fbpx

Licitatii a la Aeroportul Cluj: începi lucrarea și apoi anunți licitație

Dosarul lui Uioreanu arată cum la Aeroportul din Cluj mai întâi s-a execut o platformă de parcare avioane, după care s-a publicat anunțul de atribuire a lucrărilor către firma care deja o construise. Mai mult, când lucrările erau începute, Aeroportul a pus anunț pe SEAP că organizează licitație pentru construirea platformei. Bineînțeles că licitația fictivă, la care a participat și o firmă ca mână moartă, a fost câștigată de firma care deja lucra pe șantier, Napoca Construcții.  În dosar este suspect și directorul general Napoca SA, Dan Șerban, fiul fostului președinte CJ Grațian Șerban. Toate schema a ieșit la iveală în momentul în care s-a solicitat autorizație de construire pentru platforma deja realizată ilegal.

EXTRAS DIN REFERATUL DNA PENTRU ARESTAREA PREVENTIVĂ A LUI UIOREANU, BENE ȘI POGĂCEAN

După demararea lucrărilor la platforma Apron 4, urmărind acoperirea lucrărilor ilegale aflate în plină execuţie, Regia Autonomă Aeroport Internaţional „Avram Iancu” Cluj RA a iniţiat la data de 3 februarie 2014 procedura de licitaţie publică pentru investiţia „Proiectare şi execuţie platformă de staţionare aeronave Apron 4”, sens în care a publicat în sistemul SEAP invitaţia de participare nr. 357281/03.02.2014, fiind astfel iniţiată procedura de achiziţie publică prin cerere de ofertă, valoarea  estimată al contractului fiind de 16.495.050 lei. S-a stabilit ca şi criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, componenta financiară având o pondere de 80% şi durata de execuţie a lucrărilor ca şi componentă tehnică având o pondere de 20%.

La data de 11 aprilie 2014, Aeroport Internaţional „Avram Iancu” Cluj RA, în calitate de autoritate contractantă a publicat anunţul de atribuire nr. 177756/11.04.2014 prin care a făcut public faptul că, contractul „Proiectare şi execuţie platformă de staţionare aeronave Apron 4” a fost atribuit asocierii SCC Napoca SA – SC Icco Systems  SRL- SC Geo Arc SRL,  sens în care a fost încheiat contractul nr. 61/07.03.2014 la o valoare de 15.809.458,56 lei.

Probele dosarului au stabilit că, la data publicării anunţului de atribuire, lucrările erau deja executate integral.

De asemenea, s-a stabilit că, pentru a crea aparenţa de concurenţă şi pentru a conferi legitimitate procedurii de atribuire, inculpatul Bene Ioan, a solicitat numitului Rusu Alexandru Marius, administrator al SC Rusu Stil SRL Beclean, să se înscrie la procedura de achiziţie publică şi să înregistreze totodată o contestaţie adresată CNSC privind caietul de sarcini (fişa de date a achiziţiei publice), ştiut fiind că operatorul economic nu va avea nici un câştig de cauză în contextul în care societatea acestuia deţine doar un singur angajat iar obiectul de activitate este transportul rutier. Contestaţia astfel depusă a fost soluţionată definitiv la data de 14.04.2014 prin respingerea pretenţiilor contestatorului (decizia Curţii de Apel Cluj din dosar 268/33/2014).

consiliul judetean cluj (4)La data de 20 martie 2014, sub semnătura inculpatului Uioreanu Horea Dorin, la Consiliul Judeţean Cluj a fost depusă cererea de emitere a autorizaţiei de construire pentru obiectivul Apron 4 însoţită de documentaţia aferentă. Anterior acestui demers, la data de 19 martie 2014, preşedintele CJ Cluj a avut o întâlnire particulară cu inculpatul Bene Ioan şi cu directorul aeroportului, suspectul Ciceo David, întâlnire ce a avut loc la restaurantul „Da Vinci” deţinut de omul de afaceri şi fixată prin mijloace de supraveghere operativă, existând suspiciuni că întâlnirea s-a derulat tocmai pentru a se pune de acord asupra modului de emitere a actelor, prin care să se acopere situaţia ilegală în care întreaga investiţie din etapa II a proiectului se afla.

A doua zi, sub nr. 5817/271/20.03.2014 la CJ Cluj a fost înregistrată cererea de autorizare a lucrărilor. Documentaţia depusă a fost analizată la Direcţia de Urbanism de către arhitectul şef şi, constatându-se că nu este completă s-a înaintat regiei o adresă de completare.

La doar 4 zile de la depunerea cererii, după o vizită efectuată la biroul preşedintelui CJ Cluj, suspectul Şerban Tudor Dan, director general în cadrul SCC Napoca SA, şi-a anunţat patronul că „problema este rezolvată” şi că azi (24.03.2014) se va emite autorizaţia.

Demersul de solicitare a autorizaţiei, consecutiv cu lipsa unei părţi a documentaţiei necesare, a fost de natură să ducă la descoperirea, în rândul funcţionarilor instituţiei judeţene, a împrejurării realizării anterioare a investiţiei, în absenţa autorizaţiei legale de construire. Astfel, după înregistrarea cererii de autorizare, arhitectul şef al judeţului, martorul Salanţă Claudiu Daniel a anunţat că va efectua la data de 26 martie 2014 o vizită la aeroport pentru verificări la şantierul constructorului.

Comments

comentarii

CFR Cluj a învins formaţia de ligă secundă Ceahlăul Piatra Neamţ cu scorul de 2-1 (1-0), joi seara, în deplasare, în etapa a doua a grupelor Cupei României la fotbal.... Citește mai mult
DIICOT analizează deschiderea unei anchete în legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu.... Citește mai mult

Lasă un răspuns