fbpx

Mort condamnat la închisoare în Apuseni. Biroul Executări Penale din Câmpeni nu a putut pune în executare sentința

Sentința de condamnare la pedeapsa de 240 de zile închisoare a fost pronunțată în 15 aprilie 2021, deşi persoana condamnată era decedată din 24 martie 2021, anunță Adevărul.ro. Biroul de Eecutări Penale de la instanţa din Câmpeni, județul Alba, a depus contestația la executare în 19 mai, aceasta fiind admisă în 3 iunie.
Motivarea hotărârii prin care s-a admis contestația: ”La această instanță sub dosar nr. 1043/203/2021 s-a înregistrat sesizarea Biroului Executări Penale din cadrul Judecătoriei Cîmpeni, întrucât există imposibilitatea punerii în executare a sentinței penale nr. 56/2021 pronunțată de Judecătoriei Cîmpeni în dosar 731/203/2020, persoana condamnată fiind decedată.

Deliberând asupra cauzei de față, constată următoarele:

Prin sentința penală nr. 56/2021 pronunțată de Judecătoriei Cîmpeni în dosar 731/203/2020 la data de 15 aprilie 2021, definitivă prin necontestare s-a admis sesizarea formulată de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Câmpeni și s-a dispus înlocuirea obligației de plată a amenzii penale neexecutate de 2400 lei aplicată condamnatului Petruse Dan Valentin …., în baza sentinței penale 204/2019, definitivă la 13.01.2020, a Judecătoriei Cîmpeni pronunțată în dosar …._, cu pedeapsa de 240 zile închisoare, în regim de detenție.

Din certificatul de deces nr. ______ fila 5 verso, rezultă faptul că persoana condamnată Petruse Dan Valentin CNP ….., a decedat la data de 24.03.2021.

Potrivit art. 598 alin. (1) Cod procedură penală, contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri:

a) când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă;

b) când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare;

c) când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare;

d) când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.

În cauză este incident cazul prevăzut la art. 598 alin. (1) lit. d) Cod procedură penală, deoarece există o cauză de stingere a executării pedepsei, având în vedere că persoana condamnată a decedat.

Față de aceste considerente, în temeiul art. 599 alin. (1) Cod procedură penală cu referire la art. 598 alin. (1) lit. d) Cod procedură penală, instanța va admite contestația la executare formulată de Biroul Executări Penale din cadrul Judecătoriei Cîmpeni cu privire la persoana condamnată Petruse Dan  cu ultimul domiciliu în…, jud. Alba va constata stinsă executarea pedepsei de 240 zile închisoare, în regim de detenție, stabilită prin sentința penală nr. 56/2021 pronunțată la data de 15 aprilie 2021 de Judecătoriei Cîmpeni în dosar nr. .., definitivă prin necontestare.

Cheltuielile judiciare avansate de stat în cuantum de 50 lei, vor rămâne în sarcina acestuia.”, se arată în hotărâre.

Dan Petruse avea 41 de ani la momentul decesului, iar condamarea la închisoare cu executare a survenit unui şir de evenimente neplăcute.
Acesta locuia împreună cu mama sa grav bolnavă în comuna Gârda de Sus. Pentru că nu avea resurse financiare suficiente cu care să se întreţină, era nevoit să taie copaci din pădure pentru a se încălzi.
A fost prins că a tăiat in cursul lunii iunie 2018 un număr de doi arbori de esenţă foioase, specia fag, precum şi un arbore de esenţă răşinoasă (cauzând un prejudiciu total de 1748,60 lei), pe care ulterior i-a şi sustras.
Pe parcursul urmăririi penale, bărbatul a recunoscut şi a regretat fapta, declarând că a transportat arborii la domiciliul său, fiind folosiţi ca lemn de foc în gospodărie. A precizat că avea în întreţinere pe mama sa grav bolnavă şi avea nevoie de încălzire.
Instanţa i-a aplicat în decembrie 2019 pedeapsa amenzii penale în valoare de 2.400 de lei. A mai fost obligat să achite suma de 174 8,60 lei reprezentând prejudiciul cauzat fondului forestier aflat în proprietatea statului.
Neavând bani, bărbatul nu a plătit amenda penală. În luna iunie 2020, Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Câmpeni a sesizat instanţa pentru ca amenda să fie înlocuită cu pedeapsa închisorii în regim de detenţie.
A fost realizată şi o anchetă socială de către reprezentaţii primăriei comunei Gârda de Sus, unde a fost evidenţiat faptul că bărbatul a avut, în perioada decembrie 2019 – decembrie 2020, o indemnizaţie de asistent personal de 1.540 de lei cât timp a avut grijă de mama sa grav bolnavă. Bărbatul nu figura cu alte persoane în grijă şi singurul venit era acest ajutor.
”Instanţa reţine că persoana condamnată, cu rea credinţă nu a achitat amenda penală, nici măcar în parte, din probele administrate rezultând că a dispus de veniturile necesare achitării amenzii, chiar dacă în perioada ianuarie – decembrie 2020, a trecut printr-o situaţie mai dificilă, având în grijă pe mama sa, persoană cu handicap grav, care a decedat la 15.12.2020”, se arată în motivarea instanţei.
Drept urmare pentru neplata amenzii penale, pedeapsa a fost transformată în închisoare cu executare. Hotărârea a fost pronunţată în 15 aprilie 2021, răposatul Dan Petruse fiind condamnat la executarea a 240 de zile de închisoare.

Comments

comentarii

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror curse aeriene au fost anulate, sunt blocate pe Aeroportul Internaţional Dubai, în contextul fenomenelor meteorologice extreme care afectează teritoriul Emiratelor Arabe Unite.... Citește mai mult
La Iulius Mall Cluj vei avea parte de un weekend în care poți să te întorci pe tărâmul copilăriei și să redescoperi magia lucrurilor simple.... Citește mai mult

Lasă un răspuns