fbpx

Mateuț: ”Dreptul nu poate fi rupt de societate ”

Avocatul Gheorghiță Mateuț, profesor de procedură penală la UBB Cluj, susține că avocații trebuie să se implice mai mult în viața socială și să nu stea departe de problemele care se pun în societate.

Gheorghiță Mateuț a fost chestionat cu privire la tema lunii de pe site-ul avocatura.com, care este Responsabilitatea socială a avocatului.

Avocatul trebuie să se implice, nu poate lipsi din viața socială. El este un actor principal, după părerea mea, pentru că are menirea de a aplica Dreptul și de a promova aplicarea Dreptului în fața instanțelor, a organelor de urmărire penală și a celorlalte organe ale Statului.

Dreptul este o componentă fundamentală, esențială a vieții sociale și, pe de altă parte, nu trebuie uitat că avocatul este și un garant al respectării drepturilor și libertăților persoanei în fața organelor Statului. Or, nu își poate exercita acest rol dacă este departe de problemele care se pun în societate, nu numai în sfera strict juridică, pentru că Dreptul nu poate fi rupt de societate, nu și-a pierdut, prin intermediul normelor juridice, legăturile cu viața socială.

Dreptul este, poate, domeniul care este cel mai mult ancorat în viața socială. El aparține vieții, nu poate fi rupt de viață, de aceea cred că este important ca avocatul să se implice și să-și asume și responsabilități“, a declarat avocatul Gheorghiță Mateuț pentru Avocatura.com.

Mateuț a mai subliniat că, în zilele noastre, avocatul se implică în probleme societății, darîntr-o anumită măsură, atât cât i se permite”

Citeste mai mul AICI

Comments

comentarii

În doar o oră de la lansarea programului pilot pentru emiterea cărții de identitate electronice, zeci de clujeni s-au programat pentru schimbarea buletinului, mai multe zile din lună fiind deja ocupate la maxim.... Citește mai mult
Luni va avea loc lansarea proiectului pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate, eveniment la care va participa Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.... Citește mai mult
CFR Cluj o va înfrunta pe câştigătoarea dintre Ferencvaros Budapesta şi Slavia Praga în play-off-ul Ligii Campionilor la fotbal, în cazul în care va trece de Young Boys Berna, potrivit tragerii la sorţi efectuate astăzi, la Nyon.... Citește mai mult
În Cluj-Napoca, s-a reîntors furtuna. Întreg județul se află sub cod galben de vijelii, grindină și ploi cu descărcări electrice, până luni la ora 22.00.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!