După ce unii recuperatori de creanțe au terorizat oameni și au stricat imaginea acestui domeniu, firma clujeană PCA Recovery arată că recuperarea de creanțe se poate face și profesionist, la un alt nivel. Firma lucrează doar pentru companii care au de recuperat datorii de la alte persoane juridice. Managerul firmei, Dragoș Păun, spune că mai întâi se face o analiză economico-fiscală și spune clientului verde în față ce mai poate recupera, la modul realist.
PCA Recovery vine cu o nouă abordare în ce privește recuperare de creanțe între societăți. În prima etapă, experți contabili și consultanți fiscali realizează o analiză preliminară economico-fiscală, obiectivă. ”Astfel încât clientul să știe într-un interval de timp pe ce sume de bani poate să mizeze”, explică managerul Dragoș Păun, care este conferențiar universitar la Facultatea de Business a UBB Cluj.
Noua firmă se ocupă cu recuperare de creanțe, dar cu o particularitate: ”Nu ne ocupăm cu recuperări creanțe de la persoane fizice, ci de la persoane juridice pentru companii mari, multinaționale, care vin în Cluj și au nevoie de acest serviciu.”, spune Păun.
PCA Recovery lucrează business-to-business. ”Fiecare client care intră în relație cu noi are un account manager care ține legătura cu el. Se face o analiză a clientului în care vedem ce situații speciale are, de unde are de recuperat creanțe. Apoi se analizează fiecare caz în parte. Trebuie să spunem dacă are vreo șansă să-și recupereze banii, dacă merită toate procedura. După ce vedem că există o posibilitate de a recupera sumele de bani, începem negocierea cu debitorul. Încercăm o rezolvare amiabilă, astfel încât să fie eficient din punct de vedere al clientului nostru. Dacă epuizăm procedurile amiabile, trecem la procedura următoare, care înseamnă fie o acțiune în instanță sau, dacă ne dăm seama că nu avem de recuperat, cerem intrarea în insolvență a companiei.”, a precizat reprezentantul firmei de recuperări.
O altă diferență față de recuperatorii clasici este că PCA Recovery nu cumpără creanțele. ”Nu cumpărărăm și nu mergem noi mai departe, cum fac multe firme de recuperări creanțe, care cumpără ei creanțele la un preț mai mic și apoi se descurcă. Noi recuperăm în numele clientului, prin contract de mandat”, a spus Dragoș Păun.
Numeroase companii din diverse domenii nu sunt specializate în a-și recupera creanțele sau nu au timp. ”Începe să fie tot mai cerut pe piață acest serviciu. Normal că fiecare nu vrea să-și aloce resurse, să-și ia din business-ul ei. Fiecare om pe care îl pui să facă altceva decât ceea ce ești tu specializat, îți creează prejudicii. De aceea sunt astfel de firme, cum e a noastră, după model din străinătate. Noi avem acest know-how, pentru ca firmele să-și ia problema asta de pe masă.” a explicat managerul.
Potrivit acestuia, PCA Recovery nu are un procent fix de recuperat din creanță: ”Încercăm să mergem cât mai mult către suma de recuperat. Nu pornim din start, ok 50%. După o evaluare a activelor debitorului, putem să vedem pe cât mergem. Am întâlnit cazuri în care toate activele debitorului sunt alocate altora, deja, sunt date gaj, sunt ipotecate. Atunci e foarte greu să recuperezi ceva.
Diferența față de celelate firme e că facem faza inițială de evaluare și management al creanțelor. Vine compania X care are de încasat 10 milioane de euro sau 100.000 de euro. Noi evaluăm în ce măsură putem să recuperăm din creanțe, înainte să mergem în instanță. Pentru că dacă debitorul e în proceduri, supraîndatorat, dacă are datorii la Fisc extrem de mari, care depășesc activele, în momentul respectiv spunem clientului că singura modalitate e să introducem direct procedura insolvenței împotriva ui și acolo măcar să deducă TVA-ul de pe facturi. ”
Reprezentatul noii firme spune că verificarea preliminară a creanțelor este este cea mai importantă fază, pe care care până acum multe companii de recuperări creanțe nu o făceau. Prin aceasta, se degrevează și instanțele, care abundă de somații de plată, pretenții, ordonanțe de plată.
PCA Recovery încearcă toate procedurile amiabile, dar dacă nu se poate astfel, se ajunge la avocați. Firma are încheiate contracte de asistență juridică cu cabinete de avocatură din Iași, Timișoara, București și Cluj, unde colaborează cu cabinetul Ciprian Păun, reprezentat de Bianca Chirilă.

”În momentul în care se ajunge la proces, noi facem tot ce înseamnă recuperarea în instanță. În procedurile de insolvență, pe lângă rapoartele pe care le face lichidatorului, noi suntem suplimentar și supervizăm rapoartele de reorganizare, dacă e cazul, dar inclusiv modalitatea în care lichidatorul încearcă să recupereze creanța, pentru că asta este o chestiune foarte importantă. Tu ca și creditor nu trebuie să fii pasiv și numai să participu la termenele de judecată, să vezi că s-a mai întâmplat ceva, ci trebuie să vezi dacă lichidatorul chiar își face treaba. De multe ori, propunerile făcute de debitori în procedura de observație sau de reorganizare sunt iluzorii și fanteziste. Nu au o bază economică. Acolo noi mai intevenim și răspunsul pe care îl dăm clientului este și economic. Facem evaluare și spunem: din punctul nostru de vedere, ne opunem la planul de reorganizare pentru că nu e fezabil. ”, a explicat avocata Bianca Chirilă.
Potrivit acesteia, prima fază de evaluare a creanțelor este foarte importantă pentru avocați. ”Noi de la început putem să vedem dacă mergem pe procedura clasică, pe fond, sau specială, pe ordonanță de plată, care e mai rapidă și cu taxă fixă 200 de lei. Dacă toate documentele și procedura de notificare sunt făcute cum trebuie, putem mult mai ușor, în termen mai scurt și cu mai puține costuri să-i recuperăm clientului sumele datorate.”
Dragoș Păun spune că ideea e să nu se ajungă la proces: ”Încercăm să evităm insolvența. Acesta e rolul nostru, să facem debitorul să înțeleagă că e mai bine să găsim variante comune. Încercăm să evităm și reeșalonarea. Dar până la urmă și asta e mai bine decât să începi proceduri legale pentru că sunt costuri reduse pentru ambii parteneri. Uneori încercăm și să nu se strice relația business to business între companii. Se întâmplă uneori să fie niște scăpări procedurale, de aceea e bine să ai oameni care să se ocupe. Vrem ca clientul nostru să aibă costuri cât mai mici și să recupereze maximal creanțele”
În aceste moment imaginea recuperatorilor de creanțe este stricată de companii mari care agasează oamenii. ”Companiile mari cumpără creanțele și au după aceea o tactică de ”bully”. Presează clienții persoane fizice, aceștia neavând cunoștințe juridice și economice are o reticență. Atunci normal că în piață este o percepție că recuperatorul e cel care vine cu bâta și stă să te prindă peste tot. Nu e așa. De aceea business-ul nostru e orientat către companii, unde oamenii înțeleg și recuperăm.”, spune Păun.
Executarea silită e ultimul pas, spune avocata Bianca Chirilă: ”Ajungem în litigii cu persoane fizice doar dacă observăm că un administrator de firmă și-a înstrăinat active către patrimoniul personal și atunci folosim acțiunea oblică sau pauliană în proceduri ca să putem să aducem la masa societății diferite bunuri care au fost înstrăinate în scopul de a prejudicia creditorii. Deci persoane fizice tot din business, nu avem treabă cu pensionarii care și-au luat credit cu buletinul. Am avut oferte, dar nu. În ultimul timp, ne-am concentrat și pe încercarea de recuperare creanțe transfrontaliere. din Germania, Marea Britanie. Există deja companii românești care au probleme în a-și recupera resursele externe, o chestie foarte nouă în România. ”
”La business to business, cel care a semnat un contract, înțelege clauzele, citește contractul. Acesta trece pe la juridic. În cazul unu client persoană fizică încep plângeri că eu n-am citit clauza, m-ai facturat ilegal…”, completează Dragoș Păun.
Dragoș Păun are 30 ani și este expert contabil de patru ani. De asemenea, este conferențiar la Facultatea de Business, predând finanțe publice, fiscalitate, management financiar al companiilor. Predă și în Franța la o școală privată. Acum pune în practică experiență teoretică.