Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Nu mai putem afla oficial numele magistraților cercetați disciplinar. HOTĂRÂREA CSM

Nu mai putem afla oficial numele magistraților cercetați disciplinar. HOTĂRÂREA CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat hotărârea prin care completează Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar și mass-media în sensul că Inspecția Judiciară nu mai are voie să precizeze în comunicate numele magistraților cercetați disciplinar.

CSM a publicat pe site-ul instituției hotărârea adoptată în 17 decembrie pentru completarea Ghidului privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media, aprobat în 2012. Astfel, se adaugă un capitol nou cu privire la reguli aplicabile în procedurile disciplinare care îi vizează pe magistrați, precum și în procedurile vizând încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor.

Cel mai important alineat se referă la comunicarea din oficiu a informațiilor de către Inspecția Judiciară și prevede că ”Aspectele comunicate din oficiu, potrivit alin.(1), pot viza doar faptul exercitării acțiunii disciplinare, textul legal în care se încadrează fapta pentru care se exercită acțiunea disciplinară și o prezentare sintetică a acestei fapte.”

Printre ultimele comunicare în care Inspecția Judiciară a precizat numele magistratului a fost acțiunea disciplinară împotriva procurorului Laura Grădină, plecat de la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca la Tulcea.  Comunicatul suna în felul următor:

”Bucureşti, 13 noiembrie 2015 – Inspectorii judiciari din cadrul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus, prin rezoluţia din 27 octombrie 2015, exercitarea acţiunii disciplinare faţă de doamna GRĂDINĂ Laura, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj – Napoca, pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. c)  – „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii ” din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că procurorul, în exercitarea atribuţiilor de serviciu,prin afirmaţiile, expresiile şi tonul folosit, a manifestat un comportament incompatibil cu onoarea şi demnitatea profesiei de magistrat.”

Numele procurorului era relevant, având în vedere ce scotea pe gură. Ascultă AICI

Acum comunicatele sunt în felul următor:

”Inspectorii Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători au finalizat cercetarea disciplinară vizând săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99  lit. h) teza II, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, de către un judecător din raza Curţii de Apel Suceava reţinând că, la momentul efectuării cercetării, judecătorul înregistra depăşiri ale termenului legal de redactare pentru 264 hotărâri judecătoreşti, cele mai vechi fiind pronunţate în luna decembrie 2013.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată, la data de 17.11.2015, Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză.”

De asemenea, CSM anonimizează atât numele magistratului, cât și localitatea în care este instanța sau parchetul, în hotărârile privind sancțiuni disciplinare, cu toate că acțiunile sunt discutate în ședințe publice.

Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar și mass-media

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!