fbpx

Modificări la Statutul profesiei de avocat, publicate în M.Of: Este interzisă colaborarea cu avocați falși

Modificările la Statutul profesiei de avocat au fost oficializate: Avocații riscă excluderea din profesie dacă vor colabora cu pretinși avocați din Baroul Bota. În primăvară, două avocate au fost puse sub acuzare de DNA pentru acest lucru. De asemenea, nu mai pot face parte din Consiliul Baroului avocații cu datorii la bugetul UNBR.

Hotărârea Congresului Avocaților nr. 13/2015 privind completarea Statutului profesiei de avocat a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 649 din 27 august 2015

Hotărârea

Congresul Avocaţilor, întrunit la 6-7 iunie 2015 în Bucureşti, constituit în conformitate cu dispoziţiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, republicată, cu modificările ulterioare, h o t ă r ă ş t e:

Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. După articolul 41 se introduce un nou articol, articolul  411, cu următorul cuprins:

“Art. 411

 (1) Este interzis avocatului ca în exercitarea oricărei activităţi din cele prevăzute la art. 3 din Lege să colaboreze în orice mod cu persoane fizice sau juridice care îndeplinesc acte ori desfăşoară fără drept activităţi specifice profesiei de avocat.

(2) Încălcarea prevederilor alin. (1) constituie abatere disciplinară gravă şi se sancţionează cu excluderea din profesie.”

2. La articolul 71, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins:

(11) Nu pot face parte din consiliul baroului avocaţii care au datorii scadente privind taxele şi contribuţiile stabilite pentru formarea bugetului U.N.B.R. şi al baroului, precum şi a fondurilor Casei de Asigurări a Avocaţilor şi ale filialelor.”

3. După articolul 86 se introduce un nou articol, articolul 861, cu următorul cuprins:

“Art. 861.

Preşedintele de onoare al U.N.B.R. care nu este membru al organelor de conducere ale profesiei constituite la nivelul U.N.B.R. poate participa, fără drept de vot, la lucrările acestor organe.”

Art. II

Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe pagina web www.unbr.ro şi se comunică tuturor barourilor din România, care o vor aduce la cunoştinţă avocaţilor.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România,
Gheorghe Florea

Precedente

Amintim că în primăvară, două avocate, una din Sibiu și una din București au fost puse sub acuzare de DNA pentru că au trimis în locul lor la audieri pentru clienți, tot la DNA, avocați din așa numitul Barou Constituțional, înființat de Pompiliu Bota.

”Avocatul Voicu Laura-Cătălina, apărător ales al inculpatei Deaconu Georgia Ioana, arestată preventiv în dosarul nr. 189/P/2012 al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA, cunoscând faptul că suspectul Learciu Niculae nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul „Barou constituțional”, l-a desemnat pe acesta să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul nr. 189/P/2012, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.”, a precizat atunci DNA.

Comments

comentarii

Doi bărbați au fost reținuți de polițiști după ce au dat o spargere într-o casă din cartierul clujean Andrei Mureșanu.... Citește mai mult
Liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri seară, după ședința Coaliției, asumarea deciziei de comasare a alegerilor din acest an.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!