Un fost pacient al secției Toxicomani a Spitalului Județean din Cluj a făcut mărturii cutremurătoare pentru Cancan.ro. Potrivit acestuia, închiși după o ușă de fier, săptămâni la rând, zeci de pacienți ar fi deseori bătuți și înfometați. În plus, bolnavii trebuie să reziste fără vreun mijloc de comunicare cu familiile. Conducerea spitalului spune că nu a avut nicio reclamație.
Fostul pacient, consumator de etnobotanice, vorbește, sub anonimat, despre compartimentul Toxicomanii din cadrul Secției de Psihiatrie III a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
“Secțiile de bărbați și femei sunt separate. Mâncarea e raționalizată. Vine cu porția și constă, seara, dintr-o felie de parizer și un triunghi de brânză. Pâinea se împarte dimineața, împreună cu ceaiul care are gust de șosete. Pentru 400 de lei pe zi, atâta cât costă o zi de spitalizare, tu ești uitat, închis și batjocorit.
Ce-ți mai rămâne de făcut este să te împrietenești cu colegii de «celulă», de cele mai multe ori dealeri și foști pușcăriași, pentru care viața de acolo poate fi una acceptabilă. Pereții zugrăviți în verde crud vorbesc. În toate cotloanele stau scrijelite nume, numere de telefon și injurii la adresa asistenților. Ceva nu miroase a bine. Geamurile sunt acoperite de gratii groase și de o plasă ruginită din fier”, declară tânărul
Fostul pacient mai spune că încăierările sunt la ordinea zilei în secție, ca și furturile.
“Deseori, te trezești și fără haine sau fără mâncarea primită de la familie, atunci când ești norocos. Asta dacă nu pățești să te încaieri cu mai-știu-eu ce coleg din cei peste 15 la număr pentru că i s-a părut că i-ai vorbit urât.
Cu dor de libertate, îți rămâne doar să speri că va veni și ziua în care vei fi anunțat că ești «eliberat». E la fel ca la pușcărie: totul se întâmplă în afara ei și nimic înăuntru. Dacă nu ai norocul ăsta prea repede, îți rămâne doar să le urli alor tăi durerea printre gratiile geamului, pentru că la orele de vizitat pacienții, și așa puține, mergi doar dacă vor medicii”, mai explică tânărul
Conducerea spitalului a spus că nu a avut vreo reclamație sau proces cu privire la condițiile din respectiva secție.
“Nu am nici o reclamație la nivel de spital despre aceste lucruri. Nu am avut reclamații, procese, dar, având în vedere că sunt pacienți psihici, sunt lucruri punctuale pe care e bine să le analizăm sau să schimbăm conduita medicală.
Acolo sunt internate persoane defavorizate, așa cum le numesc eu, pentru că e ca și când nu ar avea o mână sau așa ceva. Totuși, dacă s-a întâmplat asta, trebuie schimbate lucruri, atâta vreme cât ni se aduc la cunoștință. Trebuie să se schimbe terapia și suportul”, a declarat, pentru CANCAN.RO, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, conf. dr. Adela Golea.