fbpx

Mesaj dur al unui membru CSM în deschiderea conferinței de la Cluj

Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis un mesaj dur la debutul conferinței organizate la Cluj despre relațiile dintre judecători și avocați.

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a spus că magistrații și avocații trebuie să renunțe la înțelegeri în spatele ușilor închise și că se îngrozește de ceea ce a văzut în dosarele pentru avizul de arestare a unor judecători.

”Tema extrem de importantă care domină spațiul jurdic este integritatea. Aproape că nu există săptămână să nu aflăm de un avocat sau judecător care încalcă un cod deontologic sau de integritate. Sigur, aici trebuie să nuanțăm iar nuanța vine din viața de zi cu zi. Nu trebuie să ne ferim, judecătorii, avocații, procurorii să avem discuții intre noi. Dar acesta este cadrul de dezbatere. E un cadru firesc, aici ne putem spune opiniile, părerile. Sigur avem și prietenii de-o viața la care nu vom renunța niciodată.  Dar trebuie în schimb să renunțăm la înțelegeri după ușile închise cu tot felul de interese în detrimentul celor care vin în fața noastră și-și caută dreptatea! Nu am vrut să fiu atât de dur, am vrut să fiu deschis. În momentul când vin avize pentru arestarea unor judecători și văd ce în acele dosare, mă îngrozesc. Sau dosare disciplinare sau pe cod deontologic privind magistrații. Mă îngrozesc de ce văd acolo. Și nu cred că sistemul nostru în realiattea este așa cum apare în situații foarte puține și punctuale. De aceea dacă noi avem curajul să discutăm aceste probleme, să ne exhibăm ”uite ce a făcut un coleg de-al nostru care nu-și merită cinstea de a fi judecător sau avocat”, sunt convins că vom deveni mult mai buni în profesia noastră și în relația cu justițiabilii.”, a spus Horațius Dumbravă, membru CSM, în cuvântul de deschidere a conferinței.

avocati si judecatori conferinta (1)

Temele conferinței de la Cluj sunt ”infracţiunile contra persoanei (agresiunea asupra fătului, traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile), infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi aspecte teoretice şi practice ale judecătorului de cameră preliminară. Drepturi şi obligaţii deontologice ale judecătorilor şi avocaţilor

Judecător Aida Popa
Judecător Aida Popa

”La această conferință incercăm să stabilim puncte de cotitură, puncte de convergență între judecători și avocați pentru stabilirea de bune practici, pentru a face mai realiste normele de procedură penală și toate în beneficiu și interesul justițiabilului. Conferințele, stagiile profefesionale, mesele rotunde suntem convinși că se realizează cultura juridică și se dobândește o nouă dimensiune de comunicare, pentru că în secolul 21 comunicarea este de esența actului de justiție european”, a spus Aida Popa, judecător la ÎCCJ şi reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE).

La eveniment mai sunt prezenți  Dan Oancea – vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Denisa Livia Băldean – Preşedintele Curţii de Apel Cluj, Marian Truşcă – directorul adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, Traian Briciu – Directorul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, Mircea Pop – decanul Baroului Cluj și Gidro Stanca – directorul INPPA Centrul Teritorial Cluj.

prezidiu dumbrava popa baldean pop stanca

Aceasta este cea de a cincea conferinţă din seria de conferinţe regionale organizate de Uniunea Naţională a Barourilor din România – UNBR în conlucrare şi sub egida Consiliului Superior al Magistraturii – CSM în vederea implementării Proiectului privind relaţiile dintre judecători şi avocaţi din perspectiva Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Organizatorii conferinței sunt Uniunea Naţională a Barourilor din România – UNBR, Consiliul Superior al Magistraturii – CSM, Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor – INPPA, Centrul teritorial Cluj al INPPA, reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni – CCJE, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Oradea, Baroul Cluj, Baroul Sălaj, Baroul Maramureş, Baroul Bistriţa-Năsăud, Baroul Bihor şi Baroul Satu Mare.

Comments

comentarii

Ioan Ovidiu Sabău a fost cel mai bun în luna septembrie și și-a adjudecat trofeul pentru performanțele reușite în ultima lună.... Citește mai mult
Nerecomandat celor cu frică de înălțime. Clujenii pot urca toată luna octombrie în turnul Bisericii „Sfântul Mihail” din Piața Unirii.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. In vest avocatul manifesta respect in sala de judecata iar judecatorii sunt mult mai duri. La noi, tot felul de “doamne” pufnesc la auzul dispozitiei judecatorului, protesteaza, tipa uneori. Circ. Lipsa de educatie. Probabil li se pare ca sunt avocate competitive.

Lasă un răspuns