clujust.ro

Mesaj tranșant al primarului Cătălin Cherecheș de Sărbătoarea Castanelor: ”Să nu permitem nimănui să ne tranzacționeze politic!”

Primarul băimărean Cătălin Cherecheș a postat un mesaj pentru cei care au comentat negativ faptul că a pus să fie puse steaguri ale României pe standurile unor afaceri care își promovează produsele în altă limbă la Sărbătoarea Castanelor.

”Înainte de a fi români, maghiari, nemți, evrei sau romi, suntem BĂIMĂRENI. Să nu permitem nimănui să ne tranzacționeze politic!

“Dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului”. Este scris pe sigiliul municipiului Baia Mare, dar mai ales în esența comunității băimărene, în sufletul majorității. Acest lucru, chiar dacă se străduiesc unii, nu se va schimba.

Trăim în pace și iubire, prietenie și înțelegere cu toții, indiferent de etnie și/sau religie ori alte detalii care ne diferențiază. Înainte de a fi români, maghiari, germani, evrei, romi, suntem cu toții BĂIMĂRENI. Iar asta nu poate schimba nici un politician, nici un potentat al zilei, nimeni.

Am ajuns, a câta oară, personajul negativ în poveștile înflorite ale unora și altora, pornind de la un gest firesc: tricolorul țării noastre prezent la Sărbătoarea Castanelor. Văd că trebuie să explic chestiuni de logică primară, unii înțelegând extrem de greșit anumite aspecte.

Sunt primarul tuturor din acest oraș, români sau maghiari, nemți sau evrei, romi, catolici, ortodocși, penticostali, iar înșiruirea ar putea continua. Am demonstrat nu doar verbal, ci și faptic, în anii de când sunt primar, că susțin fiecare minoritate din orașul nostru!

Despre acest fapt vorbesc evenimentele cultural-artistice pe care le-am susținut, promovat, la care am fost prezent și unde m-am bucurat împreună cu băimărenii de tot ceea ce are fiecare mai bun și mai frumos de arătat la ceilalți! Fiecare proiect, inițiativă, sprijin pentru TOATE etniile, pentru români, maghiari, nemți, evrei, romi și așa mai departe.

Pentru că acest mesaj pornește de la o zâzanie inflamată de conducătorii unui partid politic maghiar, voi dezvolta și explica referindu-mă strict la acest subiect. Onorând comunitatea maghiară, pe care o respect, o accept, o susțin, o iubesc, de manifestările ocazionate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, mi-am pus și cocardă, reprezentând steagul Ungariei, în piept! Nici un român nu s-a simțit lezat! Dimpotrivă, până și cei mai naționaliști au înțeles gestul meu, de apreciere și respect pentru maghiarii din Baia Mare.

Și totuși, sunt acuzat astăzi că am ceva cu maghiarii… Pornind de la faptul că de Sărbătoarea Castanelor am dispus să fie puse steaguri ale României la standurile unor afaceri care își promovează produsele în altă limbă decât cea a țării în care trăim! Unii văd ceva deosebit de grav în acest detaliu, un detaliu firesc și de respect pentru majoritatea comunității care este formată din români.

Mi se bate obrazul că îndrăznesc, în România, să expun tricolorul la o manifestare publică, din dorința ca TOȚI cetățenii, de la maghiari la români, la nemți, la evrei și romi, să se simtă bine primiți, acceptați, mândrii de simbolul nostru național.

DE LUAT AMINTE, MAI ALES PENTRU CONDUCĂTORII UDMR BAIA MARE: Tricolorul este simbolul național al tuturor românilor, indiferent de etnie! Înainte de a fi maghiari sau de altă etnie, sunteți cu toții români, trăiți și munciți în România, sub tricolor! În loc să le permitem unor bebeluși în ale politicii, care creează doar haos și zâzanie între oameni, fără să vină cu sprijin concret pentru cetățeni, să ne dezbine, poate ne gândim în amănunt, fără ajutor din partea agitatorilor politici, la toate aceste detalii!

Sunt român și sunt mândru de asta! Iubesc românii și prețuiesc România! Sunt băimărean și sunt mândru de asta. Iubesc și prețuiesc băimărenii și Baia Mare! Cred cu tărie și mă manifest în asentimentul inscripției de pe sigiliul municipiului Baia Mare: dragostea dintre cetățeni este suprema tărie a orașului!

Iubesc și respect comunitatea maghiară. Iubesc și respect comunitatea germană. Iubesc și respect comunitatea romă. Iubesc și respect fiecare cetățean al orașului nostru și nu permit nimănui să minimizeze rolul și rostul celuilalt în această frumoasă ecuație a marii familii băimărene! O familie multiculturală, multietnică, în care se poate manifesta fiecare cetățean, de a cărei istorie și tradiție suntem mândrii cu toții, indiferent de elementele care ne diferențiază. Și în ciuda politrucilor care încearcă să ne tranzacționeze politic…”, a postat primarul.

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!