fbpx

Noul Consiliu Superior al Magistraturii s-a constituit și și-a ales conducerea pe 2017

Ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii, din care face parte și clujeanca Andrea Chiș, a avut loc, astăzi, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, în prezenţa preșdintelui României, Klaus Iohannis,

Noul CSM îşi va exercita atribuţiile începând cu data de 7 ianuarie 2017, pentru un mandat de şase ani. Şedinţa de constituire a fost convocată, conform dispoziţiilor legale, de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător Iulia Cristina Tarcea.

Prezent la începutul ședinție, preșdintele Klaus Iohannis, de față cu ministrul Justiției, Florin Iordache, a criticat dur spusele acestuia din urmă că o legea a amnistiei și grațierii ar fi de bun augur.  “Un astfel de demers, o lege a amnistiei şi graţierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoţi care pot fi periculoşi pentru persoane, poate şi pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democraţia românească, domnule ministru”, a spus Iohannis.

Noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a primit replici și de la magistrații din CSM cu privire la așa-zisa lege a răspunderii magistraților. După ce minsitrul a precizat că vrea ca o lege a răspunderii magistraților să intre în dezbaterea Parlamentului cel mai târziu în luna februarie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii și-au declarat scepticismul față de necesitatea adoptării unei astfel de măsuri. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a arătat că „o lege a răspunderii magistraților există” și că operarea unor modificări ar putea fi „o palmă aruncată sistemului judiciar”.

În cadrul şedinţei de constituire a fost aleasă conducerea CSM pe anul acesta: președinte Mariana Ghena – judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și vicepreședinte Cristian Mihai Ban -procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Menţionăm că potrivit dispoziţiilor legale, Consiliul Superior al Magistraturii este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit.

Mariana Ghena (în plan îndepărtat) și Cristina Tarcea (în dreapta)

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi 3 membri de drept, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează ca organ cu activitate permanentă, iar hotărârile sale se iau în plen sau în secţii, potrivit atribuţiilor care revin acestora.

Membrii Consiliului desfăşoară activitate permanentă.

Reamintim că în urma alegerilor organizate în perioada 7 iunie – 19 decembrie 2016, au fost validaţi de Senatul României, pentru un mandat de şase ani, următorii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

Simona Camelia Marcu

Mariana Ghena

Curţi de apel:

Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti

Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov

Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj

Tribunale:

Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ

Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov

Judecătorii:

Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara

Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea

  Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

Codruţ Olaru

Parchete de pe lângă curţi de apel:

Cristian Mihai Ban  – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel   Bucureşti

Parchete de pe lângă tribunale:

Florin Deac –  Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş

Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti

Parchete de pe lângă judecătorii:

Tatiana Toader  – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti

 

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns