fbpx

Mateuț, dezlănțuit: ”Sunt acțiuni concertate de decredibilizare a unui sistem judiciar”

Avocatul și profesorul Gheorghiță Mateuț a ripostat dur la atacurile din ultima vreme venite din partea omului de afaceri Sebastian Ghiță și a presei pe care acesta o controlează.

”Ce se întâmplă în acest caz e foarte grav. S-au pus în mișcare mijloace necinstite, organe de presă, încercări mârșave de a dovedi un denunț mincinos. Nu e vorba de denigrarea mea, care sunt victimă colaterală. Sunt acțiuni concertate de decredibilizare a unui sistem judiciar. Eu nu cred că Statul nu e capabil să reacționeze împotriva acestor manifestări periculoase pentru Stat, pentru ordinea de drept.”, a spus Mateuț la Realitatea TV.

Profesorul Gheorghiță Mateuț a fost cel care în 2012 a emis un punct de vedere în calitate de specialist în procedură penală, la solicitatea Comisiei Naționale de Etică, cu privire la teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general. Recent, omul de afaceri Sebastian Ghiță a depus un denunț la parchet și susține că raportul asupra tezei de doctorat a fost măsluit, invocând și o întânire secretă la Cluj cu Mateuț.

”Denunțul care a generat acest scandal mediatic sunt mincinose, nu au nicio legătură cu realitatea. Nu m-am intalnit cu nimeni. Nimeni nu a incercat să mă influențee. Am fost solicitate de comisia de etică ca specialist să-mi exprim un punct de vedere tehnic cu privire la teza de doctorat a doamnei Kovesi. Punctul de vedere a fost corect, exprimat alături de ceilalți profesori consultați.

Rolul meu a fost doar consultativ, nu am făcut parte din comisie. Eu întotdeuna am spus același lucru, că am fost solicitat să-mi exprim un punct de vedere tehnic, de specialist, dinafara ministerului si a comisiei de etică. Nu am fost nici remunerat.

Sunt mâhnit că din păcate s-au făcut afirmații mincinoase de către Sebastian Ghiță, pe care nu l-am văzut în acea perioadă, L-am cunoscut cu ocazia unui proces penal, în care apăr un coinculpat trimis in judecată. Se încearcă din păcate prin intermediul organelor de presă la care are acces Ghiță mai mutl decat oricare cetățean să-mi fie denigrată persoana, să decredibilizeze intregul sistem judiciar din Romania, încercad sa justidice un denunt mincinos fara sa prezinte o singură probă.”, a spus Mateuț în emisiunea Jocuri de putere de la Realitatea TV.

Acesta a povestit și un episod neplăcut legat de un ziar național: ”M-am trezit că s-a publicat azi un interviu de către Evenimentul Zilei cu mine, pe care eu nu l-am dat. Eu am dat un singur interviu acum o săptămână, din care rezultă poziția mea legat de acest eveniment. Am avut o convorbire cu redactorul șef căruia i-am spus că dacă nu face rectificarea că articolul de azi e un fals i-am spus că-l dau în judecată. M-am simți amenințat (….) După convorbire, am văzut în ziar în loc să apară dezmințire, a apărut alt articol în care s-a făcut o corectură că s-a consemnat greșit afirmația într-un interviu care nu a avut loc”

”Ce se întâmplă în acest caz e foarte grav. S-au pus în mișcare mijloace necinstite, organe de presă, încercări mârșave de a dovedi un denunț mincinos. Nu e vorba de denigrarea mea, care sunt victimă colaterală. Sunt acțiuni concertate de decredibilizare a unui sistem judiciar. Eu nu cred că Statul nu e capabil să reacționeze împotriva acestor manifestări periculoase pentru Stat, pentru ordinea de drept. Eu nu cred că se poate întâmpla așa ceva în perioada actuală, într-un stat de drept, în care trebuie respectate valorile și să se aplice legea corect pentru toată lumea, fără nicio discriminare.”, a mai spus profesorul.

Cât despre teza de doctorat a Codruței Kovesi, a precizat: ”Am văzut teza de doctorat, am analizat-o cu creionu în mână și am exprimat opinia pe care mi-o mențin, chiar dacă unora nu le convine. (…)

Este o teză valoroasă, doamna Kovesi este un om foarte bine pregătit profesional. Se vede și la ieșirile în presă că este foarte bine pregătiră, coerentă. Este o lucare valoroasă, care conține multiple aspecte de drept penal și procedură penală, cu trimiteri ample la doctrină, în ciuda celor spuse de persoane care nu au căderea să facă o astfel de analiză.

Raportul e un punct de vedere tehnic exprimat de un profesor care predă drept procesual penal. Am apreciat că este o lucrare bine documentată.”. Gheorghiță Mateuț i-a fost profesor în facultate șefei DNA. ”A fost o studentă bună, foarte studioasă”, își aduce aminte.

”O lucrare în domeniul științelor juridice prezintă o anumită specificitate, se bazează mult pe preluări, nu poate fi originală 100% în drept. E cu atât mai valoroasă cu cât valorifică docrina și jurisprudența  . Nu se poate pretinde unui doctor în drept să fie 100% original, ci să facă o analiză pertinentă asupra doctrinei și jurispudenței. E o teză valoroasă, departe de a fi plagiat.”, a explicat Mateuț.

În același an cu doctoratul Codruței Kovesi, Mateuț a emis un raport și pentru Victor Ponta, anterior celui pentru actuala șefă DNA.

În ce privește afirmațile lui Băsescu despre acest scandal, profesorul a declarat: ”Sunt afirmații complet necredibile. O afirmație trebuie să fie însoțită și de dovezi. Nu au nicio legătură cu realitatea. Cred că trebuie văzut și interesul persoanelor care fac aceste afirmații și scopul, care pentru mine e foarte limpede: decredibilizarea, asistăm la o acțiune concerrată în acest sens.

Statul nu poate să asiste pasiv la mizeria pe care o fac aceste persoane care inoculează prin orice mijloace idei care sunt contrare realității. Nu cred că Statul trebuie să rămână pasiv. Sunt manipulări mizerabile.”

Comments

comentarii

Cu bucurie și mândrie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) marchează un moment de excepție în domeniul ingineriei structurale, odată cu succesul remarcabil obținut de echipa sa de studenți la prestigiosul concurs internațional de design seismic din Seattle.... Citește mai mult
Când spui primăvară, e imposibil să nu te gândești la urzici cu usturoi și mămăligă. Încă din februarie se culeg urzicile tinere, fragede, gustoase, care abundă în 17 vitamine și minerale esențiale pentru sănătate.... Citește mai mult

Lasă un răspuns