Milionarul Horia Simu, trimis în judecată

O clujeancă este martoră importantă în dosarul ANRP 2. Vezi ce le-a declarat procurorilor

O clujeancă, consilieră la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, este martoră în dosarul ANRP 2, trimis ieri în judecată. Ea a înregistrat cererea milionarului Horia Simu și i-a cerut apoi acte doveditoare cu privire la starea medicală pe care a invocat-o pentru urgentarea rezolvării cererii.

Procurorii DNA descriu în rechizitoriu traseul cererii de despăgubire depusă în decembrie 2007 de milionarul bucureștean Horia Simu la ANRP și soluționată cu un prejudiciu de 69 de milioane de euro adus Statului Român, potrivit anchetatorilor. Simu a invocat că are hipertensiune arterială (HTA) pentru a i se revolva mai repede cererea. Loredana Codruța F., domiciliată în Cluj-Napoca, apare în rechizitoriul procurorilor ca cea care a introdus cererea în tabelul cu solicitări de soluționare cu prioritate.

Extras din rechizitoriu

”La numai 3 zile de la data înregistrării dosarului la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor,  respectiv la data de 13.12.2007,  cererea inculpatului SIMU HORIA prin care solicita soluţionarea cu prioritate a dosarului de despăgubire nr.  38386/CC/2007 a fost introdusă de către consiliera F. LOREDANA CODRUŢA în „Tabelul cuprinzând solicitări de soluţionare cu prioritate a unor dosare înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor – Şedinţa CCSD – 13.12.2007” ,  la poziţia nr. 4 cu următoarele menţiuni:  „Şchiopu – Simu Horia, diagnostic HTA,  nr. decizie prin care s-au acordat despăgubiri – 8427/2007, entitatea emitentă – Primăria Municipiului Bucureşti,  data depunerii memoriului -21.09.2007,  nr.  memoriu -719304,  nr.  înregistrare CC -38386/CC/,  evaluator Hanu Alexandru Florin”.

În şedinţa din aceeaşi zi (13.12.2007) membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor,  respectiv ZAAROUR INGRID,  NICOLESCU THEODOR CĂTĂLIN,  IOURAŞ MIHNEA REMUS,  MARKO ATTILA GABOR,  ZAHARIA LEFTER CONSTANTIN,  NICOLESCU (fostă BĂRBULESCU) IONELA MIHAELA şi martorii BACIU REMUS şi CANANGIU CĂTĂLIN au hotărât amânarea până la completarea cu alte documente medicale,  aşa cum rezultă şi din menţiunea olografă făcută de martora FARCAŞ LOREDANA CODRUŢA în dreptul rubricii privind pe inculpatul SIMU HORIA,  respectiv „amânat până  la completare cu alte documente”

Astfel, conform depoziţiei martorei (vol…fila…) în baza cererii,  după înregistrarea dosarului la data de 10.12.2007, a introdus solicitarea lui ŞCHIOPU SIMU HORIA pe lista care a intrat în şedinţa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din data de 13.12.2007.  După intrarea în şedinţă,  membrii comisiei au stabilit cu privire la cererea formulată de către ŞCHIOPU SIMU HORIA că aceasta trebuie amânată „până la completare cu alte documente”.

Având în vedere această hotărâre a Comisiei, martora a efectuat următoarele menţiuni olografe pe cererea inculpatului „cererea nr. 4 din 13.12.2007 făcut răspuns !!! HTA ?! a intrat în şedinţa din 13.12.07 şi a fost lăsată în standby până transmite şi alte acte”.

Ulterior şedinţei Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din 13.12.2007,  martora F. LOREDANA CODRUŢA, la solicitarea directorului MIHAI PRIBOI, a redactat adresa nr. 719304 din 11.01.2008 prin care Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor,  cu referire la cererea de tratarea cu prioritate a dosarului nr.  38386/CC/ adresată Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi înregistrată sub  nr.  719304/21.09.2007, a solicitat inculpatului să transmită documente care să probeze faptul că se află într-o situaţie excepţională întrucât după analizarea cererii iniţiale s-a constatat că actele transmise anterior sunt insuficiente.

Ca urmare a acestei solicitări,  inculpatul SIMU HORIA a depus la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor o adeverinţă medicală emisă la data de 15.01.2008,  care nu are ştampilă de intrare în Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în care se atestă că este suferind de HTA esenţială şi aritmie extra-sistolică, constatări făcute de doctorul PARASCHIV STELUŞ NINEL,  medic specialist medicină generală,  medicină de familie şi medic primar medicină de urgenţă.  Adeverinţa medicală descrisă s-a eliberat,  cu justificarea,  de a-i servi inculpatului Simu Horia „la nevoie” fără ca la această rubrică să se menţioneze în mod clar pentru ce îi este necesar de fapt acest act.

