fbpx

Interceptări DNA: ”Îmi bag p…a.. de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare”

Omul de afaceri Vasile Pogăcean, patron al firmei Sinai Comimpex, ce are numeroase contracte cu comune din județ, a fost interceptat când s-a întâlnit cu șeful de cabinet al lui Horea Uioreanu, Răzvan Pop. Omul de afaceri vroia detalii despre alocărule bugetare și a promis o sumă de bani pentru președintele Consiliului Județean. Firma Sinai are contracte de introducere a apei în comune conduse de primari PNL.

EXTRAS DIN REFERATUL DNA:

”La data de 21 martie 2014 inculpatul Pogăcean Vasile l-a contactat pe Pop Răzvan Marius căruia i-a cerut o întâlnire ce s-a derulat în restaurantul „Fabrica de Bere” din Cluj Napoca. Cu prilejul discuţiei purtate, ce a fost înregistrată ambiental, inculpatul Pogăcean Vasile a cerut de la interlocutor detalii privind felul în care vor avea alocările bugetare în anul în curs. Totodată, acesta a promis remiterea sumei de 10.000 lei către preşedintele CJ Cluj și a cerut consilierului acestuia să-i transmită că va menţine promisiunea de plată în procent de 15% din sumele alocate dacă va beneficia de alocări integrale şi nu de plăţi parțiale ale contractelor:

POGĂCEAN VASILE –  Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…

POP RĂZVAN MARIUS  –Da

POGĂCEAN VASILE –  ….neinteligibilîmi bag pu……., desocoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm” noi pe facturi, ştii ce zic?……………………”

Pe parcursul discuției purtate, inculpatul Pogăcean Vasile a admis că este restant la remiterea tranşelor mitei convenite, restanţă pe care o justifică de circuitul foarte anevoios al banilor, sub nivelul său de așteptare, însă s-a arătat decis să achite toate restanțele potrivit promisiunii sale. Acesta a subliniat că este o persoană de încredere şi că, dacă vreodată va fi chestionat despre înţelegerile convenite cu preşedintele CJ Cluj nu va recunoaşte nimic:

„……………………………………….

POGĂCEAN VASILE –  Doamne fereşte, eu să mă tai cu drujba că nu zic nimica. Înţelegi ce îţi spun?

Un alt aspect atins în cadrul discuției s-a referit la finanțarea unui contract derulat de SC Sinai Comimpex SRL în comuna Bonțida, privind reabilitarea unei școli (Liceul tehnologic Răscruci), finanţare care era vizată de omul de afaceri și despre care interlocutorul l-a asigurat că era în vizorul preşedintelui CJ Cluj, ea urmând a intra pe lista obiectivelor propuse la finanţare prin nominalizarea unor sume constituite din cota de 20% din impozitul pe venit, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în proxima ședință de consiliu, programată pentru data de 28 martie 2014.

Deși cu prilejul discuţiei purtate la data de 21 martie 2014 inculpatul Pogăcean Vasile a promis că va remite pentru preşedintele CJ Cluj suma de 10.000 lei în data de 25 martie 2014, sens în care a convenit cu Pop Răzvan Marius că vor proceda ca de obicei, întâlnirea urmând a avea loc la Iclod, ea nu s-a mai realizat, omul de afaceri renunţând la orice formă de contact cu consilierul preşedintelui. Explicaţia acestei conduite rezidă în forma extrem de ridicată de precauţie manifestată de inculpatul Pogăcean Vasile care a aflat de existenţa unei investigaţii penale ce-l viza pe Pop Răzvan, context în care a sistat orice legătură cu acesta.

La data de 28 martie 2014 a avut loc şedinţa Consiliului Judeţean Cluj în care a fost adoptată Hotărârea CJ 95 privind nominalizarea  unor sume constituite din cota de 20% din impozitul pe venit, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, precum şi din sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale, pe unităţi administrativ-teritoriale, în anul 2014, între sumele votate fiind cuprinsă şi suma de 902.497 lei repartizată Unităţii Administrativ Teritoriale a comunei Bonţida, destinată finalizării contractului derulat între Sinai Comimpex SRL şi Primăria Bonţida, având ca obiectiv „Finalizare corp nou Liceul Tehnologic Răscruci” precum şi suma de 545.000 lei repartizată Unităţii Administrativ Teritoriale a comunei Fizeşul Gherlii, destinată plăţii arieratelorpentru contractul de „Asfaltare drumuri şi străzi comunale-arierate” derulat tot de SC Sinai Comimpex SRL

După alocarea banilor şi în lipsa oricărei reacţii din partea inculpatului Pogăcean Vasile (care înregistra restanţe mari la plata tranşelor din mita promisă aferentă procentului convenit pe alocările bugetare anterioare și care nu mai plătise ritmic după cum era așteptat, ultima remitere fiind efectuată în februarie 2014) președintele CJ Cluj inculpatul  Uioreanu Horea Dorin l-a contactat pe inculpatul Pogăcean Vasile în seara de 5  mai 2014 și au fixat o întâlnire pentru a doua zi dimineaţă. În dimineaţa de 6 mai 2014, în jurul orei 09,30 omul de afaceri s-a deplasat la sediul CJ Cluj unde a avut o scurtă întrevedere cu preşedintele CJ (pe care anterior l-a contactat telefonic). Întâlnirea a fost fixată prin mijloace de supraveghere operativă.

Anterior acestei întrevederi, la data de 25 aprilie 2014, preşedintele CJ Cluj a cerut de la  consilierul său Pop Răzvan Marius date concrete privind cuantumul mitei datorate de omul de afaceri, suma plătită de acesta până în prezent, şi i-a cerut să-i reamintească exact detalii legate de obiectivele finanţate pe anul în curs şi comunele beneficiare ale fondurilor unde activităţile sunt desfăşurate de firmele inculpatului Pogăcean. Cu prilejul discuției, Uioreanu Horea a recunoscut că omul de afaceri i-a remis suma de aproximativ 100.000 lei și, după ce a verificat calculul şi evidenţa consilierului său, ţinute în format electronic într-un tabel, a concluzionat că, potrivit înțelegerii stabilite cu omul de afaceri mai avea de primit cu titlu de mită suma de cca. 300.000 lei:

„……………………………………………..

POP RĂZVAN MARIUS: Deci ai avut aşa, în 2012 arierate la Fizeş, 1200, în 2013 la Câţcău OG 28, 200, la Fizeş 1000 şi aşa…

UIOREANU HOREA DORIN: Da.

POP RĂZVAN MARIUS: La arie….OG 28 a doua tură, la Câţcău atâta

UIOREANU HOREA DORIN: Astea s-au încasat deja.

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, şi el o dat…

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit…

UIOREANU HOREA DORIN: Şi total cât îi? Îmi spunea că …un miliard şi ceva până la urmă.

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard

UIOREANU HOREA DORIN: Da.

POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma.

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi

POP RĂZVAN MARIUS: Şi mai are

UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei.

POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei.

UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina