Motivare halucinantă într-un caz de sex cu o minoră a judecătorilor Lia Savonea și Daniel Grădinaru

Printre deciziile depuse de candidații de la concursul de promovare la ÎCCJ a ieșit în evidență una de la Curtea de Apel București într-un caz de act sexual cu o minoră. Decizia a fost depusă de fosta șefă CSM Lia Savonea și datează din 2015, când era colegă de complet cu actualul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Grădinaru.

Este vorba de un dosar în care un bărbat de 41 de ani a fost trimis în judecată pentru că i-a făcut sex oral (i-a penetrat vaginul cu limba) unei minore de 13 ani și 10 luni, care îi este nepoată. Inculpatul a fost condamnat la 8 luni închisoare cu suspendare.

„Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea, reţine, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie (…) când s-a mutat la locuinţa concubinului său, martorul (…) cu care intenţiona să se căsătorească.”, se arată în motivarea judecătorilor Savonea și Grădinaru.

Fostul ministru USR al Justiției, deputatul Stelian Ion, de profesie avocat, a reacționat pe Facebook: ”Înțelegeți? Deci copila de 13 ani are și ea partea ei de vină că a fost abuzată de degeneratul ăla, care era și unchiul ei. De ce nu a chemat, domnule, poliția? De ce nu le-a spus nici măcar părinților? Înseamnă că … fapta nu e chiar atât de gravă precum pare, fiind un act sexual „consimțit”, iar o pedeapsă de 8 luni cu suspendare e ok, numai bună să-l îndrepte pe abuzator. Precizarea din hotărâre, că inculpatul s-a dus la victima minoră „după ce consumase băuturi alcoolice la un bar din localitate”, nu a atras atenția, că doar actul era „consimțit”.”

G4media.ro a publicat o fotografie cu prima pagină a deciziei prezentate anonimizat pe site-ul CSM. Astfel, se vede că cei doi judecători din complet sunt Lia Savonea și Daniel Grădinaru. Decizia este din 13 mai 2015, când Savonea era președintele Curții de Apel București, iar Grădinaru era vicepreședinte.

 

Decizia pusă pe site-ul CSM

Savonea, candidatul 1015

În 6 martie, CSM a publicat pe portal punctajul obţinut de candidatul 1015. Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj, 48, în condiţiile în care următorul candidat a obţinut 39 de puncte. Ceilalţi candidaţi au obţinut sub 35 de puncte, şi potrivit regulamentului, au fost descalificaţi.

Potrivit raportului de evaluare al candidatului 1015, comisia CSM a respins observaţiile fostului ministru al Justiţiei ca nefondate. În schimb, comisia laudă candidatul 1015, incluisv hotărârea judecătorească numărul 3. „Se remarcă analiza concentrată, aprofundată, riguroasă şi coroborată a materialului probator relevant, candidatul prezentând argumente clare, de evidenţă în sensul reţinerii unora şi înlăturării altora, într-o expunere cursivă, astfel încât procesul argumentativ se expune cu uşurinţă”, arată comisia de evaluare despre candidatul 1015.

Comments

comentarii

Bacalaureatul 2024 începe luni, 17 iunie, cu probele de evaluare a competențelor. Peste 134.000 de candidaţi înscrişi în sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului vor susține proba orală la Limba şi literatura română.... Citește mai mult
Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult

Lasă un răspuns