Nou tip de dispută între părinții divorțați: Cine decide asupra vaccinării copiilor împotriva Covid?

Prima dispută cu privire la vaccinarea sau nu a copiilor împotriva Covid, iscată între părinții separați a doi adolescenți, a fost soluționată de un judecător din Barcelona.

Instanța chemată să se pronunțe cu privire la părintele care va lua decizia de vaccina minorii a decis în favoarea mamei care era pentru la vaccinarea copiilor împotriva Covid.

Instanța a dat câștig de cauză mamei care susținea atât vaccinarea copiilor săi cât și supunerea acestora la efectuarea testelor PCR, în contradictoriu cu tatăl adolescenților care s-a opus vaccinării și testelor PCR.

Judecătoria de Primă instanță 51 din Barcelona, a decis, după evaluarea documentației și ascultarea tuturor părților, că soluția “cea mai benefică” pentru cei doi copii – de 15 și 16 ani – este ca mama să fie cea care va decide asupra vaccinării și testării copiilor. În cazul celui mai mare dintre copii, în vârstă de 16 ani, instanța a decis că decizia îi va aparține copilului.

Justiția “nu poate autoriza administrarea vaccinurilor” împotriva coronavirusului, dar are puterea de a stabili “care părinte are puterea de a decide”, întotdeauna în funcție de interesul minorilor, se menționează în hotărâre. În speță, va fi mama cea care va decide deoarece “nu există nimic care să împiedice aplicarea dozei la copii”.

Avocata mamei adolescentilor, în solicitarea făcută către instanță, s-a bazat pe recenta hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, din 8 aprilie, în care se menționează că  vaccinarea obligatorie este “o măsură necesară și proporțională într-un stat de drept democratic”(n.red.-este vorba despre hotărârea CEDO în cauza Vavřička și alții împotriva Republicii Cehe, hotărâre prin care CEDO a hotărât că nu a fost încălcat art 8 din Convenție în contextul în care reclamanții au susținut, în special, că diferitele consecințe cu care s-au confruntat ca urmare a nerespectării obligației legale de vaccinare sunt incompatibile cu dreptul lor la respectarea vieții private care decurge din art. 8 din Convenție.)

Confruntat cu imposibilitatea părinților de a ajunge la un acord, avocatul a depus la instanțele de judecată o cerere de competență voluntară, care a durat patru luni pentru a fi soluționată. “Am apelat întotdeauna la consensul dintre părți, dar cu această ocazie tatăl nu a fost doar împotriva vaccinului, ci și împotriva testării PCR, de aceea nu s-a mai putut amâna aplicarea acestuia”, a susținut avocatul mamei reclamantei.

Conform forului suprem al avocaților spanioli, avocatul care a apărat interesele mamei, din solidaritate cu alți elevi și familiile acestora, este în favoarea școlilor care cer adeverință de vaccinare elevilor considerând că este pentru binele tuturor: “Este vorba despre prevenție, în interesul copilului. Este o chestiune de sănătate publică”, ar fi declarat acesta, conform sursei citate.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns