Secretarul general al Guvernului recunoaște în întâmpinarea depusă la Curtea de Apel Cluj că trebuiau organizate alegeri și că a fost pe ordinea de zi a unei ședințe de Guvern proiect în acest sens, care a fost respins la cererea Ministerului Afacerilor Interne. Motivul il puteți citi mai joc. Cu toate acestea, reprezentanții Guvernului au cerut respingerea acțiunii in contencios a PNL Cluj inițiată de Mihai Seplecan prin care a cerut Guvernului să organizeze alegeri pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu.
Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat prin adresa nr.1597/09.02.2015 Secretariatului General al Guvernului includerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor parțiale pentru unele autorități ale administrației publice locale, precum si proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului calendaristic privind realizarea actiunilor necesare organizarii si desfasurarii alegerilor locale parțiale pentru autorități ale administrației publice locale din data de 22 martie 2015.
Aceste proiecte nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Guvernului la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne. MAI a motivat cererea sa prin faptul că organizarea alegerilor parțiale locale și a celor parțiale parlamentare la date diferite ar impune suplimentarea bugetului acestei autorități cu suma de 10,7 milioane lei ceea ce ar reprezenta dublarea cheltuielilor ce revin aestui minister petru asigurarea pazei si altor activități ce intră în atribuțiile sale. ”
Reprezentanții Guvernului spun că este necesară organizarea alegerilor parțiale pentru Consiliile județene deodată cu alegerile parțiale parlamentare. Aceștia au cerut instanței respingerea acțiunii pe motiv că nu s-ar fi invocat depășirea termenului legal de 90 de zile de la vacantarea funcției de președinte CJ, ci doar oportunitatea organizării alegerilor. ”Solicităm respeingerea acțiunii, având în vedere că în prezenta speță este ridicată problema oportunității emiterii unui act și nu a legalității”, a precizat secretarul general al Guvernului, Ion Moraru.
În pledoaria pe fond, avocatul angajat de PNL Cluj, Ovidiu Podaru, a vorbit atât de legalitate cât și de oportunitate. ””Guvernul fie e in eroare, fie vrea sa induca in eroare. Termenul de 90 de zile e legal. Oportunitatea este in interiorul celor 90 de zile. Dacă organizează alegeri in 30, 60 ,89 zile…Deja se situeaza inafara constitutiei. Nu vad cum vine guvernul ca este text de recomandare. Daca e depasit termenul cei interesati au calea contenciosului administartiv. E un abuz ca se prelungeste organizarea de alegeri. Guvernul spune in intampinare ca in ultimul an nu se pot organiza alegeri. Acolo vor sa se ajunga. E un litigiu care se poate solutiona pe litera legii”, a spus Ovidiu Podaru.
Din partea Guvernului nu a fost nimeni prezent la Curtea de Apel Cluj. Curtea a rămas in pronuntare pentru data de 3 aprilie.
”Am incredere în Justiție și instanță. Voi câștiga procesul cu Guvernul, cu Victor Viorel Ponta. Faptul că nu a venit nimeni la proces inseamnă dezinteres total față de clujeni. El vrea ca legea să fie facultativă în favoarea sa și încearcă să schimbe legea prin ordonanțe de urgență. Eu l-am notificat anterior și i-am spus preventiv că în 18 ianuarie expiră data la care trebuia să organizeze alegeri. Nu a ținut cont și uite că suntem in aprilie. Sunt convins și sper că eu voi candidatul PNL. Dar oricum eu mă lupt pentru interesul cetățenilor”, a spus președintele executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, prezent la proces.
eu nu mai am incredere in clasa politica actuala,si nici in MIHAI SEPLECAN,care incearca sa-si rezolve propriul interes acela de a ajunge presedinte al Consiliului Judetean Cluj,eu ii rog pe romani sa priveasca atent pe acest om deoarece provine din fostul PNL actualul PDL
V-am moderat comentariul deoarece aduceati o acuzatie penala, pentru care trebuie si probe, iar aici nu se fac acuzatii gratuite.