fbpx

CCR a declarat neconstituționale prevederi importante din Statutul polițistului

Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile din Statutul polițistului care prevedeau că asistarea polițistului cercetat disciplinar se face cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate.

În ședința din data de 14 septembrie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale prevederile art.58 ind.3 alin.(4) teza întâi din Legea nr.360/2002 privind Statutul polițistului, în redactarea anterioară modificării prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.53/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr.360/2002.

Dispozițiile [art.58 ind.3 alin.(4) teza întâi din Legea nr.360/2002] constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare: Polițistul cercetat are dreptul să fie asistat, la cerere, de un alt polițist, ales de către acesta sau desemnat de organizația sindicală ori de Corp, cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția informațiilor clasificate. Neîndeplinirea condițiilor privind accesul la informații clasificate ori neprezentarea polițistului ales/desemnat nu constituie motiv de amânare a procedurii cercetării disciplinare”.

*

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Comments

comentarii

Chiar dacă vremea rămâne răcoroasă, iar șansele de precipitații se mențin în mai multe regiuni ale țării, temperaturile înregistrează o ușoară creștere la început de weekend.... Citește mai mult
CFR Cluj a pierdut vineri seară cu scorul de 5-1 (2-0) meciul împotriva echipei Farul Constanța, în etapa cu numărul 5 din play-off-ul Superligii.... Citește mai mult

Lasă un răspuns