Acasă » CEDO » CEDO: Compania poate monitoriza conversațiile pe messenger ale angajaților

CEDO: Compania poate monitoriza conversațiile pe messenger ale angajaților

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, astăzi, plângerea unui român care a fost concediat dintr-o companie pe motiv că a folosit Yahoo Messenger în scopuri personale. Hotărârea completului de șapte judecători, din care face parte și Iulia Moțoc, nu este finală, putând fi atacată la Marea Cameră a CEDO. Un judecător portughez a făcut opinie separată, astfel că plângerea lui Bogdan Mihai Bărbulescu a fost respinsă cu șase voturi la unu.

Românul domiciliat în București a fost angajat la o companie privată din 2004 până în august 2007, când a fost concediat pe motiv că a folosit Yahoo Messenger pentru conversații personale. Bogdan Mihai Bărbulescu lucra în vânzări și chiar la cererea angajatorului și-a creat un cont de Yahoo Messenger pentru a răspunde la solicitările clienților.

În data de 13 iulie 2007, Barbulescu a fost informat de angajator ca intreaga comunicare pe contul respectiv a fost monitorizata in perioada 5-13 iulie 2007, iar inregistrările au scos la iveală că a folosit contul in scopuri personale. Bărbatul a negat, sustinand ca a folosit comunicarea doar in scopuri profesionale. Ulterior, i-a fost prezentat transcriptul conversatiilor purtate prin intermediul contului respectiv, inclusiv transcrieri ale mesajelor schimbate cu fratele sau logodnica sa pe teme personale, cum ar fi starea sanatatii sau viata sexuală.

I-a fost desfăcut contractul de muncă pe motiv a incalcat regulamentul intern, care interzicea utilizarea resurselor companiei in scopuri personale.

Barbatul a contestat concedierea la instanțele din România, reclamând violarea corespondentei personale.  Instanţele naţionale, în faţa cărora s-au depus convorbirile repective, au respins plângerea contra deciziei de concediere. Justitia din Romania i-a respins actiunea, motivand ca el cunostea regulamentul intern al institutiei la care lucra si prevederile Codului Muncii.

Reclamantul a sesizat CEDO cu o plângere pe articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului cu privire la dreptul la respectarea vieții private și de familie.

CEDO a respins plângerea şi a stabilit că angajatorul are dreptul de a supraveghea comunicaţii personale ale angajatului în timpul de lucru.  Judecătorii CEDO, între care și reprezentantul României, Iulia Moțoc, au apreciat ca monitorizarea făcuta de angajator a fost rezonabilă in contextul procedurilor disciplinare stabilite anterior. Judecătorul portughez Judge Pinto de Albuquerque s-a exprimat pentru admiterea plângerii, făcând o opinie separată interesantă. ”Angajații nu-și abandonează dreptul la viață privată și de protecție a datelor personale în fiecare dimineață la ușa locului de muncă”, spune judecătorul.

Hotărârea integrală cu opinia separată în limba engleză

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați!