Diana Coman, șef serviciu în CJ Cluj

Prefectul despre o șefă din CJ Cluj: ”am crezut că o dau afară!”. A periclitat un proiect al Aeroportului

Prefectul Gheorghe Vușcan, cunoscut ca un om calm, a fost scos din pepeni astăzi de o funcționară de la Consilul Județean. Cea care a reușit performanță să-l scoată din sărite pe prefect este șefa serviciului de dezvoltare locală și regională, Diana Coman (fostă Urdea), apropiată de oameni din fostul PDL.

Prefectul a inițiat întâlniri cu reprezentanții Consiliului Județean (CJ), ai primăriei Cluj-Napoca, ai Aeroportului și ai CFR cu privire la inițierea proiectului pe fonduri europene pentru contruirea unei platforme de transport intermodal pentru pasageri și marfă, estimat la peste 70 de milioane de euro. În principiu, s-ar face legătura între transportul rutier, aerian și pe calea ferată în Cluj. Prima întâlnire a avut loc în urmă cu două zile. ”I-am convocat pentru că mi-am dat seama că nu se întâmplă absolut nimic cu acest proiect foarte important de conexiune intermodală cu CFR -ul și Aeroportul, pentru care s-a făcut un studiu de fezabilitate cu 6 obiective de investiții separate”, a spus Vușcan.  La întâlnirea de acum două zile, șefa serviciului dezvoltare locală și urbană, Diana Coman, care se ocupă de proiecte pe fonduri europene, i-a spus prefectului că proiectul de transport intermodal nu este eligibil pentru a primi fonduri de la Uniunea Europeană. Prefectul a mers ieri la București și a stat de vorbă pe acest subiect cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovic, cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus și cu directorul general al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Transport (AMPOST), Marcel Boloş. Spre deosebire de specialista de la CJ Cluj, aceștia au avut alt răspuns pentru prefectul de Cluj, asfel că acesta a convocat astăzi din nou funcționarii la o ședință ce s-a lăsat cu scântei.

vuscan prefect”Această doamnă (Diana Coman – n.red.) mi-a spus cu seninătate că proiectul nu este eligibil pentru fonduri europene, iar de la București mi s-a spus cu totul altceva. Eu am stat de vorbă cu domnul ministru Teodorovici, la Fonduri europene, am fost la ministrul Transporturilor, Ioan Rus, și am stat de vorbă și cu Boloș, directorul pe fonduri europene din Ministerul Transporturilor, și nu că nu ar fi eligibil un asemenea proiect în sensul de finanțare 85% din partea UE, ci sunt două linii prin care putem accesa finanțare pe acest proiect. Vă dați seama câte lucruri ratăm noi dacă avem astfel de șefi incompetenți la Consiliul Județean. Este vorba de peste 70 de milioane de euro pe acest proiect. Este o lucrare extraordinară, cu terminal cargo, stație CFR și pasarelă. Astăzi doamna Coman a încercat să se justifice, dar mai bine tăcea. Mă știți că sunt un om calm și respectuos, dar efectiv am avut un noi în gât când am auzit ce spune și cum îmi vorbește. Am crezut că o dau afară din sală! ”. a declarat prefectul Vușcan pentru CLUJUST.ro.

Contactată de CLUJUST.ro, Diana Coman, a spus că nu poate vorbi cu presa. ”În fișa postului nu am abilitatea de a vorbi cu presa. La întâlnirea de la Prefectură am fost mai mulți funcționari de la Consiliul Județean. Faceți o solicitare pe adresa instituției și vă vom răspunde”, a spus Coman. Aceasta este ocupată cu implementarea proiectului pe fonduri europene ”Femeia în viziunea mass-media – factor de echilibru și stabilitate”, în valoare de 1,6 milioane lei, ce are ca obiective: ”Creșterea conștientizării asupra principiului egalității de șanse și de gen în rândul operatorilor mass media si a 420 de femei și consolidarea principiului egalitatii pe piaţa muncii prin dezvoltarea aptitudinilor și calificărilor a 270 de femei.”

Președintele CJ Cluj, Vakar Istvan, spune că instituția se va asocia cu Aeroportul pentru implementarea proiectului pentru transport intermodal. ”Nu știu exact ce a spus doamna Coman, dar ceea ce pot să vă spun că noi vom vota în Consiliul Județean la sfârșitul lunii asocierea cu Aeroportul pentru implementarea acestui proiect. Eu i-am spus directorului Aeroportului să desemneze trei oameni care să se ocupe de acest proiect pentru că ei se pricep cel mai bine la tot ce ține de avioane, zboruri. Dacă un om se pricepe la fonduri europene pe partea socială, nu înseamnă că este speciliast și pe alt domeniu”, a spus Vakar Istvan.

Proiectul trebuie depus până în 26 februarie. Pentru acest proiect, s-au efectuat studii care au stabilit obiectivele necesare pentru ca terminalul intermodal să fie funcțional, obiective ce urmează să fie realizate în perioada 2016-2020.

Una dintre cele mai importante investiții viitoare va fi pasarela de 250 de metri ce va face legătura dintre Aeroport și Gara CFR din Someșeni, care va asigura facilitățile de transport a pasagerilor care merg spre gară și cei care vin spre aeroport. Costul total al investițiilor pentru realizarea terminalului intermodal vor ajunge la peste 70 de milioane de euro, sumă ce ar urma să fie finanțată în proporție de 85% din fonduri europene. Mai mult, directorul executiv a explicat că realizarea accesului la calea ferată va deveni obligatorie pentru toate aeroporturile din Europa până în anul 2050. Pentru proiect este nevoie de formarea unei asociații de către Consiliul Județean, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Apahida, CFR, Aeroport și Ministerul Transporturilor.

”În acest moment, Uniunea Europeană dispune de fonduri și încurajează realizarea terminalelor intermodale. De asemenea, este prevăzut ca până în 2050 toate aeroporturile să dispună de acces la calea ferată”, a declarat la sfârșitul lunii noiembrie directorul operațioan al Aeroportului, Iuliu Pop.

Comments

comentarii

Rafael Nadal a câştigat patru meciuri la rând, lucru de care nu a mai fost capabil în ultimii doi ani.... Citește mai mult
Hidrologii au emis avertizări de cod Galben de viituri şi inundaţii pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru Cluj.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. E o proasta! In afara ca e amanta lui salanta si difuzorul lui ratiu nu are nici o calitate! Ca de altfel mai toti functionarii din cj.

Lasă un răspuns