Conform declaraţiei martorei F. LOREDANA CODRUŢA,  această adeverinţă i-a fost adusă de directorul PRIBOI MIHAI care,  este posibil,  să-i fi spus,  să o aibă în vedere pentru introducerea cererii mai repede a dosarului în şedinţă.

Pe baza acestei adeverinţe cererea inculpatului SIMU HORIA a fost introdusă pe lista de cazuri speciale în şedinţa din 31.01.2008, fiind aprobată de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Având în vederea corespondenţa purtată între Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi inculpatul SIMU HORIA, se poate constata că la dosarul de despăgubiri au fost depuse aceste adeverinţe medicale pentru a se putea motiva tratarea cu prioritate a dosarului său de despăgubiri.”, se arată în rechizitoriu.

Declarația martorei

Clujeanca le-a povestit procurorilor traseul dosarului de despăgubire al lui Simu.

Martora F. LOREDANA CODRUŢA a declarat: „…[…]…Referitor la situaţia dosarului nr. 38386/CC/2007 declar că la data de 21.09.2007 a fost înregistrată la ANRP sub nr. 719304, cererea formulată de către Horia Şchiopu Simu prin care se solicita urgentarea soluţionării dosarului având la bază dispoziţia de restituire nr. 8427/09.07.2007 emisă de Primăria Bucureşti.

La această cerere a fost anexată o adeverinţă medicală. Având în vedere procedura de lucru, în momentul în care intram  în posesia unei astfel de solicitări verificam în baza de date a ANRP, iar în situaţia în care dosarul nu era înregistrat  transmiteam Direcţiei Persoane Fizice conduse de Valica Ana Maria acest fapt, iar Direcţia în cauză comunica petentului faptul că dosarul nu era înregistrat la momentul respectiv urmând ca în momentul înregistrării dosarului cererea să fie analizată.

Este posibil ca această procedură să fi fost urmată şi în cazul petiţiei formulată de către Horia Şchiopu Simu. În aceste condiţii îmi explic comunicările făcute de doamna Director Valica Ana Maria la datele de 24.10.2007 şi 05.11.2007 către petentul Şchiopu Simu Horia. Referitor la menţiunile olografe făcute pe cererea nr. 719304/21.09.2007, menţionez că acestea sunt făcute de către mine, astfel menţiunea „38386/CC/” a fost efectuată cu siguranţă după data înregistrării dosarului la ANRP în data de 10.12.2007.

În baza acestei cereri, după înregistrarea dosarului la data de 10.12.2007 am introdus solicitarea lui Şchiopu Simu Horia pe lista care a intrat în şedinţa CCSD din data de 13.12.2007. După intrarea în şedinţă, membrii comisiei au stabilit cu privire la cererea formulată de către Şchiopu Simu Horia că aceasta trebuie amânată „până la completare cu alte documente”. Având în vedere această menţiune am efectuat următoarele menţiuni olografe pe această cerere, respectiv „cererea nr. 4 din 13.12.2007 făcut răspuns !!! HTA ?! a intrat în şedinţa din 13.12.’07 şi a fost lăsată în standby până transmite şi alte acte”.

Ulterior acestei şedinţe în data de 11.01.2008 am redactat, la solicitarea directorului Mihai Priboi, adresa nr. 719304, prin care îi solicitam petentului Şchiopu Simu Horia să depună, în completarea cererii iniţiale alte acte doveditoare ale situaţiei precare pe care o invoca. Conform procedurii aceste adrese erau transmise petentului prin poştă.

În baza acestei adrese petentul Şchiopu Simu Horia a depus o adeverinţă medicală datată 15.01.2008. menţionez că această adeverinţă medicală nu are ştampila de intrare în ANRP, fiindu-mi adusă de către directorul Priboi Mihai şi este posibil ca acesta să-mi fi spus să o am în vedere pentru introducerea mai repede a dosarului în şedinţă.

În baza acestei adeverinţe cererea petentului Şchiopu Simu Horia  a fost introdusă pe lista de cazuri speciale în şedinţa din 31.01.2008, care ulterior a fost aprobată de către membrii CCSD. Referitor la desemnarea evaluatorului declar că aceasta s-a făcut de către „Laurenţiu” – angajat al Direcţiei Legea 10/2001 din ANRP.…[…]…”.

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

Lasă un răspuns