fbpx
Directorul de proiect, Zoltan Balint, și fondatorul centrului de cercetare IMOGEN, Florin Stamatian

La Cluj se dezvoltă o nouă metodă de diagnosticare pentru pacienţii care suferă de o afecțiune cardiacă frecventă (A)

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca derulează un proiect finanțat prin fonduri europene, al cărui rezultat va fi o nouă metodă de diagnosticare pentru pacienţii care suferă de o afecțiune cardiacă frecventă.

Proiectul a început în anul 2016 și se va derula până în septembrie 2020 (4 ani). Proiectul se implementeză în Cluj-Napoca, la Centrul de Cercetare IMOGEN al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. O echipă multidisciplinară formată din medici, fizicieni medicali, matematicieni, informaticieni, cercetători experimentați și studenți pasionați cumulează eforturile tuturor pentru realizarea cu succes a proiectului imATFIB.

Obiectivul principal al proiectului imATFIB este de a dezvolta un instrument bazat pe imagistică medicală pentru a determina originea fibrilaţiei atriale persistente. Rezultatul preconizat al proiectului ar fi o nouă metodă de diagnosticare pentru pacienţii care suferă de această boală.

Director de proiect, dr. Zoltán Bálint le-a vorbit jurnaliștilor despre proiect

Fibrilaţia atrială este o tulburare susținută de ritm cardiac frecvent întâlnită în practica clinică. Fibrilaţia atrială este caracterizată prin activare atrială rapidă, aparent haotică, ce se manifestă ca urmare a mai multor grupuri heterogene de patologii (de exemplu, aceasta poate apărea idiopatic, poate prezenta o componentă genetică, poate fi asociată cu hipertensiune sau poate apărea pe fondul unor anomalii morfologice cardiace). Această patologie prezintă prevalenţă înaltă în rândul pacienţilor vârstnici şi reprezintă o problemă socio-economică la nivel mondial (3% prevalență în populația în vârstă de peste 20 de ani).

Diagnosticul fibrilației atriale necesită documentarea ritmului cardiac folosind o electrocardiogramă (ECG). Imagistica prin rezonanţă magnetică performantă duce la optimizarea cuantificării fibrozei şi creşterea încrederii diagnostice. Există dovezi că noile metode imagistice pot detecta cantitatea şi localizarea fibrozei atriale, oferind informații valoroase pentru cuantificarea riscului şi managementul pacienţilor cu fibrilaţie atrială. Imagistica prin rezonanţă magnetică este o metodă non-invazivă ce se poate folosi atât  pentru detectarea deformărilor structurale ale cordului, cât și pentru a evidenţia şi cuantifica fibroza atrială.

Activitățile derulate în cadrul proiectului până în prezent au condus la rezultate motivante și au demonstrat importanța efortului de echipă.

În perioada 7-9 noiembrie va avea loc o conferință științifică interdisciplinară care abordează teme referitoare la diagnosticul și opțiunile de tratament ale bolilor cardiace. Medici cardiologi, medici radiologi, fizicieni, biologi, matematicieni, informaticieni, ingineri, cercetători și studenți, într-un efort multidisciplinar și internațional (România, Franța, Austria, Marea Britanie, Ungaria) își împărtășesc eforturile, rezultatele și întrebările în scopul realizării unui management cât mai adecvat al pacienților cu afecțiuni cardiace.

Principalii beneficiari ai proiectului sunt, în primul rând, pacienții și, în ultimă instanță, întreaga societate. Metoda de diagnostic va reduce problemele pacienților și ale familiilor lor, prin asigurarea unei diagnosticări sigure și a posibilității de tratare timpurie a fibrilației atriale. Mai mult, întreaga societate va beneficia de campania publică de conștientizare asupra factorilor de risc ai bolii, campanie inițiată și realizată de membrii proiectului imATFIB.

DATE DESPRE PROIECT

Obiectivul general al proiectului: Dezvoltarea unui instrument bazat pe imagistică medicală pentru a determina originea fibrilaţiei atriale persistente.

Rezultate așteptate în urma implementării proiectului:

  • Dezvoltarea unei metode bazate pe imagistică pentru localizarea şi cuantificarea anomaliilor în cordul cu fibrilație atrială.
  • Identificarea cauzei fibrilaţiei atriale persistente folosind corelaţiile parametrilor imagistici derivaţi din studiu şi ale datelor clinice ale pacientului.

Valoarea totală a finanțării: 8.554.261,25 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă: 8.469.565,25 lei. Valoarea defalcată a finanțării nerambursabile: FEDR – 7.151.700,8971 lei, BS – 1.317.864,3529 lei.

Perioada de implementare: 01.09.2016- 31.08.2020.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns