fbpx

Laura Chiorean, obiective principale la CJ Cluj: protecția socială și rezolvarea problemei Pata Rât

Avocata Laura Elena Chiorean (fostă Pop), mediator și practician in insolvență, candidează la Consiliul Județean Cluj din partea PSD. Aceasta vorbește într-un interviu pentru Clujust.ro despre carieră și prioritățile pentru județ.

Laura Elena Chiorean este avocat din 1997, iar din 2003 a intrat în PSD, acum fiind presedinte al Organizatiei Judetene de Femei a PSD Cluj.  În 2009 a fost subsecretar de Stat în Guvernul României la Departamentul pentru Afaceri Europene, Coordonator al Directiei de Monitorizare si Strategii Postaderare, Directiei privind Relatia cu Parlamentul Romaniei

Interviu

De ce ați ales profesia de avocat? V-ați gândit si la alte profesii inainte?

Pe de o parte, am considerat intotdeauna ca avocatura reprezinta o profesie nobila, care iti ofera posibilitatea de a fi aproape de oameni, care vine in apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. Pe de alta parte, am ales aceasta profesie pentru ca se potriveste foarte bine personalitatii mele si modului meu direct de a actiona si de a lua decizii, fiind  un om al actiunilor desfasurate pe baza propriilor convingeri  si nu pe traiectorii impuse.

Daca  nu as fi ales avocatura, cu siguranta as fi optat pentru profesia de medic, punctul comun fiind apropierea de oameni si de nevoile lor.

Ce calități credeți că trebuie să aibă un avocat pentru a reuși?

Din punctul meu de vedere, consider ca principala calitate a unui avocat, necesara pentru a reusi, este pregatirea profesionala temeinica, mai ales in contextul schimbarilor legislative frecvente si a lacunelor legislative existente. De asemenea, capacitatea de a comunica si interactiona cu oamenii, cunostintele din domeniul psihologiei,  seriozitatea, responsabilitatea  insotite de talent oratoric, sunt calitati care definesc un avocat de succes.

În ce domenii ale dreptului lucrați (civil, penal, comercial, litigii de muncă… etc)?

Sociatatea de avocati al carei fondator sunt, consider ca acopera prin activitatea sa un spectru larg de servicii juridice, fiind dificil de evidentiat un anumit domeniu.Incercam sa oferim clientilor nostri asistenta juridica de calitate, dar pot spune ca, in special in ultimii ani am obtinut rezultate notabile in domeniul contenciosului administrativ.

De ce ați intrat în politică?

laura pop chiorean psdAlegerea mea de a intra in politica si de a ma inscrie intr-un partid de stanga s-a bazat pe valorile in care am crezut intotdeauna cu tarie: solidaritatea umana, coeziune sociala, egalitatea de sanse si justitie sociala.De asemenea,am fost intotdeauna aplecata catre nevoile celor din jur, implicandu-ma in viata sociala inca din studentie, prin actiuni de voluntariat in sprijinul comunitatii. Activitatea in cadrul Crucii Rosii, unde am avut onoarea sa fiu aleasa vicepresedinte la nivel national si colaborarea cu diverse asociatii umanitare din domeniul protectiei copilului, femeii si familiei, a persoanelor cu disabilitati sau cu  asociatiile care lupta pentru protectia drepturilor omului o consider un lucru natural, ce face parte din fiinta mea. Aceasta activitate nu reprezinta altceva decat reflectarea a ceea ce cred si simt.

Avand in vedere trecutul recent din Consiliul Județean Cluj, credeți că ar fi mai bine să fie mai mulți avocati în consiliu?

Avand in vedere cele intamplate la Consiliul Judetean in ultimii 4 ani, pot sa spun ca da, este nevoie de un numar cat mai mare de juristi responsabili. Insa, dincolo de faptele care s-au petrecut acolo si care au aruncat o pata urata asupra administratiei clujene, consider ca avocatii care ar ajunge sa fie alesi membri ai Consiliului Judetean ar putea aduce mai multa coerenta si plus valoare atat in ceea ce priveste legalitatea hotararilor de consiliu, cat si a beneficiilor acestora pentru cetateni.

Ce priorități aveți dacă intrați în Consiliu?

Prioritatile mele ca membru in Consiliul Judetean sunt prezentate in programul politic al partidului din partea caruia candidez , amintind in special aici spitalul regional, drumurile judetene si o mai corecta cheltuire a banului public. Dar nu fac un secret din a-mi asuma ca obiective principale domeniul protectiei sociale si rezolvarea problemei ecologice, economice si nu in ultimul rand, sociale de la Pata Rat. In acest sens, am propus:

  • infiintarea unui comitet consultativ care sa cuprinda, pe langa autoritati si reprezentantii ONG-urilor si bisericilor cu preocupari in domeniul protectiei copilului, varstnicilor si persoanelor cu disabilitati,
  • promovarea parteneriatelor public-private in domeniul social si gestionarea mai eficienta a celor peste 30% din buget care sunt cheltuiti in fiecare an in acest sector, solutionarea problemei  deseurilor si a poluarii prin tehnologie care presupune crearea de energie verde.

Ce vă nemulțumește în județ și ce vreți să schimbați?

In primul rand ma nemultumeste lipsa de responsabilitate, de viziune si de respect pentru cetatenii judetului, manifestate in mandatul precedent. Daca analizam realist, nemultumirile mele cele mai mari au ca obiect infrastructura, fie ca vorbim de cea rutiera dar mai ales cea care ne afecteaza sanatatea ( Spitalul Regional, Centrul de Management Integrat al Deseurilor, etc.), proiectele intercomunitare care in fiecare an electoral sunt aduse in fata alegatorilor, dar apoi sunt uitate in sertare, problemele de mediu, managementul spatiilor destinate sportului si lista ar putea continua. Nu cred ca toate vor putea fi rezolvate in mandatul viitorului Consiliu Judetean, dar si daca parte din ele isi vor gasi rezolvarea, iar celelate vor fi aduse pe drumul ce va duce la rezolvarea lor, consider ca mandatul meu de consilier judetean va fi unul reusit.

Pe cine admirați în domeniul dreptului si inafara lui?

Thierry Garby – avocat, mediator, trainer in mediere –  Presedinte al Forumului Mondial al Centrelor de Mediere (UIA)

Voluntarii de Cruce Rosie din Romania – acei oameni  minunati, in mare parte anonimi, care cu bunatate, modestie si bun simt, trudesc fara nici o recompensa materiala,  pentru a aduce o raza de bucurie si speranta in sufletele cdelor aflati in nevoie.

Dacă vreți să mai adăugați ceva.

In final, adresez clujenilor o singura rugaminte: sa se prezinte la vot pe 5 iunie pentru ca de votul lor depinde modul in care va arata Clujul in urmatorii 4 ani !

(Produs de PFA Golban Ionut Alin, la comanda PSD Cluj, Cod mandatar: 21160002)

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina