fbpx
Beny Steinmetz

Mâna dreaptă a miliardarului israelian Steinmetz, consultant pentru Năstase, Băsescu, Tăriceanu, Blaga

Motivarea deciziei ÎCCJ în dosarul ”Ferman Băneasa” arată conexiunile la nivel înalt în România ale miliardarului israelian Beny Steinmetz prin ”mâna lui dreaptă” Tal Silberstein, care le-a fost consultant lui Năstase, Băsescu, Tăriceanu și Blaga,  dar care avea intrare și la Victor Ponta.

Miliardarul Beny Steinmetz și Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului israelian Yizhak Rabin, au derulat afaceri în România prin firme offshore.

”Deși inculpatul Al României Paul Philippe a avut reprezentarea că încheie un contract de cesiune de drepturi cu o societate al cărui acționar este Truică Remus, în realitate, potrivit înscrisurilor aflate la dosar , cel din urmă alături de inculpații Tal Silberstein şi Steinmetz Benyamin, precum și de Shimon Shevez, controlau SC Reciplia SRL prin intermediul firmelor offshore Riverside Real Estate Corp. (înregistrată în Insulele Virgine Britanice, în care controlul era deținut de Steinmetz Benyamin cu 87,8% şi Truică Remus cu 7,8%) și STG Ventures LTD. cu 4,4% (societate în care asociați erau Tal Silberstein și Shimon Shevez). Structura acestui parteneriat s-a modificat în perioada cât grupul infracțional și-a desfășurat activitatea, determinat de plecarea lui Truică Remus din Reciplia SRL (în anul 2010), urmare disensiunilor avute cu ceilalți doi membri care au constituit grupul, inculpaţii Tal Silberstein și Steinmetz Benyamin, când acesta și-a înstrăinat părțile sociale către societatea Doorbel Trading LTD, ce aparținea martorului Radu Dimofte.

Folosirea societății Reciplia SRL în încheierea tranzacției privind drepturile asupra bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe a permis acționarilor din firmele ce controlau Reciplia LTD, unic asociat al societății cesionare, să își păstreze anonimatul și, totodată, să nu își devoaleze interesul major în obținerea bunurilor revendicate de cedent, în contextul în care cunoșteau existența unor riscuri cu privire la procedura de exequatur care nu se finalizase, dar și cu privire la stabilirea dreptului de proprietate asupra imobilelor solicitate de cesionar.”, se arată în motivarea ÎCCJ.

Steinmetz este numit de judecători liderul grupării.

”Totodată, sumele investite de inculpați nu reflectă condițiile de parteneriat determinate de părțile sociale deținute în cadrul societăților offshore, care controlau în realitate Reciplia SRL, astfel cum ar fi fost firesc în derularea unei tranzacții comerciale legale, ci reprezintă criteriul determinant în stabilirea ierarhiei în cadrul grupării, care îi conferea lui Steinmetz Benyamin calitatea de lider, coordonator, întrucât a investit cel mai mult.”

În motivare se face vorbire de o întâlnire pe yahtul lui Steinmetz, la care a participat și omul de afaceri Radu Dimofte, care deține francizele Pizza Hut și KFC în România.

”De asemenea, cu ocazia unei întâlniri pe yahtul lui Steinmetz Benyamin, în Franța, la care au participat martorii Radu Dimofte și Bejenaru Andrei, se discuta despre modalitatea în care inculpatul Truică Remus a luat bani de la evrei și Pădurea Snagov, pentru care s-a realizat punerea în posesie, iar percepția martorilor a fost că Tal Silberstein îi prezenta lui Steinmetz Benyamin un raport cu privire la acțiunile întreprinse de acesta împreună cu Truică Remus.

Totodată, împrejurarea că, încă de la început, s-a ținut ascunsă identitatea lui Steinmetz Benyamin și Tal Silberstein, membri ai grupului și asociați în cadrul SC Reciplia SRL, rezultă din faptul că despre cei doi inculpatul Al României Paul Philippe a aflat după un an de la încheierea contractului de cesiune de drepturi, ceea ce confirmă rolul superior, decizional, pe care l-au avut în ierarhia grupului și în raporturile cu ceilalți membri ai asocierii infracționale.

Relevantă sub acest aspect este discuția relatată de inculpatul Mateescu Lucian Claudiu în cursul urmăririi penale, pe care a purtat-o cu inculpatul Andronic Dan Cătălin prealabil acceptării ofertei făcute de Tal Silberstein de a realiza o evaluare a terenurilor ce făceau obiectul contractului de cesiune, şi în care inculpatul Andronic i-a spus că Tal trebuie să facă respectiva evaluare pentru “șeful cel mare”, cu referire la Steinmetz Benyamin.”

“Victor Ponta poate fi de ajutor pentru asta”

”Influenţa de care se bucura inculpatul Tal Silberstein în lumea politică, dar şi la nivelul conducerii Statului Român este confirmată atât de probatoriul testimonial, cât şi de corespondenţa electronică aflată la dosar.

