fbpx

O avocată cu experiență ia cazuri pro bono, inspirată de o problemă avută de o prietenă în adolescență

Într-o lume a avocaturii în care practicanții se luptă, în general, pentru clienți și bani, avocata Adriana Cudrec din Baroul Cluj vrea să ia mai multe cazuri pro bono decât a avut până acum.

Cazurile pro bon, adică gratis, sunt mai rare în rândul avocaților. ”Este adevărat că întotdeauna se urmărește un folos material, dar probabil depinde de motivele pentru care ți-ai ales profesia de avocat. Iar așa cum se spune că ”dacă vrei să ai impresia că nu muncești o zi, fă ceea ce-ți place”, motivația mea a fost de la început să fac ceea ce-mi place și practic avocatura cu pasiune. Dacă ar fi să mă întrebați ce job mi-aș alege dacă ar fi să o iau de la capăt, tot avocatura aș alege.”, spune avocata Adriana Cudrec.

Aceasta a fost inspirată de cazul unei prietene din adolescență: ”Părinții ei erau în divorț, aveau probleme cu banca, el girase cu apartamentul. Doamna nu știa despre ce e vorba. Când a aflat, a contactat un avocat. Acesta i-a cerut o sumă de bani pe care ea nu o avea. Și situația a decurs cât se poate de dramatic. Au rămas fără casă, s-au mutat la niște rude. Și atunci mi-am propus că dacă voi ajunge avocat, să iau și cauze pro bono pentru cei care nu-și permit un avocat. Tocmai pentru a ajuta oamenii să nu ajungă în situații dramatice, doar și exclusiv din lipsa banilor. Pentru că dacă acea doamnă ar fi avut bani la momentul respectiv, un avocat ar fi putut obține multe, inclusiv să nu plece din casă, pentru că semnătura nu era a ei, sunt detalii care nu mai au relevanță în momentul de față.”

Adriana Cudrec spune că a avut cazuri pro bono, dar că ar putea lua mai multe: ”Am luat cazuri, dar din cunoștințe în cunoștințe. Iar oameni când vin prin cineva, se gândesc să nu afle acea persoană toate detaliile importante din viața lor. Am avut nu foarte multe pentru că lumea nu știe că avocații mai fac și pro bono. De regulă, lumea se așteaptă că dacă vine la un avocat, să plătească. De aceea, aș vrea să se știe prin intermediul CLUJUST. ”

Numărul de cazuri pro bono pe care le poate angaja nu este nelimitat, dar nu poate spune un număr fix: ”Aș vrea să ajut pe toată lumea, dar fiind cabinet individual, mă ocup mai întâi de cauzele cabinetului, dar în timpul care îmi rămâne, și o să fac în așa fel încât să-mi rămână timp, mă voi ocupa de cauzele pro bono. N-aș putea să dau un număr, dar în limita timpului pe care efectiv îl poate avea o persoană care dorește să ajute, voi lua cauze pro bono. Asta este dorința mea de a ajuta persoane care nu au o situație financiară favorabilă, poate au salariu minim pe economie și nu-și permit avocat, care e destul de costisitor. Îmi iau din timpul liber pentru a ajuta persoane care nu-și permit financiar un avocat.”

Criteriul principal pentru selecția cazurilor este situația în care sunt cei care apelează. ”Aș vrea să ajut mai mult persoane care sunt în situații disperate, gen cele agresate în familie, tineri sau bătrâni care sunt în situații în care nu-și permit.”, a precizat Adriana Cudrec.

Aceasta este avocat de aproape 10 ani și are experiență pe civil și comercial. ”Pe civil în special cauze cu divorțuri, minori, ordine de restricție, ordonanțe președințiale. Intru și în penale, de exemplu agresiuni, dar nu cauze de DNA și DIICOT”, a spus avocata. Anterior, aceasta a fost jurist timp de cinci ani la Spitalul Județean Bistrița: ”Acolo erau plângeri pe numele unor doctori, asistente, litigii pe dreptul muncii”

Cudrec a absolvit Faculatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj în 2002. ”Noi aveam la momentul respectiv toți profesorii pe care îi avea UBB la acel moment. Era Lupan, Dumnezeu să-l ierte, Firoiu, Basarab, Mateuț ne-a predat seminariile de drept procesual penal, Hanga. Foarte mulți profesori cunoscuți în țară. Eu cred că dacă vrei să înveți și îți place ceea ce faci, poți să fii oriunde. Se creează la noi o impresie falsă că doar facultățile de stat sunt bune. În străinătate, din contră, cele private sunt căutate, nu cele publice.”, ne-a spus avocata.

Întrebată despre calitățile pe care ar trebui să le aibă un avocat, opinia ei, a răspuns: ”Seriozitate, profesionalism. Acestea sunt generale. Eu zic să fie uman, să fie aproape de cel ce stă în fața lui. Să încerce să se pună în locul lui și atunci toate vin în mod normal și firesc. N-ai cum să nu înțelegi omul dacă măcar pentru o clipă te transpui în persoana lui.”

Datele de contact ale avocatei Cudrec Adriana se găsesc pe pagina Baroului Cluj. Adresa de e-mail, care nu apare acolo, este adrianacudrec@yahoo.com

Comments

comentarii

Universitatea Cluj va juca, sâmbătă, 13 aprilie, contra echipei Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out-ul Superligii.... Citește mai mult
Ceaiul negru, unul dintre cele mai apreciate și consumate băuturi din întreaga lume, nu oferă doar o pauză plăcută, ci și o serie de beneficii pentru sănătatea noastră.... Citește mai mult

Lasă un răspuns