fbpx

ÎCCJ a sesizat CCR cu privire la OUG 71/2022 la 3 zile după publicarea ordonanței

Înalta Curte a sesizat Curtea Constituțională cu privire la OUG 71/2022 prin care s-a rescris articolul 155, alin.1 din Codul Penal privind prescripția, în ciuda faptului că la Referendum s-a votat pentru a nu se reglementa în domeniul infracțional prin ordonanțe de urgență. Guvernul nici nu a așteptat motivarea deciziei CCR prin care s-a declarat neconstituțional art.155, alin.(1)

ÎCCJ a dispus sesizarea CCR la trei zile după publicare OUG în Monitorul Oficial din 30 mai.

”În data de 3.06.2022 un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a OUG 71/2022, cea prin care a fost modificat art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la întreruperea prescripției răspunderii penale.

Reamintesc că această ordonanță de urgență încalcă ordinea constituțională, Guvernul neavând dreptul să reglementeze în domeniul justiției (al infracțiunilor și al pedepselor) prin intermediul ordonanțelor de urgență, astfel cum poporul român a decis prin Referendumul din 2019.

Referendumul consultativ, fiind o expresie a suveranității naționale, produce efecte juridice indirecte, negative dar obligatorii, respectiv este neconstituțională orice reglementare care îi încalcă rezultatul. “Reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.” (decizia CCR nr. 682/2012 și multe altele ulterioare).“, a postat avocatul Toni Neacșu.

 

Este vorba de dosarul în care, în 201, procurii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov au trimis în judecată patronii firmei Martax şi 136 de taximetrişti, angajaţi sau colaboratori ai firmelor Compania Martax SRL şi SC Martax SRL, pentru evaziune fiscală.

Inculpaţii Marian Dorha, Maria Ionela Bârsan (avocat în cadrul Baroului Braşov), Maria Dorha şi Ioan Marian Bârsan sunt acuzați de ev evaziune fiscală. (Detalii în comunicatul parchetului de AICI)

Comments

comentarii

Un fost ministru al Sănătăţii atrage atenţia că Spitalul Regional Cluj este în pericol de a nu se construi din bani europeni din cauza întârzierilor prea mari la acest proiect.... Citește mai mult
Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent, paralel cu proiectele mari de infrastructură. Drulă este de părere că domnia lui Boc se apropie de sfârşit. „Un lucru e limpede, «Emile, vremea ta apune». Acum arăţi la fel de PSD-ist ca... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!