Martorul Dimofte a arătat, astfel, că Tal Silberstein i-a fost prezentat de inculpatul Truică ca fiind “mâna dreaptă a lui Steinmetz” şi “un om influent, nu doar în România, ci şi în alte ţări din Europa şi că a fost consultant politic pentru Băsescu, Năstase, Tăriceanu şi apoi pentru Blaga, candidat la primărie.” Martorul a mai arătat că a discutat de mai multe ori cu inculpatul Tal Silberstein, iar acesta “a confirmat că este reprezentantul lui Steinmetz.”

Tot astfel, martorul Bejenaru Andrei a arătat că atât inculpatul Truică, cât şi Tal Silberstein se lăudau cu cunoştinţele lor în lumea politică, cu trimitere la fostul premier, martorul Tăriceanu, dar şi la Victor Ponta sau Viorel Hrebenciuc.

Despre inculpatul Tal Silberstein, acelaşi martor a arătat că, atunci când “era o problemă”, inculpatul întreba “la cine trebuie să apeleze pentru rezolvarea ei”. În acest context, martorul a relatat un episod în legătură cu unul dintre bunurile menţionate în contractul de cesiune, respectiv Pădurea Broşteni, arătând că, întrucât se intenţiona formularea unei acţiuni în justiţie împotriva Romsilva, ca reprezentant al Statului Român, şi erau necesare nişte documente, inculpatul Tal Silberstein a întrebat “cu cine trebuie să vorbească pentru a se obţine de la Romsilva hărţile fostelor proprietăţi”, respectiv dacă “Victor Ponta poate fi de ajutor pentru asta”, martorul precizând totodată că inculpatul Tal Silberstein “mereu spunea că îl cunoaşte pe Victor Ponta”.

Conexiunile pe care inculpatul Tal Silberstein le avea la cel mai înalt nivel politic nu sunt simple afirmaţii, fără acoperire în realitate, ci sunt confirmate de corespondenţa pe email aflată la dosar, îndeosebi cea purtată cu inculpatul Dan Andronic, prieten şi partener de afaceri cu inculpatul Tal Silberstein, pe care chiar acesta din urmă l-a cooptat la grupul infracţional din spatele Reciplia.

Astfel, inculpatul Tal Silberstein i-a redirecţionat inculpatului Andronic mai multe email-uri transmise preşedintelui României în funcţie, Traian Băsescu:

– din 22.05.2010, în care inculpatul Tal Silberstein îi solicită o întâlnire de o oră şi jumătate preşedintelui României pentru a-i prezenta “foarte serios” recomandările unor focus grup-uri conduse de inculpat;

– din 3.05.2010, în care inculpatul Tal Silberstein îi solicită o întrevedere preşedintelui României, în legătură cu tăierile bugetare preconizate (n.n.- acestea au fost anunţate de preşedinte 3 zile mai târziu, pe 6.05.2010);

– din 19.10.2009, în care inculpatul Tal Silberstein îi aduce la cunoştinţă preşedintelui României neînţelegerile pe care le are cu managerul campaniei sale, Felix. (fil.219-221, vol.46 dup şi  fil.2, vol.48 dup)

De asemenea, la dosar există email-uri, redirecţionate inculpatului Andronic, care atestă întâlnirile pe care inculpatul Tal Silberstein urma să le aibă cu prim-ministrul Serbiei, pe 5.05.2015, dar şi cu cel al României, pe 6.05.2015 (n.n. – în acea perioadă, această funcţie era ocupată de Victor Ponta), cu menţiunea că la ultima urma să participe şi inculpatul Andronic , fiind astfel confirmată declaraţia martorului Bejenaru, menţionată anterior, privind relaţia pe care inculpatul Tal Silberstein o avea cu politicianul sus-menţionat.

În ce priveşte rolul inculpatului Tal Silberstein în cadrul proiectului Prinţul/Reciplia, acesta a făcut legătura între liderul grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz, şi ceilalţi membri ai acestuia, pe care i-a coordonat mai ales după ce în anul 2010 inculpatul Truică Remus a ieşit din afacere.”, se mai arată în celebra motivare.

Pedepsele

Paul al României a primit o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în timp ce omul de afaceri Remus Truică va merge după gratii timp de șapte ani. Este o decizie definitivă.

ÎCCJ  i-a condamnat și pe oamenii de afaceri Benny Steinmetz și Tall Benjamin Silberstein, în lipsă, la câte cinci ani de detenție.

Cu toții sunt acuzați că, în urmă cu zece ani, au pus la punct un mecanism menit să îl ajute pe Paul al României să recupereze Ferma Regală Băneasa și Pădurea Snagov, pe motiv că i-au aparținut bunicului său, deși în realitate nu avea drept de moștenire.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns