fbpx

Ministrul Prună despre proiectul legii avocaturii: ”sunt anumite tușe care pot fi discutate”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat într-o emisiune de televiziune că va discuta cu avocații din Cluj ca urmare a marșului tăcerii: ”Nu pot rămâne nepăsătoare la confrații mei din Cluj”, a spus Prună, de profesie avocat, dar tot aceasta a atras atenția cu privire la proiectul de modificare a legii avocaturii că ”sunt anumite tușe în această lege care pot fi discutate.”

Invitată la Realitatea TV, Raluca Prună, a precizat că va discuta mai multe despre proiect în comisia juridică a Camerei Deputaților, unde se reanalizează proiectul: ”Înțeleg să discut pe text în Parlament când se va discuta în comisie.  Cât privește egalitatea de arme între procuror și avocat. Eu sunt avocat de profesie și sunt prima alături de confrații mei avocați de acord că trebuie să existe o egalitate de arme. Dar aici, cel puțin cu privire la o prevedere din lege, cu privire la percheziție, faptul că la percheziție să participe decanul Baroului este nemaiîntâlnit chiar și în comparație cu un deputat. Atunci când se încuviințează o percheziție în domiciliul unui deputat nu este necesară prezența președintelui Camerei și nici la procuror. Am avut situații nefericite în care la procurori, ei înșiși în procese penale, s-au făcut percheziții la ei acasă și nu a fost necesară prezența procurorului general sau a șefului parchetului în care funcționa. Se creează o situaţie care îi pune pe avocaţi într-o poziţie care poate fi discutabilă. Mă opresc aici și am să spun tot ce am de spus în Parlament. Punctul de vedere al Guvernului, al Ministerului Justiției este pe site-ul Camerei Deputaților.

Ceea ce am spus eu în spațiul public, poate cu o formulare.. intram la CSM.. foarte critică, pentru că am făcut acea declarație fără să detaliez, dar, repet, poziția se poate găsi în documente publice. ”

”Nu pot rămâne nepăsătoare la confrații mei din Cluj”

Ministrul Justiției a precizat că va discuta cu avocații și că, dacă a greșit, își va cere scuze, însă a menționat că și-a făcut bine temele înainte să facă declarația privind ”imunitatea absolută”, care a inflamat spiritele. ”N-am venit noi cu proiectul de modificare a legii avocaturii. Ministerul Justiției merge în Parlament și susține un punct de vedere. Nu este rău că se modifică legea, eu spun că sunt anumite tușe în această lege care pot fi discutate. 

Mi-ar fi plăcut să am oportunitatea să discut cu avocaţii, dar eram într-o procedură parlamentară înaintată. La Senat, proiectul a fost discutat fără prezența Ministerului Justiției. Și atunci n-am avut oportunitatea să discut cu avocații.

Acum, nici eu nu pot rămâne nepăsătoare la, repet, confrații mei din Cluj, spun confrații pentru că eu nu mi-am pierdut calitatea de membru al Baroului. Sunt pe o listă de avocați incompatibili, dar sunt în Baroul București. Am să merg să discut cu domniile lor și am să le spun ce mic studiu de drept comparat am făcut. Eu nu am găsit în legislația altor state membre UE dispoziții similare. 

În situația în care am greșit și domniilor lor mă conving.. E normal să fie așa. Dacă Decanul baroului din Paris participă la percheziţiile făcute la un avocat din Paris, eu voi ieşi public şi îmi voi cere scuze. 

Noi nu am făcut o analiză elaborată de drept comparat. Mă rezum la atât pentru acest moment: Nu am găsit în legislaţia altor state membre, pe care le invoc pentru că înainte de toate sumtem membri ai Uniunii Europene, asemenea dispoziţii. Accept că mă pot înşela. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu am să am rezerve să ies și să spun că m-am înșelat. Însă mi-a făcut temele bine înainte, cred, și n-am ieșit chiar nepregătită în spațiul public”, a declarat Raluca Prună.

Emisiunea poate fi văzută aici. 

Comments

comentarii

„Day-trips” sau excursiile de o zi, extrem de populare în țările occidentale, au început să câștige teren și în România.... Citește mai mult

Lasă un răspuns