fbpx

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”corupția este un factor facilitator al infracțiunilor rutiere”

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a vorbit despre aploarea infracțiunilor contra circulației pe drumurile publice la Forumul Siguranţei Rutiere, ediţia a II-a, din 20 iunie.

”Prezența mea la acest Forum indică faptul că tematica este importantă pentru Ministerul Justiției. Avem întreaga disponibilitate de a contribui la elaborarea și implementarea unei politici publice unitare și coerente și de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne, ca titular al acestui domeniu de competență, în orice inițiativă care să determine o diminuare a efectelor pe care acest fenomen le generează în societate, pentru ca în final să ne simțim cu toții mai în siguranță și multe vieți să fie salvate.

Să știți că în jurul meu am văzut multe victime ale accidentelor rutiere. Am văzut familii afectate și destine frânte.

Și noi suntem conștienți de faptul că țara noastră se află pe primele locuri în Europa la accidente rutiere, atât din perspectivă numerică, dar și din punct de vedere al ratei ridicate a mortalității.

Sunt doi indicatori pe care nu avem cum să nu îi luam în calcul.

Situația de pe drumurile din România este gravă și acest lucru nu este întâmplător.

În statistica judiciară disponibilă la nivelul Ministerului Justiției, au o amploare deosebită două dintre infracțiunile reglementate în capitolul „Infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice” din Codul Penal: Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe (art.336 CP) – cea mai des întâlnită – și Conducerea unui vehicul fără permis de conducere (art.335 CP).

Acestea se situează în mod constant, în ultimii ani, pe primele locuri, raportat la volumul de dosare existent pe rolul instanțelor de fond din România.

Dincolo de un trend clar ascendent al faptelor de natură penală în domeniul rutier, ne mai indică un lucru aceste date: paradigma sociologică în care ne aflăm, pericolul pe care fenomenul infracțiunilor rutiere îl generează în mod real în întreaga societate și urmările lor tragice – familii distruse, destine frânte sau afectate iremediabil, costuri materiale foarte mari raportat la pagubele produse și, inclusiv, îngrijirile medicale ce sunt necesare.

Sunt mulți factori care potențează manifestarea infracțiunilor contra siguranței rutiere. În opinia mea, cele mai multe răspunsuri le vom găsi în zona educației, dar și în lupta împotriva corupției pentru că aceasta este un factor facilitator al infracțiunilor rutiere, fiind de notorietate faptele de corupție aflate în legătură cu siguranța rutieră.

Subliniez cu acest prilej importanța existenței și implementării cu fermitate, de către toți actorii implicați, a politicii naționale în acest domeniu, reprezentată de Strategia Națională Anticorupție 2021 – 2025, în care pilonul bazat pe educaţie şi prevenţie are un rol cheie.”, a spus Alina Gorghiu.

Comments

comentarii

Rapid-CFR Cluj, ultimul meci din etapa a 10 a Superligii, disputat pe terenul echipei giuleștene, s-a încheiat cu scorul 3-1.... Citește mai mult
Într-un spațiu inedit, amenajat în pepiniera Iulius din complexul USAMV Borhanci, pasionații de jazz și iubitorii de muzică au fost martorii unei experiențe muzicale intime în acest weekend, în cadrul  Pop-up Jazz Club (PJC).... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!