena Niculăiţă, foste angajate ale primăriei la Contabilitate, precum şi Maria Coşoveanu, fosta casieră centrală a instituţiei.

George Pavel şi Sandu Grigorie, administratori ai unor firme, dar şi o altă fostă angajată a primăriei, Mihaela Duică, au primit pedepse la închisoare cu executare, în vreme ce alte şase persoane au fost achitate de instanţă.

Instanţa a mai decis ca inculpaţii condamnaţi să plătească, în solidar, diverse sume de bani care ajung la un total de peste 2,3 milioane de lei.

Cei 14 inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!