Mansarda ocupată de grefierele de la Judecătoria Cluj-Napoca nu a trecut testul primei veri, care e și caniculară. Conducerea Curții de Apel Cluj a solicitat Ministerului Justiției bani pentru aer condiționat.
Bucuria grefierele din toamna trecută, când s-au mutat în noile spații după etajarea și mansardarea unei aripi a Palatului de Justiției, s-a ”topit” sub arșița caniculei. Grefierele au avut de îndurat temperaturi de până la 38 de grade în birourile de la mansarda cea frumoasă. Unele au montat jaluzele la geamuri, altele și-au pus chiar și roba în geam pentru a opri razele soarelui. La solicitarea conducerii Judecătoriei, oficiali de la Direcția de Sănătate Publică au efectuat măsurători și au întocmit un raport cu privire la condițiile de lucru de la mansardă. ”Măsurătorile s-au efectuat înaintea valului de caniculă, când afară erau 28 de grade, iar în birou au reieșit 30 de grade. De asemenea, valorile pentru disconfortul termic și umiditate au fost ridicate”, a spus președintele Judecătoriei, Lucian Marian.
Raportul DSP a fost anexat unei solicitări înaintate recent de conducerea Curții de Apel Cluj către Ministerul Justiției pentru alocarea a 95.000 de lei pentru instalarea unui sistem de aer condiționat. ”Este nevoie de un sistem de aer condiționat mai special căci nu putem pune aparate pe clădire deoarece este monument istoric. Astfel, se va monta un aparat mai mare în curte de la care va merge aerul prin tuburi la fiecare birou. Nu se știe de ce nu a fost prevăzut aer condiționat în proiect. De licitație și de contract s-a ocupat Ministerul Justiției acum mai mulți ani, fiind cu finanțare de la Banca Mondială. Avem deja un răspuns pozitiv din partea ministerului că vom primi mare parte din banii solicitați”, a spus președintele Curții de Apel Cluj, Denisa Băldean.
O altă problemă cu care se confruntă grefierele de la Judecătoria Cluj-Napoca este lipsa unui lift care să ducă la mansardă, având în vedere că au de cărat zeci de dosare de la sălile de judecată care sunt la parter sau la etajul 1. Nici liftul nu a fost prevăzut în proiect, cel mai probabil din cauza lipsei avizului de la Comisia monumentelor istorice. Președintele Curții de Apel a precizat că se va instala un lift mic, între scări, cu care să fie urcate doar dosarele. Însă pentru respectivul lift trebuie alți bani și nu se știe când vor fi alocați de minister.

Recent, directorul general al societății de construcții TCI Contractor General, Dorin Oltean, a fost la Judecătorie pentru recepția finală a lucrărilor. Consolidarea, modernizarea, etajarea și mansardarea laturii estice a Palatului de Justiție a costat circa 16 milioane de lei. Suprafață desfășurată a noului etaj și a mansardei este de 1.600 mp, care se adaugă la cei 2.100 mp câți erau în corpul de clădire. Sunt 19 birouri noi pentru judecători la etajul nou și 17 birouri pentru grefieri la mansardă.