fbpx

Masterand francez, în practică la un avocat din Cluj printr-un program ELSA

Nicolas Hamouy-Durkheim, masterand în drept la Universitatea din Le Havre și secretarul ELSA Franța, a petrecut două săptâmâni alături de avocatul clujean Călin Iuga. Tânărul francez a ales să vină la Cluj în stagiu de practică prin programul STEP al organizației ELSA. Acesta a fost încântat de experiența de la Cluj, pentru care a și fost plătit cu o sumă modică.

Nicolas Hamouy-Durkheim este în anul II de master la Facultatea de Drept din Le Havre, un oraș din nordul Franței. Aterior, pentru licență a studiat doi ani în Strasbourg, un an în Anglia cu program Erasmus și anul 4 l-a făcut în Nancy, oraș din sudul Franței.

Tânărul spune că sunt mari diferențe între sistemele din Franța și Anglia:”De exemplu, în Anglia, examenele sunt foarte dificile și nu ai voie cu nimic la tine, în timp ce în Franța poți să ai notițele tale și cărți la examen. Deci e mai ușor, e mai mult de gândit ce ai de făcut. În Anglia trebuie să înveți pe de rost.”

De ce a ales Clujul pentru stagiul de practică? ”Am mai fost în România vara trecută în Iași, la școala de vară. Acum, prietena mea e din Iași, așa că am aplicat pentru România, Cluj. Prietena e acum în Londra la master. Aceasta fiind româncă, am început să învăț mai multe despre țară. Nu știam mai nimic despre Cluj. Auzisem de festivalul de muzică Untold. Am căutat pe Google despre oraș. Este mai mare decât mă așteptam.”, ne-a spus Nicolas.

Despre sistemul judiciar de la noi știe că seamnă cu cel din Franța, dar a observat și diferențe: ”În prima zi, am fost cu colega lui Călin, Teo, la Curtea de Apel Cluj. Am făcut un tur al clădirii și mi-a explicat cum înregistrează documente. E ca un labirint. A doua zi am fost cu Călin în Turda și am văzut câteva deferențe față de Franța. De exemplu, judecătorul are în față o cruce și înainte să depui mărturie trebuie să juri pe Biblie. Locurile procurorului și avocatului sunt aceleași ca la noi. Cei care îi păzesc pe deținuți au cagule pe față. În Franța nu e așa. Când i-am văzut, am zis: ce e cu ei? Dar e un lucru inteligent pentru protecția lor. ”

avocat calin iuga si student francez (11)

Tânărul a observat că nu se respectă orele în cazul înfățișărilor.  ”La Turda a durat mult.  Călin era programat pentru ora 8 și a vorbit abia la 11. În Franța este mai rapid. Am fost și în Satu Mare. Avea cazul la 8, așa că am plecat din Cluj la ora 5.”. Nicolas a primit și sarcini de la avocatul la care a fost în practică. ”Are un caz cu persoane de naționalitate franceză și mi-a dat să scriu o scrisoare în franceză”, a spus Nicolas.

Acesta a fost încântat de experiența de la Cluj, mai ales că spune că în sistemul de învățământ francez nu se pune accent pe practică: ”Este o mare problemă în Franța, pentru că universitățile se axează pe teorie și dacă vrei să face ceva practic, e curs opțional. Este obligatoriu un an de master pentru a putea da examen ca să intri la școala pentru avocați, care durează un an. Acolo faci practică. După acel an, dai un examen ușor și devii avocat definitiv”

Încă dinainte să meargă la facultate, Nicolas vroia să devină avocat. ”M-am uitat la filme americane, dar nu cunoșteam nimic despre profesie. La început îmi plăcea penalul, dar în timp a început să-mi placă dreptul comercial”, ne-a spus tânărul.

Pe lângă activitățile juridice, acesta a gustat din viața a la Cluj. ”Am făcut un tur istoric în centru. Într-o seară am fost la Operă cu colegi din ELSA Cluj-Napoca. Am fost și în localuri, precum Enigma, Samsara, Charlie”, ne-a povestit tânărul. Alături de Călin Iuga, a participat la Balul Mărțișorului, organizat de Baroul Cluj, unde a stat de vorbă cu decanul Mircea Pop. În ultima seară petrecută la Cluj, avocatul l-a dus pe Nicolas la meciul de baschet câștigat de Universitatea Cluj împotriva CSM Oradea.

L-am întrebat pe Călin Iuga de ce s-a implicat în program? ”Pentru a da posibilitatea studenților străini de a cunoaște mai bine sistemul românesc și în special latura practică a lui, a împărtăși experiențe și a ajuta prin asta inclusiv pe studenții români care vor să cunoască sistemele de drept din alte țări. Așa cum celelalte țări le dau posibilitatea studenților noștri să facă acest stagiu de practică, trebuie să venim și noi să le dăm această posibilitate străinilor.”, a răspuns avocatul.

Acesta a fost impresionat de implicarea lui Nicolas: ”Ce mi-a plăcut la el este în primul rând seriozitatea, pe care nu prea am întâlnit-o la studenții români. Adică, fără să-i spun eu că la o anumită oră, m-a întrebat de la ce oră începe programul. El a fost prezent la birou fără să-i spun, de la 9, indiferent dacă eu eram sau nu. A vrut să vină la toate procesele, a prins și penal și civil. A fost și în deplasări, a pus întrebări despre cum decurge o ședință de judecată, despre problema de drept și a văzut că nu sunt mari diferențe între sistemul de drept francez și cel român, bineînțeles, din moment ce noi l-am copiat.”

Avocatul Călin Iuga și tânărul Nicolas Hamouy-Durkheim speră să colaboreze în viitor, tânărul fiind interesat să lucreze pentru companii franceze cu sucursale în Cluj.

Tânărul din Franța a primit, în stagiul de practică, 80 de euro pe săptămână din partea avocatului clujean. Anterior, Călin Iuga a avut în practică studenți din ELSA Cluj-Napoca. Și alți avocați din Cluj au primit studenți străini în practică.

Despre programul STEP

”Fiind unul dintre motivele care au stat la baza înființării asociației ELSA, programul STEP (Student Trainee Exchange Programme) oferă studenților și tinerilor juriști oportunitatea de a efectua stagii de practică la case de avocatură, companii și instituții din întreaga Europa. Pe lângă șansa de a studia specificul altor sisteme de drept și de a practica, tinerii își completează experiența prin vizitarea unor locuri noi, formarea unor legături de durată atât cu practicieni ai dreptului din țara respectivă, cât și cu studenții ce fac parte din acel Grup Local.

ELSA, prin grupurile locale, are rolul de a realiza conexiunea dintre studenți sau tineri practicieni și avocați, printr-o procedură ce implică atât obținerea locurilor de practică, cât și recurtarea si selecția riguroasă a aplicanților la nivel internațional.”, a precizat Gabriela Musteață – vicepreședinte S.T.E.P ELSA Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Stimulentele financiare pentru rezultatele obținute de elevi la olimpiadele internaționale pot ajunge până la 20.000 de lei, iar cuantumul acordat pentru cazarea şi masa elevilor, respectiv a profesorilor însoţitori la competiţiile şcolare din ţară ar putea crește până la 200 de lei pe zi.... Citește mai mult
Proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, prin care se prevede că aceste pensii aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie, a fost aprobat de Senat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns