fbpx
Protestul avocaților clujeni din 30 mai

Avocații au protestat în robe la Cluj pentru respectarea dreptului la apărare FOTO/VIDEO

Avocații clujeni au îndurat arșița de afară și au mărșăluit în robele negre pe trotuarul de lângă Palatul de Justiție, în semn de protest față de afirmațiile ministrului Raluca Prună vizavi de proiectul de modificare a legii avocaturii, cum să ar oferi ”imunitate absolută” avocaților. În replică, avocații clujeni au scris pe pancarte: ”Secretul profesional = garanția apărării”

Peste 150 de avocați au protestat în liniște timp de o jumătate de oră. De altfel, evenimentul s-a intitulat ”Marșul tăcerii”. Pe pancarta unei avocate scris: ”Tăcerea avocaților = păstrarea secretului profesional”.

protest avocati cluj

Declarații ale decanului Baroului Cluj, Mircea Pop, și ale altor avocați puteți vedea mai jos.

[fbvideo link=”https://business.facebook.com/CLUJUST/videos/1022229027846292/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″] [fbvideo link=”https://business.facebook.com/CLUJUST/videos/1022235681178960/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Galerie foto

Scrisoare deschisă a Baroului Cluj

scrisoare deschisa baroul cluj

scrisoare baroul cluj2

scrisoare baroul cluj3

 

SCRISOARE DESCHISĂ

Adresată:

Ministrului Justiţiei – doamna Raluca Prună

Guvernului României – în atenţia domnului Prim-ministru Dacian Cioloş

Camerei Deputaţilor – în atenţia domnului Preşedinte Valeriu Ştefan Zgonea

Consiliul Baroului Cluj a hotărât, cu ocazia şedinţei din data de 19.05.2016, lansarea unei scrisori deschise către instituţiile publice arătate mai sus, respectiv către reprezentanţii acestora, motivele care au generat acest demers fiind următoarele:

Având în vedere ofensiva mediatică declanşată de afirmaţiile făcute în spaţiul public de către Ministrul Justiţiei Raluca Prună, care a declarat:

– „Asistăm acum la o ofensivă care aduce aminte de o restauraţie. Îmi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am câştigat”; afirmaţie făcută pe data de 15 mai 2016, la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.

– „Nu putem face din niciun fel de profesie liberală, fie şi cea a avocaţilor, o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în UE.”; afirmaţie făcută pe data de 16 mai 2016 la CSM.

Precum şi, luând în considerare:

– Faptul că a lipsit discursul raţional şi argumentat pe un articol de lege, precum şi dezbaterea profesionistă cu privire la o anumită propunere legislativă;

– Riscul ca aceste afirmaţii să aibă un efect manipulatoriu, cu grave consecinţe asupra funcţiei apărării;

– Rolul incontestabil al avocatului în înfăptuirea justiţiei şi asigurarea efectivă a dreptului constituţional la apărare, cu respectarea principiilor de bază ale profesiei – libertarea, independenţa şi păstrarea secretului profesional.

Afirmaţiile făcute în spaţiul public de către Ministrul Justiţiei – doamna Raluca Prună, precum şi campania denigratoare întreţinută de oameni politici ori de reprezentanţi ai unor instituţii publice, au generat confuzie şi au instigat opinia publică împotriva profesiei de avocat. În acelaşi timp, ele au produs o gravă dezinformare, fiind urmate de un asalt mediatic cu consecinţe directe asupra dreptului la apărare.

Folosirea repetată şi incorectă a unor sintagme de genul „imunitatea absolută a avocatului” ori „superimunitatea avocatului” a indus în mod eronat ideea că avocaţii s-ar sustrage principiului egalităţii în faţa legii şi că, proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat ar conţine asemenea aserţiuni.

În realitate, proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat nu conţine nicio modificare a legii care să legitimeze asemenea afirmaţii, dimpotrivă: potrivit proiectului, avocaţii pot fi traşi la răspundere ca orice cetăţean, pot fi percheziţionaţi şi interceptaţi dacă există probe sau indicii temeinice că au săvârşit fapte penale, fără vreo încuviinţare din partea Baroului sau a autorităţilor statului.

Inducându-se în mod greşit ideea că avocaţii s-ar sustrage principiului egalităţii în faţa legii, s-a lovit în mod grav în funcţia apărării şi, implicit, s-a lovit în dreptul fundamental al omului, garantat prin Constituţie: dreptul la apărare.

Păstrarea secretului profesional şi respectarea confidenţialităţii comunicărilor dintre avocat şi client reprezintă principii instituite de toate legislaţiile specifice regimurilor democratice din lume.

Dimpotrivă, încălcarea acestor principii este apanajul regimurilor totalitare, dictatoriale!

Şi este firesc să fie aşa, câtă vreme păstrarea secretului profesional nu este un privilegiu al avocatului, ci un drept al justiţiabilului, al cetăţeanului, al omului.

Egalitatea în faţa legii înseamnă egalitatea de arme legale, ale acuzării cu ale apărării.

Dacă este suprimată confidenţialitatea comunicării dintre avocat şi client, dreptul la un proces echitabil devine iluzoriu.

Reamintim faptul că avocaţii se află în prima linie în lupta pentru păstrarea valorilor democratice în general şi a drepturilor omului în special, dreptul la apărare fiind unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţeanului.

Fideli jurământului depus de fiecare avocat la intrarea în profesie şi în scopul apărării acesteia, dar şi pentru respectarea dreptului la apărare al cetăţeanului, Baroul Cluj a hotărât în şedinţa de Consiliu din data de 19.05.2016, organizarea unei manifestaţii publice, paşnice şi tăcute, intitulată în mod sugestiv „MARŞUL TĂCERII”.

În ziua de 30.05.2016, la orele 12:00, pe spaţiul public din faţa Curţii de Apel Cluj, avocaţii îmbrăcaţi în robe vor protesta în tăcere împotriva afirmaţiilor eronate şi denigratoare făcute la adresa profesiei, afirmaţii ce au consecinţe directe asupra dreptului la apărare.

Simbolistica tăcerii nu este deloc întâmplătoare, ea fiind menită să sublinieze importanţa respectării dreptului la păstrarea secretului profesional şi respectarea confidenţialităţii comunicării dintre avocat şi client.

Scopul acestei scrisori deschise este acela de a atrage atenţia asupra gravităţii afirmaţiilor făcute şi consecinţelor generate, invitând la un dialog raţional şi sperând la o reparare publică a ofensei aduse profesiei de avocat.

Post scriptum

Prin această scrisoare deschisă, Baroul Cluj ţine să mulţumească în mod explicit celor care, cunoscând legea şi veghiind la respectarea statului de drept, au luat atitudine faţă de afirmaţiile eronate, făcute în spaţiul public, relativ la „imunitatea absolută a avocaţilor”, subliniind şi consecinţele indezirabile ale acestui gen de discurs asupra dreptului la apărare.

Cluj-Napoca                                                                                                                                          Consiliul Baroului Cluj,

30.05.2016                                                                                                                                            Prin Decan Mircea Pop

Comments

comentarii

Liderii PSD şi PNL vor anunţa la ora 19,00 decizia în privinţa organizării alegerilor din acest an. Analiștii politici atrag atenția asupra oportunității unei alianțe între cele două partide din coaliția de guvernare.... Citește mai mult
Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a fost la un pas să plece de la Universitatea Cluj, după înfrângerea cu 4-0 în fața rivalei CFR, în urmă cu două luni, din cadrul etapei cu numărul 21 din campionat.... Citește mai mult
error: Alert: Conținut protejat !!